Enerģētikas pamatnostādnēs jāveic būtiskas izmaiņas • IR.lv

Enerģētikas pamatnostādnēs jāveic būtiskas izmaiņas

24
Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Foto: Edijs Pālens, LETA
Gatis Ābele

Neizpratni rada pamatnostādnēs ietvertās norādes par jaunām dabasgāzes uzglabāšanas jaudām

Ceturtdien, 23.oktobrī, Ekonomikas ministrija plāno izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē nozīmīgu enerģētikas politikas dokumentu Enerģētikas pamatnostādnes 2014.-2020.gadam, taču to tālākai virzībai ir nepieciešami būtiski uzlabojumi.

Nacionālā gāzes termināļa biedrība (NGTB) uzskata, ka pamatnostādnēs kā rezultatīvais rādītājs ir nosakāms dabasgāzes tirgus cenu atšķirību (Price Spreads) mazināšana Latvijā, salīdzinot ar lielākajiem Eiropas gāzes tirdzniecības centriem – NBP, Zeebrugge.

Līdz šim Latvijas un reģiona patērētāji ir krietni pārmaksājuši par patērēto dabasgāzi, salīdzinot ar minētajiem gāzes tirdzniecības centriem.

Lai samazinātu pārmaksu, pamatnostādnēs ir jādetalizē tīkla un uzglabāšanas kodeksu pamatprincipus, kas veicinātu cenu konkurenci. Tāpat jau pamatnostādnēs ir jāietver izvērtējums par atbilstošāko pārvades un uzglabāšanas īpašumtiesību nodalīšanas modeli. Nepieciešams noteikt pamatprincipus sadales un pārvades tarifu metodoloģijai, lai veicinātu uz izmaksām balstītu un konkurētspējīgu sistēmas pakalpojumu attīstību.

2014.gada jūnijā NGTB eksperti veica Latvijas enerģētiskās drošības novērtējumu un izstrādāja politiskās rekomendācijas 2015.gadam, kas aptvēra visus enerģētiskas sektorus un vairākas no šīm rekomendācijām ir atspoguļotas pamatnostādņu projektā.

Novērtējot EM ieguldīto darbu pamatnostādņu projekta sagatavošanā, sākotnēji var konstatēt vairākas nepilnības, kas līdz iesniegšanai MK būtu jānovērš, lai pamatnostādnes kļūtu par nākotnē efektīvu enerģētikas politikas izmaiņu ietvaru.

Akmeņogļu potenciālā loma atjaunojamo resursu veicināšanā ir kļūdains pieņēmums Latvijas situācijā, jo jaunu akmeņogļu elektroenerģijas jaudu izveides iespējamā pozitīvā ietekme uz atjaunojamo energoresursu proporciju kopējā patēriņā ir apšaubāma. Ar augstu iespējamību EM šo pieņēmumu ir guvusi no tādu valstu tirgiem, kur jau eksistē lielas akmeņogļu un brūnogļu elektroenerģijas ražošanas jaudas un kā viens no pasākumiem AER palielināšanā ir veicināt biomasas piejaukumu izmantojamā kurināmā.

Dabasgāzes tīklu un uzglabāšanas kodeksiem ir liela ietekme uz lietotāju cenām un pamatnostādnēs ir jāparedz to lielāka detalizācija un ieviešana, īpaši par Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, kas ir nozīmīgs tirgus elements nākotnē. Pamatnostādnēs dabasgāzes sektorā iztrūkst nopietna attīstības vīzija nākamajiem pieciem gadiem.

Savukārt neizpratni rada pamatnostādnēs ietvertās norādes par jaunām dabasgāzes uzglabāšanas jaudām, t.sk. Dobelē, jo līdz šim pat Inčukalna krātuves paplašināšana radīja grūtības iegūt apstiprinošu pamatojumu izmaksu – ieguvumu efektam. Ilgtermiņā pieaugot tirgus dalībnieku skaitam krātuves jaudu pieprasījumu varētu palielināt, taču tikai pamatojot ar izmaksu ieguvumu analīzi patērētājiem. Šāda analīze ir jānostiprina kā pamatprincips visām nākotnes nozīmīgām investīcijām elektroenerģijas un dabasgāzes infrastruktūrā.

Arī citās enerģētikas jomās joprojām ir iespējams palielināt pamatnostādņu konkrētību atbilstoši NGTB ekspertu izstrādātajām rekomendācijām, piemēram, detalizēti nosakot nākotnes tehnoloģiski neitrālus ilgtermiņa tirgus signālus jaunām atjaunojamo energoresursu jaudām, reformēt sistēmas tarifu piemērošanu un sniegt vadlīnijas aizsargāto lietotāju atbalstam vidējā termiņā un jau nākamajā gadā ieviešamiem energoefektivitātes instrumentiem. 

Tāpat nozīmīgi ir veikt likumdošanas ietvara izmaiņas biodegvielu patēriņa palielināšanai, gan mazumtirdzniecībā, gan pašvaldību transporta sistēmās, kā arī mainīt naftas drošības rezervju pārvaldības principus, ņemot vērā ģeopolitiskos riskus reģionā.

Īstermiņā visbūtiskākais ir līdz gada beigām panākt risinājumu elektroenerģijas cenu samazinājumam lielajiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, lai 2015.gadā atjaunotu to ražošanas jaudas un radītu pozitīvus signālus jaunu darba vietu radīšanai nākotnē. Kā rezultatīvais rādītājs šajā sektorā ir nosakāms elektroenerģijas cenu atšķirības mazināšana energoietilpīgiem rūpnieciskajiem patērētājiem salīdzinot ar Austriju, Zviedriju, Vāciju un citām industriāli attīstītām valstīm.

Autors ir Nacionālā gāzes termināļa biedrības valdes loceklis

NGTB ir dibināta 2013. gada 13.augustā. Biedrības mērķis ir dabasgāzes un citu energoresursu tirgus attīstība Latvijā, nostiprinot enerģētisko neatkarību un palielinot Latvijas ekonomikas konkurētspēju.

 

Komentāri (24)

čabata 23.10.2014. 22.59

Lētāk vai dārgāk. Vispār nevajag izmantot gāzi mājsaimniecību vajadzībām. Bīstami taču daudzdzīvokļu mājās.Un arī apkurei nevajag. Šķeldu, granulas…

+2
0
Atbildēt

0

lno 22.10.2014. 19.38

Лукашенко убедил Путина, что сразу вступит в НАТО и “поедет сдаваться в Госдеп”, как только Москва перестанет платить http://gordonua.com/news/politics/Nemcov-Bylo-vremya-kogda-v-Moskve-schitali-Lukashenko-tuporylym-kolhoznikom-Teper-v-Kremle-robko-molchat-zato-Luka-zagovoril-47630.html

Ne īsti par tēmu, bet iesaku – jautrs rakstiņš:)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu