Kalnmeiers: Pienākusi situācija, ka Latvijā izmeklētāju darbs ir katastrofālā līmenī • IR.lv

Kalnmeiers: Pienākusi situācija, ka Latvijā izmeklētāju darbs ir katastrofālā līmenī

38
Ēriks Kalnmeiers. Foto: Raitis Plauks, F64

Latvijā var veidoties situācija, ka mēs vispār paliekam bez labiem izmeklētājiem

Valsts policijā izmeklētāju sastāvs ir tik zemā līmenī, kas ļauj izdarīt secinājumu, ka pirmstiesas izmeklēšanas process Latvijā ir nonācis katastrofālā stāvoklī, intervijā Latvijas Radio atzina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Lai gan izmeklēšana Zolitūdes traģēdijas un Rīgas pils ugunsgrēka lietās prasījusi mobilizēt labākos izmeklētāju spēkus, kvalitāte kādā tā notiek, neesot labākā stāvoklī, ziņo LETA.

“Es nemitīgi virsprokuroriem prasu, kā sokas ar izmeklēšanas gaitu, vai ir kādas problēmas, tad vienmēr raksturojot situāciju nonākam pie tā, ka jāsaskaras ar nopietnām problēmām pirmstiesas izmeklēšanā, kas savukārt uzliek papildu pienākumus pašiem prokuroriem, jo izmeklētāja pienākumi jāuzņemas viņam,” stāstīja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors saprot, ka arī pašreizējā finansu situācija Valsts policijā nav labākā, jo zemās algas un tas izmeklētāju skaits, kas tagad strādā policijā, ir tik niecīgs, līdz ar to nenormāli noslogots, jo nav tikai Zolitūdes traģēdijas lieta, bet arī daudzas citas, piemēram, “Liepājas metalurga”, “Latvijas krājbankas”.

“Esmu aicinājis Valsts policijas vadību un iekšlietu ministru, plānojot nākamā gada budžetu, īpašu uzmanību pievērst jautājumam par pirmstiesas izmeklēšanas jomas stiprināšanu, jo vēl īss brīdis un Latvijā var veidoties situācija, ka mēs vispār paliekam bez labiem izmeklētājiem,” atzina Kalnmeiers.

Tomēr kopumā analizējot izmeklēšanas gaitu sabiedrībai tik svarīgajās Zolitūde traģēdijas un Rīgas pils ugunsgrēka lietās Kalnmeiers sacīja, ka tajās darbs tiek organizēts optimāli, plānveidā un bez jebkādas kritumiem vai pacēlumiem.

“Šajās svarīgajās lietās gaidām ekspertu atzinumus, jo bez tiem virzīties tālāk nevaram, lai gan jāsaka, ka arī bez tiem aktīvais izmeklēšanas darbs turpinās. Tāpēc nekādi nevaru piekrist, ka izmeklēšana šajā lietās tiktu novilcināta, jo svarīga ir kvalitāte, bet, lai to sasniegtu, steiga nav vajadzīga,” uzskata Kalnmeiers.

 

Komentāri (38)

Edgars Avotiņš 22.10.2014. 09.54

Vienīgais risinajums – maksimali vienkāršot sodīšanas sistēmu par viegliem noziegumiem un par situacijām, kur “pieķerts aiz rokas”.

Piemēram – Londonas grautiņos pieķertos sodīja 24 stundu laika un piešķīra pāris diennaktis aresta. Latvijā 13. janvara grautiņu tiesas procesi … 5 vai 6 gadi

Jāmaina likumdošana, lai tos, ko “pieķer aiz rokas”, var vienoties ar prokuroru par zaudejumu atlīdzinašanu un nelielu sodu, vai arī iet uz tiesu un tad notiesājosa sprieduma gadījuma saņemt smagu sodu.

Un pašus sodu termiņus varētu vēl īsināt par viegliem, un mantiskiem noziegumiem. Mantiskajos noziegumos galvenais, lai zaudējumus atlidzina. Ilgstoši jatur cietumā vien tie, kas apdraud cilvekus – recedīvisti, izvarotāji, pedofīli utml – un arī tie – nevis vienkārši jātur cietumā, bet jaārstē un jāaudzina un jāskolo.

Tas būs mums daudz lētāk, daudz audzinošāk un arī policisti/prokurori/tiesas/cietumuzraugi nebūs parslogoti.

+3
0
Atbildēt

0

Bet 22.10.2014. 10.22

Vai tad nu tikai tagad Kalnmeijers atmodies! gan tiesu darbs, gan tiesu vara ir katastrofālā līmenī. par KNAB arī to var teikt un tā tas turpināsies uz priekšu, jo lembim tā vajag,lai nestrādā nekas no varas, bet viņa vēlētājs jau ir aprobežots un velti nēsā cilvēka nosaukumu.

+2
-2
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > Bet 22.10.2014. 11.06

    Bet – labāk izlasi kautvai virsrakstu, pirms muļķības rakstīt.

    Problēma ir Policijas (un citu izmeklētāju – KNAB utml) pusē.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 22.10.2014. 12.45

    vaina esot tā, ka likvidēta Policija sakadēmija! urā! vainīgais atrasts, it kā jau universitātē nevarētu sagatavot attiecīgus speciālistus. Ka stad Policijas akadēmijā lasīja tās lekcijas un pēkšņi vairs nevar nolasīt lekcijas?

    Latvijā, cik ir augstskolu? Vai tik nav pie 60 kā dzirdēts. Katrai sepciālitātei vajag augstskolu un ar fakultāti vai vienu kursu nepietiek pie kādas augstskolas? Manuprāt, kārtējais absurds. galvenais, tai neizdarībai visā Tiesu sistēmā- darbinieku bezjēgas, bet jēgas no tā visa nekādas. Tāpat par iekšlietām runājot! Paši Prokuratūrā, nemaz nav tik jau nu nekritizējami un KNAB tāpat. Viens varonis Streļčenoks nu kā Putins, ko grib to dara un izlidina darbiniekus pēc pricipa, cik kurš zemu paklanās šefam!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Absints 22.10.2014. 08.18

Vo,vo, tūlīt kāds gudrinieks teiks- lai pierāda, tad maksāsim, varbūt.

Ne nu pierādīs, nekā, aizbrauks, un tiesiskais nihilisms Latvijā turpināsies..

+1
-1
Atbildēt

6

    Normunds > 22.10.2014. 11.50

    Ķīps Vo,vo, tūlīt kāds gudrinieks teiks- lai pierāda, tad maksāsim, varbūt.

    Ne nu pierādīs, nekā, aizbrauks, un tiesiskais nihilisms Latvijā turpināsies..

    ================

    Paaugstināsim algas ministriem, izmeklētājiem. Kam vēl?

    Jāmaina sistēma. Pirmkārt nodokļi no nabagiem jāpārliek uz bagātajiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > 22.10.2014. 12.05

    Optiskajam ir taisnība, pašvaldības policija krāmējas ar bomžiem, dzērājiem, huligāniem un pašvaldības noteikumu ievērošanas kontroli, ar ko Valsts policijai nav ne laika, ne vēlēšanās nodarboties. Drīzāk varētu patrulēšanas funkciju un administratīvos pārkāpumus pilnībā uzticēt pašvaldībām. Valsts policijai būtu jānodarbojas tikai ar noziegumiem un kārtības nodrošināšanu masu pasākumos, iespējams arī ceļu policijas funkcijām uz galvenajiem ceļiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    apmulsis > 22.10.2014. 10.46

    Ēriks

    To vajadzētu izmeklēt. Ātri un kvalitatīvi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > 22.10.2014. 11.43

    Pareizi, Dzeri, atbalsti Valsts policijas, slaistus, likvidē municipāļus, lai sabiedrība nekad neuzzina par tiem hulīšiem sīkzaglēniem, ģimenes vardarbniekiem, ko aiztur municipāļi un piegādā valsts polcijai!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.10.2014. 08.57

    Nevienam nav,visi sūdzas…tad kurš galu galā to naudu rauj nāsīs?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 22.10.2014. 08.36

    Ķīps. Kas tur ko pierādīt. Visur priekšnieks, priekšnieka galā. Kurš var saskaitīt, cik mums drošības struktūras? Varētu sākt ar valsts un pašvaldību policijas apvienošanu. Vai mēs esam tik bagāti, ka varam atļauties to, ko nevar atļauties Zviedrija?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu