“Saskaņa” Augstākajā tiesā apstrīd Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgalē (papild.) • IR.lv

“Saskaņa” Augstākajā tiesā apstrīd Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgalē (papild.)

34
Saeimas deputāts, Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" Latgales saraksta līderis Andrejs Elksniņš piedalās preses konferencē, kurā informē par Saeimas vēlēšanu rezultātu Latgales reģionā pārsūdzēšanu Augstākajā tiesā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Eduards Ozoliņš

„Saskaņa” tiesu lūdz izvērtēt vēlēšanu leģitimitāti Latgalē, kā arī anulēt plusiņus „Vienotības” saraksta deputāta kandidātam Zaķim

Politisko partiju apvienība „Saskaņa” piektdien iesniedza sūdzību Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā, apstrīdot 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus Latgales reģionā. Par to preses konferencē informēja apvienības pārstāvji.

AT preses sekretāre Baiba Kataja aģentūrai LETA apliecināja, ka prasības pieteikums tiesā saņemts. AT lietu skatīs 28.oktobrī plkst.10.

„Saskaņa” tiesu lūdz izvērtēt vēlēšanu leģitimitāti Latgalē, kā arī anulēt plusiņus, kurus saņēmis „Vienotības” saraksta deputāta kandidāts Dzintars Zaķis. Tāpat „Saskaņa” informēja, ka tai ir savākti pierādījumi, kas apliecina balsu pirkšanu, kā arī apzināti cilvēki, kuri gatavi sniegt liecības tiesā. Augstākajai tiesai savs vērtējums jāsniedz septiņu dienu laikā.

Ja tiesa prasību atzīs par pamatotu, tās rokās būs arī iespējamā risinājuma piedāvāšana. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Kristīne Bērziņa portālam Ir.lv skaidro, ka ne Satversme, ne arī vēlēšanu likums atkārtotu Saeimas vēlēšanu rīkošanu neparedz, taču varētu būt iespējama mandātu pārdale.

„Saeimas vēlēšanu likumā ir norāde uz to, kā jārīkojas, ja kriminālprocesa ietvaros par iespējamu balsu pirkšanu tiek pieņemts notiesājošs spriedums. Šādā gadījumā CVK pienākums būs piecu dienu laikā pēc sprieduma saņemšanas izvērtēt, vai vēlēšanu tiesību pārkāpumiem ir bijusi ietekme uz mandātu sadalījumu. Un, ja ietekme ir bijusi, tad pieņemt lēmumu par mandātu pārdali starp attiecīgajām vēlēšanām reģistrētajiem kandidātiem. Jebkurā gadījumā Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta spriedums būs izšķirošais šajā lietā, jo tas būs galīgs un to nevar pārsūdzēt, līdz ar to visām strīdā iesaistītajām pusēm tas būs jārespektē,” komentē K.Bērziņa.

Jau ziņots, ka CVK šonedēļ apstiprināja galīgos 12.Saeimas vēlēšanu rezultātus. Vienlaikus publiskajā telpā plaši izskanējusi informācija par iespējamu balsu pirkšanu dažādos Latvijas vēlēšanu apgabalos, par ko Drošības policija (DP) līdz šim ierosinājusi 7 kriminālprocesus. Viens no tiem ir process par balsu pirkšanu „Vienotības” Saeimas deputāta kandidāta Dzintara Zaķa labā, savukārt „Latvijas Televīzija” 23.oktobrī ziņoja arī par iespējamu gadījumu Stalbes pagastā, kur balsis varētu būt pirktas par labu „Saskaņai”.

Jāatgādina, ka viens no skaļākajiem balsu pirkšanas skandāliem Latvijā bija 2006.gadā, kad par 9.Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu tika notiesāts deputāts Juris Boldāns, kurš tika atzīts par vainīgu biļetenu viltošanā Balvu rajona Kubulu pagastā. Viņam tika piemērota brīvības atņemšana uz astoņiem mēnešiem, kā arī aizliegums divus gadus kandidēt vēlēšanās.

 

Komentāri (34)

nomale 24.10.2014. 19.11

Tā Zaķa lieta izskatās baltām drātīm šūta. Kaut ko tik primitīvu Zaķis nebūtu izshēmojis.

+10
0
Atbildēt

11

    Bet > 25.10.2014. 16.59

    Traducīte

    te par ceļu rekonstrukciju caur Viļāniem, par ko priecājās tantuki no Latgales, ka vairs neesot jākratās pa bedrēm.

    http://www.vilani.lv/lv/vilanos-atklats-rigas-ielas-rekonstruetais-cela-posms-1

    http://staburags.diena.lv/novadu-zinas/atklaj-jaunizbuveto-latgales-autocela-posmu-papildinats-87792

    Un tad vēl: vismaz beidzot sataisīja šoseju Rīga- Valmiera caur Straupi( lielu daļu, un tāpat sataisīta šoseja Valmiera- Cēsis. Un vēl Valmiera- Rūjiena, ka sbija vienās bedrēs utt! Tas ir tas, ko skaidri var redzēt, jo pie teikšanas valdībā nebija ZZs un lembergs, kurš visu Es naudu vilka tikai sev uz Ventspili.

    Tad paskaidro, kāpēc varēja taisīt šoseju tikai uz Rīga- Ventspils,un laikam arī Liepāja,un caur Jelgavu un Bausku arī ir laba šosejas. bet Vidzemi un Latgali atstāt pie bedrainiem ceļiem un šosejām.

    Paldies Dievam, ka Zaķis vismaz Latgalei un tās ceļiem ir kaut kā palīdzējis nevis SC, kas nepārtraukti palīdz un sponsorē tikai RS un tās arodbiedrību.Cik reizes jau grozīts Rīgas budžets, lai sponsorētu RS! bet tas jau laikam nav nekas svarīgs. Lūk, jāpalīdz noēst Zaķis, kas sbeidzot taču arī citiem reģioniem ir palīdzējis, bet to laikam nedrīkst darīt, jo naudu dala tikai lembergs.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > 25.10.2014. 17.47

    …Bet….papildināšu… -“Šobrīd (2014.03.07) Latgalē norisinās 16 aktīvi ceļu remontdarbi un vairāki vēl tiks uzsākti, tajā skaitā teju 25 km garā posmā uz galvenā autoceļa A12 Jēkabpils – Rēzekne no Viļānu pagasta līdz Rēzeknei. Jau ir noslēgts līgums ar būvuzņēmēju un jau jūlijā tiks uzsākti būvdarbi uz ceļa.” /nra.lv/

    http://www.lau.lv/pub/index.php?id=4&gid=1&lid=265

    …protams, neviens nevar nolikt uz svaru kausiem, lai izsvērtu, cik liels ir Zaķa ieguldījums autoceļu sakārtošanā, taču to, ka pēdējo gadu laikā Latgalē autoceļu sakārtošana,remondarbi un seguma nomaiņa veikta vairāk kā 220 km garumā, darbi joprojām turpinās un turpināsies – tas nav noliedzams…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > 25.10.2014. 13.46

    Zaķi reklamēja Lācplēsis no Daugavpils domes. Reklāma skanēja pavisam vienkārši, pateicoties Zaķim Latgale saņēma no ES fondiem 150 miljonus EUR!

    Kāpēc gan, Avotiņ, Latgales iedzīvotāji, kas paši zvanīja uz radio, nevarēja nobalsot par Zaķi, ja reiz tas dēj zelta olas! Kāpēc gan Latgales iedzīvotājiem būtu jābalso obligāti par Saskaņu. Latgales iedzīvotājiem sataisīja ceļus , šosejas un lembis šos sasaukumu dabūja vien figu!

    Tagad jā- lembim tauta iedeva varu, un nu nauda no ES fondiem plūdīs atkal lembja kā laba saimnieka reputācija spodrināšanai.

    Politika ir netīra un tas nu redzams it spilgti, jo Zaķi noēda par neko!

    Kur Lembis ieliks šo naudu, gan jau žurnālisti mums to pavēstīs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > 26.10.2014. 08.35

    Tas, ka tiek taisīti ceļi arī citos reģionos, ne tikai Zemgalē un kurzedmē nav nemaz tik mazs nopelns, kurā reģionā tiek ieguldīta ES nauda.

    Tā netiek ieguldīta manā personiskā kabatā, bet visa reģiona labā!

    Atliek paskatīties, kāda cīņa notiek par VARAM ministriju un top skaidrs, ka šoreiz par ES naudu cīnās gan NA gan lemberga sargsuņi- kurš uzvarēs , bet Vienotība sStraujumai atliek tikai noskatīties, ka sdalīs vislielākos ES līdzekļus. Var jau izlikties par muļķi, ka Lembim nav svarīga nauda…

    Bez tam piesiet Zaķim visus iespējamos grēkus ir pēdējā laika politiskā mode, it kā jau viens Zaķis varētu atbalstīt visu Latvija gāzes monopolu….

    Jā un rudens arī laikam šogad tik auksts, jo Zaķis vainīgs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 25.10.2014. 11.10

    Šeit piekrītu Traducītes teiktajam.

    Viena bauma bija, ka Madonas ceļu daļas autobuss no Madonas vedis balsotājus un arī Latgales puses karjeru īpašnieki pieminēti.

    Būtu vērts papētīt valsts Ceļu būves pasūtījumu naudas plūsmas, lai redzētu kāpēc tik ļoti svarīgi ceļu būves uzņēmumiem tieši Zaķis.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    zanE. > 25.10.2014. 16.09

    …traductrice….mjā, spēcīgs Tev tas bara instikts…neatradīsi to melnumiņu, piezīmēsi…un ticībai tak milzīgs spēks, it īpaši, ja gribi tam noticēt….

    …apbrīnojami, cik ātri cilvēks var pārvērsties par kanibālu, ja tam instinkti prevalē pār prātu…

    …skaudri izteicos?…ja gudrie un saprātīgie pakļaujas manipulācijai ar informāciju, ko gaidīt no pelēkā planktona?…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Bet > 25.10.2014. 15.57

    traducīte, ja jau tādu Zaķi par nieka PVN ņem un noēd bez sāls, tad ko teiksi par tādiem mafiozo kā Lembergu, Kalvīti, ak kur tad tie netīrumi tam pašam prezidentam Bērziņam- veselas Kājiņās ar ES naudu uzbuvētas. tie nav nieka 7 tūkst PVN, kas starp citu ir samaksāti!

    Zini, man personiski riebjas un ,nebaidos to teikt, ka nospārda vienu cilvēku par nieku, kamēr citi smejas un vēl iesper tam, ko spārda visi, un turpina draudzīgi zagt tālāk, kā Ušakovameriks Rīgas domē un Rīgas brīvostā un Rīgas satiksmē. RS vien ir veselas epopejas vērta ar visu RS arodbiedrību, kura tiek vesta ar autobusiem uz mītiņiem un silti sildās RD telpās utt.! ak, jā , pareizi jāsaka- iespējams ka šie abi zog, jo man jau nav pierādījumu tam- tāpēc var mierīgi zagt un apsaukāt citus, jo paši lūk draudzīgi stutē viens otru un dala ietekmi varā. Gan jau atkal tāds Bērziņš tiks pagarināts uz otru “sroku” ar SC balsīm, ja vien neuzradīsies kāds “labāks” kandidāts- nu kaut vai Bondars. Bet tāpēc jau Zaķis ir jānoēd, ka vienkārši vajag iznīcināt Vienotību, ko jau redzējām pirms vēlēšanām un tas turpinās, bet paldies dievam, ir vēl cilvēki, kuri to visu redz un saprot un galvenais, neuzķeras uz provokācijām, bet lieliski tās saskata!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > 25.10.2014. 15.02

    Bet, neskaties tik šauri. Protams, Lāčplēsis reklamēja. Protams, solīja – ceļus un ko tik vēl tur nē… Bet tautiņa tak zina, ka solīts makā nekrīt! pat es un tu to zini :) Un lielai daļai tie solītie ceļi ir kā tāls kosmoss, jo ikdienā ir jābrien pa dubļiem un bezceļiem.

    Tu pasaki, vai Lāčplēsis solīja katram pļēguram pa polšam? Nē! Bet tas taču skaidrs, ka pļēguram vajag polšu šodien, nevis ceļu uz skaisto nākotni rīt. Tāpēc Lācplēsis – pa augšām (starp citu, arī par naudu), bet “vietējie darboņi” – khmm… pa apakšām. Darbs visās frontēs, tā teikt.

    Personīgi es tomēr to pelēko Zaķi baltu nemālētu. Nu ir, ir viņam melnumi. Un, kur viens, tur vēl kādu melnumu var viegli dabūt klāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > 26.10.2014. 03.05

    ZanE, lasu un nenobrīnos, kas notiek ar visumā normālu sargsuni, ja viņu ilgstoši tur pie ķēdes un nelaiž izskraidīties. :)

    Par argumentiem, ka Zaķis sataisījis ceļus Latgalē un Vidzemē un tādējādi bišku atņēmis naudiņu Lembim, kurš visu tikai Kurzemei, un ušmerikiem, kas savukārt tikai RSatiksmei – lno ļoti precīzi ir izteicies (merci, lno). Tālu no Šlesera retorikas nav. Un tas ir skumji, ja joprojām runājam šādās kategorijās.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 25.10.2014. 18.16

    Bet. Vai tiešām Zaķis jau kļuvis tik svēts, ka Vienotības vēlētājs traductrice jau jāsauc par traducīte?:) Vai vēlreiz jāatgādina kā Zaķis lobējis gāzi ne tikai balsojot pret tirgus liberalizāciju, bet, esot opozīcijā aizstāvot Andrējevas atkarību no azartspēlēm, sava novadnieka interesēs bīdot likumu, kas atļauj kaut dzīvniekus pēc islama tradīcijām, informācijas nopludināšanu pazīstamiem uzņēmējiem…Nu ja, bara instinkts, pelēkais olanktons, tumsoņi…Jo vairāk Vienotībai parādās kampēju partijas dzimumzīmes, jo vairāk tās atbalstītāju izteicieni un paņēmieni atgādina TP un LPP jaunatnes organizācijas biedru retoriku. Zaķis esot ierīkojis ceļus Latgalē, aizmirsāt cik daudz izdarīja Šlesers? Uz visiem jaunuzbūvētiem ceļiem bija Šlesera apsveikumi, lētās aviosabiedrības, prāmis uz Zviedriju, māmiņu algas, bet pēc tam Jūrmalgeita…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > 25.10.2014. 10.29

    Pats Zaķis, iespējams, arī nav tik primitīvs shēmotājs. Viņa darbs ir “kārtot lietas” citos plauktos. Bet varbūt šoreiz iegāza dažu labu Latgales “biznesmeņu” pārāk lielā centība. Apzinoties, ka bizness varēs rullēt tikai tad, ja Zaķim būs špricīte, viņi varētu būt tie, kas “organizēja darbu uz vietas”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

fretka 24.10.2014. 14.46

Interesanti, kāpēc SC neapstrīd vēlēšanu rezultātus Pārgaujas novadā :)

http://bnn.lv/pargaujas-novada-aizdomas-par-balsu-pirksanu-i-saskanas-i-laba-143675

+11
-3
Atbildēt

1

    Bet > fretka 24.10.2014. 17.07

    Jā, tas, ka busiem vesti vēlētāji lai plusiņus vilktu Zariņam, gan Saskaņai neliekas svarīgi un apstrīdāmi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 24.10.2014. 18.48

Vienotībai jāiesniedz pretprasība par Zariņu :) Saskaņu šajā Saeimā būtu jānoliek pie vietas, tā pa īstam. Nekādu amatu, nekādās komisijās, nevienu “goda amatu” līdzās Saeimas priekšēdētājam. Nekādu personisku kontaktu ar deputātiem, nekādu kopēju balsojumu utt

Taču, diemžēl pozīcijas partijas uz šādu konsekvenci nav gatavas.

+8
0
Atbildēt

3

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 25.10.2014. 11.07

    Par Zariņa pretprasību varētu piekrist – tikai tas nav darāms tā, kā Saskaņa to dara – prasība bija laicīgi jāiesniedz CVK, nevis pa taisno AT.

    Reāli AT tāpat neko nevarēs izlemt, kamēr DP nebūs pabeigusi izmeklēšanu.

    Bet par Saskaņas nolikšanu Saeimā – kategoriski nepiekrītu:

    Prezidijs līdz šim vienmēr komplektēts pa vienam no katras partijas, jo viņi organizē praktisko Saeimas darbu – sasauc sēdes utt. Tagad gan radusies problema, ka 5 vietas un 6 partijas.

    Līdzšinējā prakse ir tāda, ka vairāku komisiju vadītajus tīšām izvēlas no opozīcijas – jo īpaši komisijām, kas veic kautkādu kontroli – jo tas tikai veicina kļūdu izķeršanu, demokrātiju utt.

    Tāpat arī Nacionalaja Drošības padomē darbojas pa pārstāvim no katras partijas, lai mazinātu drošības iestāžu izmantošanu politiskos nolūkos.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 24.10.2014. 22.33

    Un, citējot Otra puse, nekādas tolerances pret elektorātu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > rinķī apkārt 25.10.2014. 16.48

    …Riņķī apkārt raksta: – “Saskaņu šajā Saeimā būtu jānoliek pie vietas, tā pa īstam. Nekādu amatu, nekādās komisijās, nevienu “goda amatu” līdzās Saeimas priekšēdētājam.”

    ——————————

    – “Opozīcijas lielāka iesaistīšana politikas veidošanā un lielākas atbildības uzticēšana parlamenta līmenī ir valsts interesēs, uzskata nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

    Turklāt, pēc Dzintara domām, VL-TB/LNNK jau iepriekš bija «kā tilts starp pozīciju un opozīciju», jo opozīcijas funkcija ir rūpīgi sekot līdzi tam, kā notiek valdošo partiju darbs.”

    … ???

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu