Pēc kolēģa nosaukšanas par imigrantu pēcteci no amata atkāpjas Igaunijas finanšu ministrs • IR.lv

Pēc kolēģa nosaukšanas par imigrantu pēcteci no amata atkāpjas Igaunijas finanšu ministrs

27
Jirgens Ligi. Foto: AFP/LETA

Ilvess: Igaunijas valdības loceklis nedrīkst izteikt apvainojumus – pat neapdomīgi – saviem kolēģiem

Igaunijas finanšu ministrs Jirgens Ligi svētdien atkāpies no amata pēc tam, kad sociālajā tīklā “Facebook” nosaucis izglītības ministru Jevgēņiju Osinovski, kurš ir vienīgais krievvalodīgais ministrs Igaunijas valdībā, par imigrantu pēcteci, ziņo mediji.

Televīzijas debašu laikā, apspriežot 2015.gada valsts budžetu, Osinovskis teica, ka pēc 23 gadiem, kopš PSRS sabrukšanas, visās valsts nebūšanās pietiek vainot padomju varu. Šo izteikumu Ligi 23.oktobrī “Facebook” komentēja šādi: “Viņam, imigranta dēlam no rozā partijas, jābūt ļoti piesardzīgam,” ziņo mediji.

Finanšu ministra izteikumi sociālajā tīklā raisījuši sabiedrības kritiku. Ligi jau atvainojies par tiem, taču pastāvēja, ka viņa izteikumi esot izrauti no konteksta.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess “Facebook” ierakstīja savu komentāru: “Igaunijas Republikas valdības loceklis nedrīkst izteikt apvainojumus – pat neapdomīgi – saviem kolēģiem par viņu dzimumu, nacionalitāti un izcelsmi. Šādi pazemojoši izteikumi mūsu vērtību sistēmā ir nepieļaujami.”

Prezidents paziņojis, ka par to runājis gan ar Ligi, gan ar Igaunijas valdības vadītāju Tāvi Reivasu. “No viņu lēmuma tagad atkarīga uzticība Igaunijas izpildvarai,” teica Ilvess.

Pēc sabiedrības spiediena Ligi, kurš finanšu ministra amatu ieņem kopš 2008.gada, svētdien, 26.oktobrī, premjerministram iesniedzis atlūgumu. “Visu apsvēris, esmu nolēmis atkāpties no finanšu ministra amata. Daru to tāpēc, ka man Igaunijas valsts ir svarīgāka par ieņemamo amatu,” teica Ligi.

Kā “Postimees.ee” izteicies partiju “Tēvzeme” un “Res Publika” apvienības priekšsēdētājs Urmass Reinsalu, ministra atkāpšanās bija Reformu partijas piespiedu solis, lai nesašķeltos valdība. Reinsalu pieļauj, ka Reformu partija mēģinājusi izdarīt spiedienu uz valdības koalīcijā esošajiem sociāldemokrātiem.

Tiek ziņots, ka Ligi pēctece varētu būt premjerministra Reivasa ekonomiskā padomniece Marisa Lauri, kura gan noliedz šādas ziņas.

Lauri no 1998. līdz 2011.gadam strādāja “Hansapank”, pēc tam “Swedbank” par galveno analītiķi. Iepriekš viņa bijusi analītiķe Igaunijas Ekonomikas ministrijā, Igaunijas Bankā un Tallinas bankā. Kopš šā gada aprīļa Lauri ir premjerministra padomniece.

Igaunijā aptuveni ceturtā daļa iedzīvotāju ir krievvalodīgie, vēsta ziņu aģentūra AP.

 

Komentāri (27)

angry 27.10.2014. 11.40

nu ja. pat Igaunijā politikā patiesību teikt nevar.

+9
-1
Atbildēt

2

Austras koks 27.10.2014. 13.54

Cilvēki ar politkorektumu tā kā nedaudz sviestā sagājuši. Ko tad igauņu finmins tādu pateica? Vai tad socdemi nav rozā partija, un vai tad tas izglītības ministrs nav imigranta dēls? Tas tak atbilst patiesībai.

Un kur tur Ilvess saskata apvainojumus, ja tiek pateikta patiesība?!

+8
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > Austras koks 27.10.2014. 14.14

    Austras koks

    Bēdīgi, ka Ilvess mērkaķojas pakaļ freibergām, zatļeriem, dombrovskiem un straujumām.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 27.10.2014. 13.59

    Ilvesam pašlaik grūti laiki. Tauriņš nokāries uz leju, ģīmis arī.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

v_rostins 27.10.2014. 11.34

Jevgēņiju Osinovski, kurš ir vienīgais krievvalodīgais ministrs Igaunijas valdībā, par imigrantu pēcteci

_______________

Kāds stulbums! Kaut vai piektajā pakāpē nelegālā imigranta pēctecis, ja vien nav integrējies cilvēku sabiedrībā, vienalga ir nelegālais imigrants.

Igaunijas specdienestiem vajadzēja vairāk papētīt Jevgeškas tēva iespējamo saistību ar teroristu bandu, РПЦ-НКВД.

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu