Veselības sistēma Latvijā gatava cīņai ar Ebolas vīrusu • IR.lv

Veselības sistēma Latvijā gatava cīņai ar Ebolas vīrusu

19
Informatīvie materiāli par inficēšanos ar Ebolas vīrusu. Foto: Edijs Pālens, LETA

PVO slimības uzliesmojuma iespējamību Latvijā neredz

Pilnībā izvairīties no atsevišķiem Ebolas vīrusa gadījumiem ārpus Āfrikas rietumu reģiona nav iespējams, jo cilvēku mobilitāte pasaulē ir ļoti spēcīga, tomēr Pasaules Veselības organizācijas (PVO) eksperti neredz, ka ārpus šīs teritorijas varētu notikt vīrusa uzliesmojums, pirmdien skaidroja PVO pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne.

Viņa sacīja, ka eksperti uzliesmojuma iespējamību vērtē kā zemu, jo salīdzinājumā ar daudzām Āfrikas valstīm Eiropā un citviet pasaulē ir labas un spēcīgas veselības aprūpes sistēmas, ziņo LETA. Gadu desmitiem ir attīstīti infekciju uzraudzības dienesti, ir spēcīgas laboratorijas, veiktas mediķu apmācības, norādīja Rūrāne.

Arī Latvija saskarsmei ar Ebolas vīrusa pacientiem ir gatava, pasākumā apliecināja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Egita Pole.

Statistika liecina, ka līdz šim ar bīstamo vīrusu saslimuši 9216 cilvēki, no kuriem 4555 miruši. PVO speciālisti to sauc par “aisberga virsotni”, jo ne visi Ebolas gadījumi Āfrikā tiekot reģistrēti, atklāti un ziņoti.

PVO pārstāve Rūrāne gan uzsvēra, ka arī šā iemesla dēļ šajās valstīs ir ieviesti stingri slimības kontroles pasākumi, tai skaitā veselības pārbaudes lidostās.

Tomēr, lai vīrusa izplatību apturētu pēc iespējas ātrāk, ir nepieciešama papildu ātra un efektīva starptautiskā palīdzība, sacīja Rūrāne. Daudzas pasaules valstis jau līdz šim ir sniegušas būtisku palīdzību, tomēr tuvāko mēnešu laikā būtu nepieciešami vēl aptuveni 900 miljoni dolāru (715,4 miljoni eiro), lai būtiski uzlabotu šo valstu veselības aprūpes sistēmas. Pie šiem apstākļiem, slimību varētu izskaust sešu līdz deviņu mēnešu laikā, norādīja Rūrāne.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs skaidroja, ka Ebolas vīrusa uzliesmojumi ir notikuši arī iepriekš, tie reģistrēti Āfrikas centrālajā daļā, tomēr tolaik savlaicīgi veikti pasākumi, lai uzliesmojumu apturētu.

Patlaban notiekošais vīrusa uzliesmojums ir lielākais pasaulē reģistrētais gan pēc gadījumu skaita, gan izplatības. Pirmo reizi vīruss izplatījies ārpus Āfrikas robežām.

Šoreiz vīruss netika apturēts uzreiz, jo laikā, kad saslima pirmie cilvēki, nebija skaidrs, ka veselības problēmu iemesls ir Ebolas vīruss. Līdz ar to slimība tika pārnesta tālāk, sacīja Perevoščikovs.

Novēloto diagnostiku viņš skaidroja tieši ar zemo veselības aprūpes sistēmas kvalitāti. Viņš uzsvēra, ka iespējamais slimnieks ir jāatrod un saslimšana jādiagnosticē pēc iespējas ātrāk. Pēc tam slimnieks ir jāizolē un jāizmeklē, kā arī jāaptaujā pacients un jānoskaidro visi cilvēki, ar kuriem viņš kontaktējies no slimības parādīšanās dienas līdz pacienta izolācijai.

Ņemot vērā, ka vīruss neizplatās pa gaisu un ilgi nesaglabājas uz sadzīves priekšmetiem, ar šādiem pasākumiem vīrusu ir iespējams veiksmīgi apturēt, uzsvēra Perevoščikovs.

“Latvijā Ebolas vīrusu ir iespējams diagnosticēt,” uzsvēra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna. Tāpat esot izveidoti vairāki plāni, kā mediķiem rīkoties, ja iestādē nonāk Ebolas pacients. “Uzskatu, ka mēs šajā ziņā esam pietiekami sagatavoti,” teica mediķe.

Viņa gan norādīja, ka diemžēl nekur pasaulē nav pieejami konkrēti šā vīrusa ārstēšanai paredzēti medikamenti. Tāpēc ir jāārstē veselības problēmas, kuras rodas vīrusa gadījumā, piemēram, organisma atūdeņošanās un asinsvadu bojājumi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš apliecināja, ka NMPD ir gatavs ne tikai Ebolas vīrusa saslimšanai, bet arī daudzām citām. Ir sagatavoti rīcības plāni, un visi darbinieki ir informēti par slimības simptomiem un tās atpazīšanu.

Viņš arī informēja, ka turpmāk cilvēkiem, kuri izsauks NMPD gripai raksturīgu simptomu gadījumā, tiks vaicāts, vai viņi pēdējā laikā ir kontaktējušies ar cilvēkiem, kuri bijuši Ebolas skartajās valstīs.

VM valsts sekretāra vietniece Pole vēlreiz norādīja, ka Latvija ir gatava Ebolas vīrusa identificēšanai un kontrolēšanai. Viņa arī minēja, ka slimnīcās ir notikušas un joprojām notiek apmācības. Tikušies un pārrunājuši nepieciešamās darbības vīrusa ievešanas gadījumā ir arī atbildīgie dienesti.

Papildus VM plāno izplatīt informatīvus materiālus Latvijas lidostās un ostās par rīcību gadījumā, ja rodas aizdomas par šo slimību.

 

Komentāri (19)

hugo 25.10.2014. 10.51

Varbūt, ka tad lābāk izmantot kādu antivīrusu:

http://devini.com/antiviruss-bezmaksas-programma/

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu