Prezidents dod koalīcijai nedēļu laika vienoties par atbildības jomām • IR.lv

Prezidents dod koalīcijai nedēļu laika vienoties par atbildības jomām

12
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Āboltiņa: Ja pašreizējie partneri nevarēs vienoties, acīmredzot varot runāt par “pilnīgi citu koalīciju”

Valsts prezidents Andris Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas līdz nākamajai trešdienai, 29.oktobrim, vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, pēc tikšanās ar prezidentu sacīja “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) trešdien prezentēja prezidentam savu redzējumu par jaunās valdības modeli, kā arī informēja Bērziņu, ka līdz galam vienošanās par to nav panākta, vēsta LETA.

Saskaņā ar Straujumas piedāvājumu “Vienotībai” jaunajā valdībā pienāktos premjera amats, kā arī atbildība par Finanšu ministriju, Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Satiksmes ministriju, kā arī Veselības ministriju (VM). Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) varētu pārraudzīt Aizsardzības ministriju, Labklājības ministriju, Zemkopības ministriju, Ekonomikas ministriju, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju. Nacionālā apvienība saskaņā ar Straujumas piedāvājumu arī jaunajā valdībā turpinātu vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kā arī uzņemtos Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Āboltiņa piebilda – ja partneri uzstās uz vienādu amatu skaitu, “Vienotība” varētu atteikties no VM, un to varētu pārraudzīt Nacionālā apvienība.

Viņa informēja, ka partneriem uzdots līdz trešdienai vienoties par jomu sadalījumu jaunajā valdībā. “Ja šāda vienošanās netiek panākta, jārēķinās ar to, ka tas ir pierādījums, ka šī koalīcija nespēj attaisnot vēlētāju doto uzticību,” pauda Āboltiņa. Ja pašreizējie partneri nevarēs vienoties, acīmredzot varot runāt par “pilnīgi citu koalīciju”. Lūgta precizēt, kas domāts ar “pilnīgi citu koalīciju”, Āboltiņa teica, ka vispirms jāsagaida nākamā trešdiena.

Politiķe arī apliecināja, ka strīdīgais jautājums joprojām ir VARAM pārraudzība, uz kuru pretendē ne tikai nacionālā apvienība, bet arī ZZS.

Nacionālā apvienība piekrīt šādam piedāvājumam par jomu sadalījumu, savukārt ZZS līderis Augusts Brigmanis pauda, ka vienošanās šajā jautājumā tiks panākta jau otrdien, 28.oktobrī, un valdība tiks apstiprināta.

Taujāts, vai ZZS nepiekrīt šādam atbildības jomu sadalījumam, Brigmanis sacīja: “To es neesmu teicis, (…) es jums atbildēju diezgan skaidri, ka nākamnedēļ, otrdien, mēs par šīm tēmām vienosimies.” Īsi pēc šīs atbildes Brigmanis kopā ar savienības biedriem pameta Melngalvju namu, neskatoties uz to, ka preses brīfings ar koalīcijas partneru – “Vienotības” un VL-TB/LNNK – pārstāvju dalību turpinājās.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš sacīja, ka Nacionālā apvienība atkārtoti apliecināja uzticību Straujumai kā premjera amata kandidātei. Kopumā viņas izteiktais piedāvājums Nacionālo apvienību apmierina, kaut arī viena no tās prioritātēm joprojām būtu IZM. Tāpat VL-TB/LNNK ir gatava diskutēt par papildu atbildības sfērām.

Āboltiņa arī skaidroja, ka Straujumas izteiktais piedāvājums ir tas, par kuru piektdien partneri jau diskutēja un kuram bija piedāvāti alternatīvie risinājumi, kas netika akceptēti. Nākamā trīspusējā koalīcijas partneru tikšanās plānota otrdien, kad Straujuma atgriezīsies no komandējumiem.

Straujuma teica, ka šajā jautājumā būs jārod kompromiss. Viņa arī akcentēja, ka tiek strādāts pie valdības deklarācijas izstrādes – notiek darba grupu sēdes, tāpat partneriem piedāvāts dokumenta melnraksts, lai viņi varētu piedāvāt savus labojumus. Nākamnedēļ arī prezidentu plānots informēt par topošās valdības prioritātēm.

Straujuma arī uzsvēra – ar valdības apstiprināšanu nevarēs kavēties un tas jāizdara jau novembra pirmajā pusē, jo jāstrādā pie nākamā gada valsts budžeta izveides, valdības noteikumiem Eiropas Savienības fondu apgūšanai un citiem jautājumiem.

 

Komentāri (12)

DD1 22.10.2014. 16.28

Pēc Dombrovska demisijas Āboltiņa negribēja darīt “putekļaino” darbu,- būt par premjerministri, jo daudz patīkamāk ir sēdēt Saeimas prezidijā. Tagad šī divgalvainā vadība Vienotībā ir viens no iemesliem, kāpēc neveicas ar valdības veidošanu (ja neņem vērā Lemberga faktoru),- Straujuma ir premjerministra kandidāte, bet Āboltiņa runā viņas vietā. Lembergs zina, cik ievainojama ir pati Āboltiņa šobrīd, un “presingo pa visu laukumu”.

+7
-2
Atbildēt

1

    Lauris Grâvelis > DD1 22.10.2014. 20.02

    @DD1

    Straujumai nav pieredzes politiskajā taktikā ar Lembergu… un vispār nav politiskas bagāžas un pieredzes – tikai menedžēšanas spējas. Valdis arī sākumā bija bāls un nevarīgs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 22.10.2014. 15.56

kā zināms, ja ir nedēļa laika, tas nozīmē, ka ir NENORMĀLI daudz laika :)

+3
0
Atbildēt

0

Jānis Gavars 23.10.2014. 05.13

Fakts: Kriminānoziegumos apsūdzētās personas ar Valsts prezidenta akceptu veido Valdību. Vai var uzticēties prezidentam?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu