Ieilgstot jaunās koalīcijas sarunām, "Vienotība" plāno tikties ar LRA un NSL • IR.lv

Ieilgstot jaunās koalīcijas sarunām, “Vienotība” plāno tikties ar LRA un NSL

28
Laimdota Straujuma. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Straujuma nolēmusi līdz nākamai nedēļai nerunāt par amatu sadali, bet gan strādāt pie valdības deklarācijas

Ieilgstot jaunveidojamās koalīcijas sarunām par atbildības jomu sadali, “Vienotība” plāno tikties ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA) un “No sirds Latvijai” (NSL).

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma”, ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) uzsvēra, ka nevar piekrist Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) aicinājumam “ievērot paritāti” un katram no nākamās koalīcijas partneriem piešķirt piecus amatus valdībā. Straujuma teica, ka šim ierosinājumam nepiekritīs un uzreiz piebilda, ka “Vienotība” tiksies arī ar partijām, kas ieguvušas mazāku balsu skaitu – LRA un NSL, lai pārrunātu, kā varētu darboties parlamentā.

Viņa atzina, ka šīs tikšanās var uzskatīt par signālu koalīcijas partneriem, taču uzsvēra, ka pašlaik tiek runāts par trīs partiju koalīciju un nekādas pārmaiņas šajā jautājumā netiek plānotas, vēsta LETA.

Straujuma paziņoja, ka līdz nākamajai nedēļai vairs nerunās par amatu sadali nākamajā valdībā, bet strādās pie deklarācijas.

Galvenās prioritātes, kas tikšot tajā iekļautas, esot drošība, stabilitāte un tautsaimniecības izaugsme, kas ietver sevī izglītību, administratīvā sloga samazināšanu u.c. Straujumas mērķis esot nodrošināt, lai cilvēki dzīvo Latvijā un labklājībā.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas partneri, nespējot panākt kompromisu par atbildības jomu sadali jaunajā valdībā, nesteidzas piekāpties viens otram un uzstāj uz savām prioritātēm.

Koalīcijas partneri gan ir pārliecināti, ka kompromiss tiks rasts un šādas domstarpības nav nekas neierasts valdības veidošanas gaitā, kas mēdzot būt arī sarežģītāka un pretrunīgāka.

ZZS nākusi klajā ar ierosinājumu mainīt amatu sadales proporciju, par kuru sākotnēji vienojušies partneri un kas paredzēja sešas atbildības jomas “Vienotībai”, piecas – ZZS un četras – VL-TB/LNNK. ZZS aicināja “ievērot paritāti” un katram no partneriem piešķirt piecus amatus. Straujuma uzsvēra, ka spēkā ir iepriekš piedāvātās amatu sadalījuma proporcijas: seši amati „Vienotībai”, pieci – ZZS un četri – NA. Citi varianti pašlaik netiekot apspriesti.

 

 

Komentāri (28)

DD1 21.10.2014. 08.59

Zanders “Diena”:

“premjerministre dažkārt sacenšas ar Valsts prezidentu par pirmo vietu savas domas izklāsta haotiskumā”

Viņam pilnīgi taisnība. Visu cieņu Straujumas k-dzei, bet, viņa nav īstais cilvēks īstajā vietā. Patiesībā izskatās, ka tā nemaz nav viņas griba, bet kāds viņu lūdz/spiež kandidēt uz premjerministra amatu. Tā varētu būt arī Āboltiņa.

Ja partijām rūp Latvijas prestižs Eiropas prezidentūras laikā, tām vajadzētu vienoties par Zīli kā premjerministru. Šajā nolūkā NA var sevi stiprināt arī ar Reģionu partiju, lai minimizētu Lemberga varu un ietekmi.

+11
-2
Atbildēt

4

    Absints > DD1 21.10.2014. 09.15

    nu man tagad ir viena pazīme – ja tā notiks, neko labu negaidu. Ja, Āboltiņa, izmesta pa durvīm. ierāpsies pa logu. t.i. atkal būs Saeimā, nekas labs Latviju negaida.

    Zīle būtu labākais kandidāts, bet viņš nāk no “nepareizās” partijas, un līdz ar to tas ir nereāli.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    nomale > DD1 21.10.2014. 10.43

    Zīle būtu labs variants, tikai šaubos vai pats Zīle un NA to gribētu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > DD1 21.10.2014. 12.16

    nomale

    Vai Zīles kungam būtuy jāpamet Brisele, lai Kukulītis izčakarētu ar pielaides nedošanu. Tas nav izzīsts no pirksta, jo precedenti jau ir bijuši.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > DD1 21.10.2014. 10.51

    > nomale

    “šaubos vai pats Zīle un NA to gribētu.”

    Es arī šaubos, bet tad lai vairs nerunā par patriotismu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 21.10.2014. 08.58

Tā Straujumas tukšmuldēšana par prioritātēm, kuras būšot drošība un tautsaimniecības attīstība, un mērķis ir visu labklājība, atgādina Brežņeva runas, ka ekonomikai jābūt ekonomiskai un mēs cīnīsimies par mieru visā pasaulē, tikpat “konkrētas un saturīgas” ( medicīna, kas bija prioritāte pirms vēlēšanām, protams, pazudusi un vairs nav prioritāte).

Un, vismaz, ar RP jau nu noteiti varētu runāt, iespējams, pat ar to Sudrabas partiju, jo mazāks būtu Lemberga %, jo būtu labāk, un vislabāk būtu, ja Lemberga koalīcijā nebūtu nemaz, šiem abiem noteikti nav tik milzīgas prasības, kā Puzes blēdim, cita lieta, ka ne viņš ko tādu pieļaus, ne V un NA uz to ies, gan daži no V, gan NA, Lemberga kompānijā jūtās tīri labi..

+9
-1
Atbildēt

1

    Absints > dzeris49 21.10.2014. 09.11

    Piekrītu, Lembergs valdība apdraud Latvijas nākotni. Labāk būtu vispār iztikt bez tiem demagogiem.

    A par Straujumu – Straujuma, kā bija tā palika vidutājs. Attiecīgi rīkojas un runā. Jebkurš cits būtu sliktāks.

    P.S. Vārds “paritāte” nāk no vārda “pāris”. Nez ko tas īsti nozīmē Brigmaņa mutē..

    +5
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 21.10.2014. 09.19

Vakar Domburs precīzi piefiksēja problēmas sakni. Veidojot valdību, netiek ņemts vērā Satversmē noteiktais princips. Īsi un vienkārši. Kārtējo reizi var tikai izteikt apbrīnu par Satversmes tēvu gudrību un tālredzību.

Veidojot valdību, premjeram ir gan tiesības, gan pienākums veidot to pēc “saviem ieskatiem”, savukārt koalīcijas partneriem ir gan tiesības, gan pienākums vai nu piekrist premjera redzējumam, vai meklēt tādu premjeru, kura redzējumam var piekrist. Tas ir tas Satversmē ieliktais līdzsvars.

šobrīd atsevišķi koalīcijas partneri nodarbojas ar šantāžu. Premjers (it kā) labs, redzējums (it kā) labs, bet koalīcijas partneri atsakās no Satversmē noteiktā PIENĀKUMA īstenot premjera redzējumu.

Premjers nedrīkst mainīt savu redzējumu, lai pielāgotos valdības veidotāju interesēm. Valdības veidotājiem vienkārši jāpārlasa attiecīgais Satversmes punkts un vai nu “jātaisa” valdība, vai arī jāmeklē jauns premjers.

+7
0
Atbildēt

6

    Ēriks > traductrice 21.10.2014. 15.16

    Vēl jau ir balsu pirkšanas lietas.Un ja nu Vienotībai atņem vienu mandātu Latgalē?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > traductrice 21.10.2014. 09.36

    > traductrice

    “Viss ir atkarīgs no viņas mugurkaula – var vai nevar nest”

    Izskatās drīzāk, ka viņu nes cauri.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 21.10.2014. 10.36

    nu, kaut kādā kombinācijā jau tam vairākumam jābūt. Un tā kā ir dažas, pareizāk sakot viena, bet trekna “sarkanā līnija”, kas šoreiz ir SC, tad variācijas ir iespējamas, bet ne radikālas. (Radikālākais laikam būtu sudrabas piesaukšana.) Runātājiem ir jāapzinās, ka valdības veidošana ir KOMPROMISU māksla, nevis māksla šantažēt.

    Kopumā es visumā vēl raugos cerīgi uz veidošanas procesu. Jo, kā izteicās paši veidotāji, laika viņiem ir līdz tādam un tādam datumam. Un līdz tam datumam tad viņi arī kaulēsies. Novēlu Straujumai nepadoties. Otrs variants – koalīcijai atrast citu, harizmātiskāku premjeru (ar to domājot Zīli), kas, manuprāt, varētu savaldīt visādus sīkus šantāžistus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > traductrice 21.10.2014. 09.22

    Kā uz to skatīties, Straujuma ir formālais premjers vai zicpriekšēdētājs, reālais premjers un tas, kas visu noteiks, ir Lembergs.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 21.10.2014. 09.28

    uz to jāskatās no Satversmes skatupunkta. Zic- vai nezic-, bet nominētais premjers ir Straujuma. Un Straujuma, nevis zem galda sēdošais lembis vai aiz durvīm stāvošā Āboltiņa, ir tā oficiālā amatpersona, kurai ir tiesības un pienākums veidot valdību. Viss ir atkarīgs no viņas mugurkaula – var vai nevar nest, un no koalīcijas partneriem – grib vai negrib viņi straujumu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > traductrice 21.10.2014. 09.37

    Ne Straujuma, ne Āboltiņa bez vairākuma atbalsta tāpat neko nevar izdarīt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu