Topošās valdības partneri vienojas par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā • IR.lv

Topošās valdības partneri vienojas par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā

31
Uzraksts valdības namā uz sienas. Foto: Kaspars Krafts, F64

Izglītības ministra amatam “Vienotība” uzrunājusi “Iespējamās misijas” vadītāju Mārīti Seili

Topošās koalīcijas partneri – “Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) – otrdien beidzot vienojās par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā.

Līdz ar to “Vienotību” jaunajā valdībā varētu pārstāvēt Ministru prezidente Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, savukārt izglītības un zinātnes ministra amata kandidātu partija oficiāli vēl nav nosaukusi. Partija šim amatam uzrunājusi “Iespējamās misijas” vadītāju Mārīti Seili, bet par viņas kandidatūru “Vienotība” rīt, 29.oktobrī, vēl lems valdes un frakcijas sēdē.

ZZS jaunajā valdībā varētu pārstāvēt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī Guntis Belēvičs veselības ministra amatā, vēsta LETA.

Nacionālajai apvienībai jaunajā valdībā varētu būt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, kultūras ministre Dace Melbārde, savukārt Ināra Mūrniece varētu kļūt par Saeimas priekšsēdētāju.

Oficiālās sarunas par atbildības jomu sadali partneri sāka uzreiz pēc vēlēšanām, tomēr vairākas nedēļas politiķiem nesekmējās vienoties par atsevišķām atbildības jomām. ZZS uzstāja uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārraudzību, kas bija arī viena no VL-TB/LNNK prioritātēm, jo arī esošajā valdībā šī ministrija ir nacionālās apvienības pārziņā.

Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz 29.oktobrim vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu sacīja “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa, norādot, ka pretējā gadījumā varētu runāt par “pilnīgi citu koalīciju”.

Šonedēļ ZZS paziņoja, ka piekrīt uzņemties arī Ekonomikas ministrijas un Veselības ministrijas pārraudzību, līdz ar to atrisinot domstarpības šajā jautājumā.

Trešdien partijas dosies uz sarunu pie prezidenta, lai informētu par šodienas sarunu rezultātiem un valdības deklarāciju.

 

Komentāri (31)

dzeris49 28.10.2014. 21.54

Apsveicu NA vēlētājus ar izciliem reuzltātiem – RAM Gerhardu, par kuru viss sen zināms, un Tieslietu ministru Rasnaču, Muižnieces skolnieku dokumentu un parakstu viltošanas kursos, beidzot mums būs stabils tiesiskuma un likumības garants!

Laikam, taisni par to jūs balsojat, lai vecie TB blēži un politbiznesmeņi atkal var būt pie stūres.

Par Lemberga ministriem, pat komentēt nav vērts, daži no NA elektorāta jau saķēruši galvu, par ko mēs nobalsojam, Lemberga vēlētājs internetu, acīmredzot, nepazīst, un lasa tikai “atkarīgo”, un vēl, kopīgi ar NA elektorātu, Lapsas sacerējumus, tāpēc tam viss pie vienas vietas.

Šo “jauno” ministru un veco blēžu vadībā Latviju, saprotams, gaida milzu panākumi, ekonomikas uzplaukums, tiesiskuma triumfs, utt.

Īsumā sakot – nedzirdēts “progrss” strauja regresa veidā, atgriežamies gadus 10 atpakaļ, NA pārvērtusies par TBLNNK ar PLL elementiem, ZZS ir savā vietā, visi ministri vecie, tie paši, kas arī noveda Latviju līdz faktiskam bankrotam, viss notiek.

+11
-4
Atbildēt

0

lno 29.10.2014. 10.39

NA vajadzētu ņemt piemēru no V un piemeklēt ministrus no malas, tad bez pārmetumiem varētu saeimā cepties par nacionālu valsti kā V par tiesiskumu:) Protams, ļoti komiski, ka izglītībai, ko V pasludinājusi par prioritāti, ministru nevar sameklēt savas partijas rindās.

Biotopa komentārs 28.oktobris 2014 19:54 desmitniekā.

+5
-1
Atbildēt

4

    DD1 > lno 29.10.2014. 13.27

    > lno DD1.

    “Viņķelei aknas ir, bet viņa nav manu favorītu skaitā.”

    Man viņa šobrīd ir politiķu top 10 pašā augšgalā. Taisna valoda, stingra stāja (“aknas”), spožs analītisks prāts un godīgums. Ko gan vairāk no politiķa vēlēties? Nevaru viņu iedomāties, pinot intrigas vai nonākt tādā situācijā, kuru apraksta L.Lapsa Delfos:

    “Vai jūs savās nožēlojamajās, mikroskopiskajās pasaulītēs vispār spējat iedomāties – kāda ir sajūta, ja jums jau pusmūža gados viens bižains puņķutapa un vēl visādi melno spēku pārstāvji pēkšņi atņem visu?

    Jā, atņem tiešām visu, kas dzīvei piešķir garšu un jēgu – savu mazo KGB, valsts apmaksātus puišus, kas nes iepirkumu maisus, pat “migalku”, dienesta mersedesu un zema lidojuma skurbumu. Visu – ar vienu rāvienu. Bija – un nav. Vietā – melns tukšums…”

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > lno 29.10.2014. 12.11

    > lno

    “komiski, ka izglītībai, ko V pasludinājusi par prioritāti, ministru nevar sameklēt savas partijas rindās.”

    Es arī nesaprotu, kāpēc nevar. Viņķele ir tas cilvēks, kas spējīgs veikt reformas, viņa pat spētu pārdzīvot “uzbraucienus” par pašas dēlu un Kārlīti, tomēr varu iedomāties, cik ļoti spējīgs cilvēks nobiedēs skolotājus, kas no reformām bēg kā … no krusta.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 29.10.2014. 11.58

    lno

    NA vajadzētu ņemt piemēru no V un piemeklēt ministrus no malas

    _______________

    Un tiem Kukulītis piešķirtu pielaides?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > lno 29.10.2014. 13.07

    DD1. Lielākā daļa mūsu politiķu ir kā narkomāni,kuriem bez politiskajām spēlītēm nekas neinteresē, t. sk. ģimene. Viņķelei aknas ir, bet viņa nav manu favorītu skaitā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 28.10.2014. 22.05

taatad lembe ar saviem oponentiem vienojies.

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu