Kamerons sola nemaksāt ES papildus prasīto 2,1 miljardu eiro • IR.lv

Kamerons sola nemaksāt ES papildus prasīto 2,1 miljardu eiro

24
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Foto: AFP/LETA

ES pieprasījusi Lielbritānijai palielināt iemaksas savienības budžetā

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons piektdien paziņoja, ka viņš nemaksās Eiropas Savienības (ES) papildus pieprasīto 2,1 miljardu eiro, kas Londonai ES budžetā jāiemaksā līdz 1.decembrim.

“Es 1.decembrī rēķinu nemaksāšu. Ja cilvēki domā, ka tā notiks, tad viņi sagaidīs pavisam kaut ko citu,” žurnālistiem ES līderu samitā Briselē paziņoja Kamerons. “Es neesmu pret pārrēķināšanu, taču šis ir pilnīgi nepieņemami,” sacīja premjers. “Mēs negrasāmies uzreiz izvilkt čeku grāmatiņu un izrakstīt čeku par diviem miljardiem eiro. Tā nenotiks.”

ES pieprasījusi Lielbritānijai palielināt iemaksas savienības budžetā, jo Apvienotās Karalistes tautsaimniecībai pēdējo gadu laikā sekmējies labāk, nekā prognozēts.

Tādējādi Lielbritānijas ikgadējās kopējās iemaksas, kas patlaban sasniedz 8,6 miljardus mārciņu, palielināsies par piektdaļu.

Avots Lielbritānijas valdībā jaunās budžeta prasības nodēvēja par “nepieņemamām”.

Ņemot vērā eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) panākumus vēlēšanās, arvien aktīvāk izskan premjerministram Deividam Kameronam adresētie aicinājumi pārskatīt Lielbritānijas un ES attiecības.

“Tas ir nepieņemami – mainīt iemaksas par iepriekšējiem gadiem un pieprasīt tās atpakaļ, savlaicīgi nebrīdinot,” sacīja avots. “Eiropas Komisija (EK) necerēja uz šo naudu, un tai šī nauda nav vajadzīga, un mēs strādāsim kopā ar citām valstīm, kas ir skartas līdzīgā veidā, un darīsim visu iespējamo, lai to apstrīdētu,” norādīja avots.

Papildu maksājumi pieprasīti pēc tam, kad EK statistikas aģentūra “Eurostat” pārskatīja dalībvalstu tautsaimniecību sniegumu kopš 1995.gada un koriģēja katras dalībvalsts veikto ieguldījumu pēdējo četru gadu laikā, balstoties datos par to izaugsmi. Papildu maksājumi ir jāveic līdz 1.decembrim.

Atbilstoši jaunajiem aprēķiniem Lielbritānija un Nīderlande tiek lūgtas veikt papildu iemaksas, savukārt Francijai un Vācijai paredzēts naudu atmaksāt.

Kamerons tiksies ar Nīderlandes kolēģi Marku Ruti, lai spriestu par to, kā šīs prasības apstrīdēt.

EK preses pārstāvis Patricio Fiorilli norādīja, ka prasība pēc papildu maksājumiem “atspoguļo bagātības pieaugumu”. “Tieši tāpat kā Lielbritānijā jums nodokļu dienestam ir jāmaksā vairāk, ja palielinās jūsu ienākumi,” viņš sacīja.

Lielbritānijas konservatīvo eiroparlamentāriešu vadītājs Sieds Kamals pauda pārliecību, ka Lielbritānija tiek sodīta par saviem taupības pasākumiem. “EK soda Lielbritāniju par smagu lēmumu pieņemšanu, ilgtermiņa tautsaimniecības plāna ieviešanu un to, ka tai ES ir visveiksmīgākā ekonomika, bet Francija faktiski tiek apbalvota par tās vārgulīgo ekonomiku,” viņš sacīja.

“Deivids Kamerons rīkojas pilnīgi pareizi, iestājoties pret šo ES īstenoto laupīšanu gaišā dienas laikā,” uzsvēra Kamals. “Tas ir šokējoši un kaitē ES attiecībām ar Lielbritāniju. Tādos laikos kā tagad EK ir lielākais ienaidnieks pati sev.”

UKIP runasvīrs budžeta jautājumos Džonatans Arnots – EP Budžeta komisijas loceklis – ES prasību nodēvēja par “pārsteidzošu”. “Lielbritānijas valdību tā nostāda ļoti sarežģītā situācijā,” viņš atzina.

Kaut arī Kamerons mēģinās sarunās panākt risinājumu, augstākais, uz ko viņš var cerēt, ir “Pirra uzvara”, piebilda Arnots.

Kā pavēstīja avoti, Kamerons jau piektdien ES samitā pieprasījis sasaukt ES finanšu ministru sanāksmi saistībā ar Briseles jaunajām prasībām.

Kamerons ar šo jautājumu konfrontējis EK prezidentu Žozē Manuelu Barrozu. “Premjerministrs sacīja Barrozu, ka viņam nav ne vismazākās nojausmas par to, kāda varētu būt [šo prasību] rezonanse,” sacīja avots. Kamerons teicis, ka tas “nav tikai sabiedrības viedoklis, tie ir divi miljardi eiro”.

UKIP līderis Naidžels Farāžs savukārt pauda pārliecību, ka Kamerons papildu iemaksas lietā ir bezspēcīgs. “Deivids Kamerons reiz apgalvoja, ka viņš ir samazinājis ES budžetu, bet Apvienotās Karalistes ieguldījums palielinājās, un tagad, gluži vai neticami, mūsu ieguldījums tiek palielināts jau otro reizi. Tas ir vienkārši šausminoši,” atzina UKIP līderis. “ES ir kā izslāpis vampīrs, kas mielojas ar Apvienotās Karalistes nodokļu maksātāju asinīm. Mums nevainīgie upuri, kas esam mēs, jāaizsargā.”

 

Komentāri (24)

Aldis-2 24.10.2014. 17.56

Citāts: “EK ir lielākais ienaidnieks pati sev.”

Citāts: “Lielbritija tiek sodīta par saviem taupības pasākumiem… , bet Francija faktiski tiek apbalvota par tās vārgulīgo ekonomiku.”

Nav pat ko piebilst.

+15
0
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > 24.10.2014. 23.10

    Latvija saņem nelielu “sodu”

    6,5 miljoni eiro

    http://m.delfi.lv/bizness/article.php?id=45141660

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 24.10.2014. 18.53

    Pievienojos.

    Kaut saprotu, ka tas nav iespējams, vienalga sapņoju par tādu rāmu, garlaicīgu, lietišķu un sausi racionālu Eiropas savienību bez Francijas, Itālijas un līdzīgiem grieķiem.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

nomale 24.10.2014. 18.17

Izskatās, ka ES par katru cenu grib tikt vaļā no Lielbritānijas.

+6
0
Atbildēt

1

    andrejs > 24.10.2014. 20.19

    stulbi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Krix 25.10.2014. 21.40

Acīmredzot daudziem dzimtcilvēku dvēseliskajiem radiniekiem un kolektīvisma faniem šķiet nesaprotami ko tad īsti nozīmē aizstāvēt savas valsts intereses…tāpēc arī tādas dusmas uz Kameronu…LV protams tas nebūtu īsti izdevīgi, ja tagad sāktu irt ES, bet briti aizstāv savas valsts intereses, kas man šķiet pašsaprotami un atbalstāmi ! Latvija tikai tagad to sāk pamazām aptvert ! Kā labs piemērs man šķiet LV valdības locekļu retorika pret zaļo fašistu kārtējiem izmešu samazināšanas murgiem !

+1
0
Atbildēt

2

    v_rostins > Krix 25.10.2014. 22.55

    Krix

    Kā labs piemērs man šķiet LV valdības locekļu retorika pret zaļo fašistu kārtējiem izmešu samazināšanas murgiem !

    _______________

    Sliktāku piemēru par Latvijas gazpromizatoru, prokremlisko izdzimteņu, murgiem būtu grūti sameklēt. Latvija vēl var būtiski samazināt CO2 izmešus un nopelnīt tirgojot kvotas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    e > Krix 25.10.2014. 23.29

    Kamerons aizstāv savas intereses un nodarbojas ar priekšvēlēšanu populismu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu