Dienvidāfrikas sportistam Pistoriusam par slepkavību piespriež piecus gadus cietumā • IR.lv

Dienvidāfrikas sportistam Pistoriusam par slepkavību piespriež piecus gadus cietumā

23
Oskars Pistoriuss ierodas Pretorijas tiesā noklausīties spriedumu. Foto: AFP/LETA

Tiesnese: ilgstošs cietumsods, tāpat kā nosacīts soda veids šajā gadījumā būtu nepareizs

Dienvidāfrikas pilsētas Pretorijas tiesa otrdien pazīstamajam paralimpietim un skrējējam Oskaram Pistoriusam piespriedusi piecus gadus cietumsoda par savas draudzens Rīvas Stinkampas slepkavību bez iepriekšēja nodoma, vēsta BBC.

Jau septembrī tiesa atzina, ka Pistoriuss savu draudzeni nogalinājis bez iepriekšēja nodoma. Pistoriuss toreiz līdz tiesas sprieduma paziņošanai tika atbrīvots pret drošības naudu.

Prokurors sportistam prasīja piespriest 10 gadus cietumsoda, tomēr tiesnese paziņoja, ka ilgstošs cietumsods, tāpat kā nosacīts soda veids šajā gadījumā būtu nepareizs.

Pasludinot spriedumu, tiesnese centās sabalansēt visus faktorus, kas to ietekmējuši – apsūdzētā personību, noziegumu un sabiedrības intereses. Pirms tiesas sprieduma pasludināšanas Pistoriusa radinieki kritizējuši tiesas prāvu medijos – tiesā esot izkropļoti fakti un izdarīts spiediens. Tāpēc tiesnese paziņoja, ka šis spriedums ir tikai “viņas un vēlreiz viņas pašas lēmums”.

Traģēdija notika 2013.gada februārī, kad Pistoriuss savu 29 gadus veco draudzeni fotomodeli Rīvu nošāva vannasistabā. Sportists apgalvoja, ka noturējis sievieti par laupītāju. Upuris tika sašauts ar vairākiem šāvieniem un mira notikuma vietā.

Psihiatriskā ekspertīze, ko veica Pistoriusam, viņu atzina par pieskaitāmu.

Kā zināms, Pistoriuss 2012.gadā piedalījās Londonas Olimpiskajās spēlēs, kļūdams ne tikai par pirmo paralimpisko spēļu, bet arī Olimpiskos spēļu dalībnieku, kurš sacensībās startēja, būdams bez abām kājām. Lai skrietu, viņam bija īpaši izgatavotas kāju protēzes.

Pistoriusa arests saviļņoja Dienvidāfrikas sabiedrību, kas sportistu uzskatīja par savu nacionālo varoni, un piesaistīja milzīgu mediju uzmanību.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu