Igaunijas skolā skolēns nošāvis pedagogu (papild.) • IR.lv

Igaunijas skolā skolēns nošāvis pedagogu (papild.)

35
Foto: AFP/LETA

Šāvējs aizrāvies ar viduslaiku cīņām, “Facebook” lapa liecina par interesi par ieročiem

Igaunijas skolā Viljandē kāds 15 gadus vecs 9.klases audzēknis mācību stundas laikā nošāvis 56 gadus veco vācu valodas skolotāju Eni Sarapu, vēsta Igaunijas mediji.

Laikraksts “Postimees” ziņo, ka vainīgais skolēns aizturēts un situāciju kontrolē policija. Apšaude notikusi Viljandu Pālalinnas skolā.

Vēstījums par šaušanu vietējā skolā policijā saņemts pirmdien plkst. 13.55, “Postimees” informē apgabala prokuratūras pārstāve Kristīna Kostina.

Mācību stundas laikā Vīlandes Pālalinnas skolā nošauta vācu valodas skolotāja. Neviens cits incidentā nav cietis, apliecināja policijas preses pārstāve Tūli Hersone.

Šāvējs bijis kāds šīs Vīlandes skolas audzēknis. Kā pastāstījis skolas direktors Āvo Palo, puisis nav nedz bēdzis, nedz pretojies, bet ieroci vienkārši nolicis uz galda. “Ieroci es paņēmu un pārliku drošā attālumā, (..) redzēju, ka pats jaunais cilvēks ir mierīgs,” viņš piebildis.

Pēc Igaunijas iekšlietu ministra Hanno Pevkura teiktā, revolveris oficiāli piederējis pusaudža tēvam un tiks noskaidrots, vai tēvs atstājis ieroci bez pietiekamas uzraudzības un tādēļ saucams pie atbildības. Ministrs norādījis, ka šāvējam iepriekš bijusi darīšana ar policiju, bet konkrētāk par to nav stāstījis.

Skolotāju nošāvušais skolēns bijis aizrāvies ar vardarbību, par ko liecinot viņa ieraksti savā “Facebook” lapā, raksta “Postimees.ee”. Pēc medija ziņām, skolēns tur pēdējā laikā ievietojis fotogrāfijas un video par ieročiem un kara tematiku.

Šogad 1.aprīlī viņš ierakstījis, piemēram, šādu ierakstu: «Don’t judge me cause I’m quiet. No one plans a murder out loud» (nesodiet man par to, ka esmu kluss. Neviens nekliedz, kad plāno slepkavību). Fotogrāfijas arī liecina, ka skolnieks nodarbojies ar viduslaiku cīņām.

“Notikušais ir ne tikai vienas skolas un vienas pilsētas traģēdija. Tā ir visas Igaunijas traģēdija. Tas ir šoks mums visiem,” izsakot līdzjūtību, teicis Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Viņaprāt, neviens konflikts sabiedrībā, ģimenē nedrīkst beigties ar varadarbību.

Prezidents aicinājis igauņus laikus pamanīt līdzīgas izpausmes un savlaicīgi rīkoties. “Nepalaidīsim neievērotu nevienu nesapratnes, naida, rūgtuma, skumju gadījumu, fiziskas vai psihiskas vardarbības gadījumu. Runāsim cits ar citu, atbalstot un palīdzot cits citam. Un samīļosim šodien no skolas pārnākušos bērnus,” teica prezidents Ilvess.

Ilvess cer, ka pirmdienas traģēdijas apstākļi tiks pilnībā noskaidroti.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass valdības vārdā izteicis līdzjūtību.

“Šodien skolā Vīlandē notikusī šaušana, kas beigusies ar skolotājas nāvi, mūs visus ir satriekusi. Visa Igaunija šodien savās domās ir kopā ar vīlandiešiem,” sacīja premjerministrs.

“Mēs šobrīd nezinām šī incidenta iemeslus, bet vardarbība nekad nav pieņemams risinājums. Šādām lietām nevajadzētu notikt. Mūsu visu pienākums ir pamanīt mūsu tuvākajā apkārtnē cilvēkus, kuriem ir vajadzīga palīdzība viņu problēmās. Šodien notikušais tam ir sāpīgs atgādinājums. Es izsaku visdziļāko līdzjūtību nogalinātās skolotājas ģimenei un skolas darbiniekiem,” sacīja premjerministrs.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (35)

Ebenemezers-3 27.10.2014. 18.08

kad es maaciijos pamatskolaa , tad arii vecaakiem zeeniem radaas parabellums zem galda , jo Kurzemes mežos vaacu bunkuri veel bija papilnam , skolmeistars bijušais leģionaars visus maaceeja atbruņot , bet pistiķus sasvieda skolas diiķii , to es skaidri atceros , bet lai kaadam buutu ienaacis praataa no kaajas nolaist skolotaaju , nu nezvai . mežaa pasaudiijaas , bet uz skolu bija jaaatnes palieliities biedriem , skolotaajs nebija muļķis , nekur nesuudzeejaas , jo sibiirija vecaakiem buutu garanteeta.

+9
-2
Atbildēt

3

    Ebenemezers-3 > 27.10.2014. 20.25

    tie šaujamie laikam beernus dikti intereseejuši , mees arii studiju laikaa uzkonstrueejam ko liidziigu ,šauts tika kopmiitnes istabiņaa spilvenaa , bet šaaveejs noraava garaam un traapiija muurii , protams peedas tika sleeptas un uz sienas uzliimeejaam bildi , peec pusgada kautkaadaa paarbaudee komisija lika bildi nvaakt un vecs skolmeisters uzreiz iesaucaas . šauts ar pugaču , traapiija desmitniekaa , mees gan lociijaamies , ka gribeejam pulksteni pie sienas pakaart , bet nevareejaam naglu nekur liidz galam iedziit.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 27.10.2014. 21.16

    ——–Edgars Avotiņš:”(..) Tā ka nevar teikt, ka tas ir pilnībā no ASV ievazāts.”

    ==============================================================================

    Kara atbalss – naciķi atstātās mantiņas:

    “Atceros, bijām ekspedīcijā Talsos, es braucu ar zirgu pa lauku mājām vākt visādas mantas, ko kadrā likt. Veči man saka: ja vajag šmeiseri vai granātas – mums te pilnas pažobeles sakrāmētas. Visu varēja dabūt.”

    P.Krilovs,kino un teātra režisors, pedagogs. http://www.la.lv/cik-tev-uzvardu-saruna-ar-anglu-spiega-delu-peteri-krilovu/3/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 27.10.2014. 19.30

    Manā skolas laikā klasesbiedrs atstiepa paštaisītu pistoli – jo bija plānotas cīņas ar kaimiņciema puikām – īsti neatceros – laikam sakarā ar diskotēku. Tā ka nevar teikt, ka tas ir pilnībā no ASV ievazāts.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

morgenstern 27.10.2014. 21.30

Cerams, ka rozīgie šo skumjo notikumu neizmantos tautas atbruņošanas nolūkā.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu