"Total" prezidenta lidmašīnas avārijas lietā aizturēti četri Maskavas lidostas darbinieki • IR.lv

“Total” prezidenta lidmašīnas avārijas lietā aizturēti četri Maskavas lidostas darbinieki

10
Krievijas izmeklēšanas komitejas uzņemtajā fotogrāfijā redzams Kristofa de Maržerī avarējusī un sadegusī lidmašīna "Falcon" Maskavas Vnukovas lidostā. Foto: AFP/LETA

Lidostas pārstāvji skaidroja, ka notikušais ir traģiskas apstākļu sakritības sekas

Francijas naftas uzņēmuma “Total” prezidenta Kristofa de Maržerī lidmašīnas avārijas lietā aizturēti četri Maskavas Vnukovas lidostas darbinieki, pavēstīja Krievijas Izmeklēšanas komisija.

Aizturētie nopratināti aizdomās turamo statusā, ziņo LETA/Newsru.com.

Avārijā, kas notika, lidmašīnai saskrienoties ar sniega tīrāmo mašīnu, dzīvību zaudēja Maržerī un trīs lidmašīnas apkalpes locekļi.

Izmeklēšanas lietas ietvaros aizturēts Vnukovas lidostas “aerodroma dienesta vadošais inženieris Vladimirs Ledjeņevs, lidostas lidojumu vadītājs Romāns Dunajevs, dispečere stažiere Svetlana Krivsuna un dispečers Aleksandrs Kruglovs”, pavēstīja komisijas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins.

Kā uzskata izmeklēšanas pārstāvji, šie cilvēki nav nodrošinājuši lidojumu, kā arī uz zemes veicamo darbu drošības prasību ievērošanu, kā rezultātā notikusi traģēdija.

Pēc avārijas lidostas pārstāvji skaidroja, ka notikušais ir traģiskas apstākļu sakritības sekas. Tika apgalvots, ka vainīgs ir piedzēries sniega tīrāmās mašīnas vadītājs, kas arī pēc avārijas tika aizturēts.

Tomēr Izmeklēšanas komisija šādam skaidrojumam nepiekrita un norādīja, ka avārijas iemesls ir “noziedzīga nevērība no amatpersonu puses, kas nespēja nodrošināt lidostas darbinieku saskaņotas darbības”.

Lidmašīnas avārijā bojāgājušais Kristofs de Maržerī vadīja vienu no lielākajām pasaules naftas ieguves kompānijām. Viņš arī nepārtrauca sadarbību ar Krievijas uzņēmumu “Lukoil” pēc tam, kad ASV sāka īstenot sankcijas pret Maržerī sadarbības partneri Krievijā un prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto Genādiju Timčenko. Maržerī Timčenko pēc sankciju izsludināšanas pat nosauca par savu draugu.

Maržerī ne reizi vien ir izteicis savu negatīvo nostāju pret starptautiskās sabiedrības īstenotajām sankcijām pret Krieviju.

Pēdējo mēnešu laikā Maržerī Parīzē aktīvi lobēja Francijas karakuģu „Mistral” piegādes jautājumu Krievijai. Kā zināms, Francija šo kuģu piegādi Krievijai apturēja situācijas Ukrainā dēļ, lai arī bija noslēgts abu valstu līgums.

1924.gadā dibināto Francijas naftas ieguves kompāniju Maržerī vadīja no 2007.gada. Viņš arī bija viens no ikgadējās Krievijas starptautisko investīciju konsultatīvās padomes dalībniekiem. Šīs padomes kārtējā sēde notika pirmdien, 20.oktobrī.

“Total” Krievijā darbojas kopš 1989.gada. Uzņēmums ir viens no triju lielo Krievijas projektu operatoriem, kas Ņencu Autonomās republikas teritorijā īsteno naftas ieguvi Harjaginskas naftas ieguves vietā. Gadā te iegūst aptuveni 1,5-2 miljonus tonnu naftas.

Savukārt 2008.gadā „Total” kļuva par Krievijas gāzes koncerna „Gazprom” pirmo partneri, saņemot 25% daļu gāzes ieguves atradnē Barenca jūrā. „Total” piedalās kā tehnoloģiju un finanšu partneris.

 

Komentāri (10)

guncho 23.10.2014. 09.08

Mācība visiem pārējiem. Lai kāds tu nebūtu čoms Puķinam, kāds vatņiks Krievijas bardakā var aizmirst uzlikt akai vāku, izbraukt sniega vedēju uz skrejceļa utt.

+7
0
Atbildēt

0

TanteSidra 23.10.2014. 12.03

http://www.delfi.lv/news/world/other/zirinovskis-maskavas-lidmasinas-katastrofa-vainigs-ir-pilots-lidosta-un-total-vaditajs.d?id=45131418#ixzz3GxN1j4zX

Žirinovskis domā ka viņa fīreru alkatība ir sabojājusi (laikam jau tas ir “žadnosķ gubit frajera”)

DELFI: “…Žirinovskis radiostacijas “Govorit Moskva” ēterā pauda pārliecību, ka sniega tīrāmās mašīnas vadītājs nav vainīgs aviokatastrofas izraisīšanā.

“Atbilde ir vienkārša – vainīgs ir pilots, ekipāža… Vainīga ir lidosta, dispečers – bija migla, nedrīkstēja dot atļauju izlidot… Vainīgs ir pats mirušais, jo kādēļ viņš lidoja tik vēlu naktī?” sacīja Žirinovskis.

Pēc viņa vārdiem, viens no šāda veida katastrofu iemesliem ir cilvēku alkatība.

“Lidmašīnas pilotam diena ir pakārtota pelnīšanai – lūk, vai viņš tagad nopelnījis naudu? Lidotu no rīta… Kāpēc viņš lidoja naktī? Nauda, nauda, nauda. Tā viss beidzas slikti. Alkatība fīreru sabojāja, alkatīgi visi… Redzamība ir 300 metri, uz kurieni tu lido, vai neredzi, ka pēc piecām sekundēm redzamības vairs nebūs? Visi steidz ātrāk. “Mēs drosmīgi, mēs pacelsimies, mums izdosies”,” pārliecināts ir politiķis…”

0
0
Atbildēt

1

Viedoklis_lv 23.10.2014. 08.58

Vēl varēja minēt, ka viņš piedāvāja gāzt petro-dollar kas nozīmētu ASV ekonomisko sabrukumu.

http://mobile.reuters.com/article/idUSL6N0PG0E720140705?irpc=932

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu