Nākamgad elektrības cena mājsaimniecībām var augt līdz pat 30% (papild.) • IR.lv

Nākamgad elektrības cena mājsaimniecībām var augt līdz pat 30% (papild.)

12
Foto: Kaspars Krafts, F64

Elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām tiks atvērts 2015.gada 1.janvārī

Mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenu pieaugums pēc 2015.gada 1.janvāra varētu būt 15-30% apmērā, ceturtdien preses konferencē teica Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs.

To Spiridonovs secinājis, izvērtējot patlaban pieejamo informāciju par elektrības tirgotāju publiskotajiem piedāvājumiem, vēsta “Nozare.lv”.

2015.gada 1.janvārī tiks atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām. Tirgus atvēršanas principi paliek nemainīgi – iedzīvotājiem ir jāizvēlas sev piemērotākais piedāvājums, izvērtējot dažādu tirgotāju produktus, informē EM.

Elektroenerģijas piegādi mājsaimniecībām un valsts elektrotīklu uzturēšanu kā līdz šim nodrošinās a/s „Sadales tīkls”. Savukārt, lai kompensētu elektroenerģijas tarifu izmaiņas, valstij atsakoties no visiem iedzīvotājiem subsidētā „Starta tarifa”, ir izstrādāts atbalsta mehānisms sociāli mazaizsargātajām sabiedrības grupām – trūcīgajām, maznodrošinātajām personām un daudzbērnu ģimenēm.

Gada sākumā gatavību tirgot elektroenerģiju bija izteikuši četri tirgotāji, savukārt patlaban – jau septiņi, no kuriem trijiem – a/s „Latvenergo” (ar „Elektrum” produktu līniju), SIA „Baltkom” un SIA „WIN Baltic” – jau ir spēkā esoši piedāvājumi, pārējie tirgotāji ar saviem elektrības piedāvājumiem iepazīstinās līdz gada beigām vai nākamajā gadā.

Daļa elektroenerģijas tirgotāju savu piedāvājumu reklāmas kampaņas jau ir uzsākuši, un daļa plāno tās uzsākt tuvākajā laikā. “Izvērtējot tirgotāju publiskotos piedāvājumus, var secināt, ka mājsaimniecībām prognozējamais elektroenerģijas cenas pieaugums būs 15 – 30 % apmērā, kas atkarīgs no mājsaimniecības patēriņa. Vienlaikus jāuzsver, ka tas nevar būt par pamatu citu preču un pakalpojumu cenu kāpumam, jo lielie komersanti elektroenerģiju jau iegādājas brīvajā tirgū kopš 2008.gada, bet vidējie un mazie komersanti – kopš 2012.gada,” norāda J. Spiridonovs.

 

Komentāri (12)

andrejs 23.10.2014. 16.47

NO kurienes trīs tirgotāji (neskaitot LE) ņems elektrību? Viņiem ir ražošanas jaudas, kur?

Starp citu, naftas, un tātad arī gāzes, cena pasaules tirgū strauji krīt. LE lielāko daļu elektrības saražo HES, 2. vietā ir ar gāzi kurināmi TEC. Daugavas ūdens paliek dārgāks?

+6
0
Atbildēt

3

    aivarsk > andrejs 23.10.2014. 18.14

    Jā, kalvīši gan!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > andrejs 23.10.2014. 17.25

    Nu tak klasiskā Latvenergo 3 milj. shēma!

    Nopērk no Latvenergo “optam” lētāk un pārdod “v rozņicu” dārgāk.

    Nopērk ar pēcmaksu, lai sava nauda nevienam nav jātērē.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > andrejs 23.10.2014. 18.05

    jaa un uzkrauj veel oiku tev kaklaa ….laupiitaaji kalviiši un saraiņais pelna uz maajsaimnieciibu reeķina , jo lie, a ko maajsaimnieki? maksaas breegdami , tas jau bija ar gaazi , maajsaimnieciibas maksaaja par lielajiem pateereetaajiem taadiem ka metalurgs.lielie zavodi ( cemeks) taisaas laisties lapaas taa oika deeļ

    +5
    0
    Atbildēt

    0

sniega_roze 23.10.2014. 15.25

Svarīgāk būtu pateikt to, vai būs reāla konkurence – proti, vai mājsaimniecībām pārdos arī igauņu un leišu lielie uzņēmumi, vai būs ekoloģiski sertificēta elektrība, vai būs viegli pārslēgt pirkšanu no vien pie otra, vai varēs valsts lapās objektīvi salīdzināt piedāvājumu. Cena pie Ls 10 jau nav tas svarīgālais, jo to ko nemaksāja ar tarifu visu laiku samaksāja ar dividendēm, proti, notika šķērsubsīdēšana un Krievijas dabas gāzes lobēšana un AER graušana caur EM nodokļiem.

+6
0
Atbildēt

0

lno 23.10.2014. 19.11

No 2015.gada 1.janvāra Latvijā būs pieejams tā sauktais atvērtais elektroenerģijas tirgus. LTV raidījumā «Rīta Panorāma» ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (V) norādījis, ka tirgus liberalizācijas ideja bijusi neveiksmīga. «Ideja nosaukt to par tirgus liberalizāciju bija neveiksmīga. Tas ir skaidrojams ar to, ka elektroenerģijas tirgū pagaidām konkurence nav iespējama, jo pagaidām nav uzbūvēti starpposmi uz Igauniju, Lietuvu un Zviedriju,» norāda Dombrovskis.

+5
0
Atbildēt

2

    andrejs > lno 23.10.2014. 23.11

    Viņš mums tādu maigu sirdi…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > lno 23.10.2014. 19.26

    Interesanti, kurš viņam, nabadziņam, to “ideju” uzspieda :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu