Skandalozais mākslinieks Pavļenskis Maskavā protestē pret psihiatrisko spīdzināšanu • IR.lv

Skandalozais mākslinieks Pavļenskis Maskavā protestē pret psihiatrisko spīdzināšanu

31
Sanktpēterburgas mākslinieks Pjotrs Pavļenskis Maskavas Serbska Psihiatrijas institūtā īstenojis akciju, nogriežot sev auss ļipiņu. Foto no Pavļenska Facebook

Akcija notika pie Serbska Psihiatrijas institūta, kur patlaban ieslodzīta ukraiņu lidotāja Nadežda Savčenko

Skandalozais Sanktpēterburgas mākslinieks Pjotrs Pavļenskis Maskavas Serbska Psihiatrijas institūtā īstenojis akciju, nogriežot sev auss ļipiņu. Tādējādi viņš protestēja pret to, ka Krievijā joprojām psihiatriju izmanto politiskiem mērķiem, vēsta mediji.

Svētdien, 19.oktobrī, Pavļenskis akcijas fotogrāfijas ir publicējis savā „Facebook” lapā, raksta „Belorusskij partizan”. Akcija ieguvusi nosaukumu „Atdalīšana”.

Kā ziņo Krievijas telekanāls „Doždj”, kailais Pavļenskis akcijā ar galda nazi nogrieza sev auss ļipiņu. Tādējādi mākslinieks protestējis pret psihiatrijas metožu izmantošanu politiskiem mērķiem.

„Nazis atdala auss ļipiņu no ķermeņa. Psihiatrijas betona siena šķir sabiedrības saprātīgo daļu no neprātīgajiem un slimajiem. Atgriežoties pie psihiatrijas izmantošanas politiskiem mērķiem, valsts policejiskais aparāts sev dod tiesības būt noteicējai par slieksni, kas šķir saprātu un bezprātu,” teikts Pavļenska paziņojumā.

Pēc akcijas mākslinieku policija nogādāja Botkina slimnīcā.

Mākslinieka advokāts Dmitrijs Dinze teica, ka Pavļenskis parādīja, ka „cilvēkiem [vara] mēģina piekārt kaut kādas psihiatrijas etiķetes”. „Tos cilvēkus, kuri neiekļaujas vispārējā sabiedrības vai valsts pieņemtajā viedoklī, mēģina pataisīt par muļķiem un ievieto psihiatriskajās slimnīcās. Lūk, kāpēc ir vajadzīga šāda akcija,” teica advokāts.

Pavļenska satriecošā akcija notika laikā, kad Serbska Psihiatrijas institūtā ir ievietota Ukrainas lidotāja Nadežda Savčenko, ko Krievijas karavīri sagūstīja un jau vairākus mēnešus tur ieslodzītu Krievijā. Serbska institūtā viņu ievietoja 13.oktobrī, lai it kā veiktu psihiatrisko ekspertīzi. Savčenko, ko Krievija vaino šīs valsts žurnālistu bojāejā, nav notiesāta, viņai līdz šim liegts tikties gan ar savu advokātu, gan Ukrainas konsulu.

Savčenko advokāti paziņojuši, ka lidotājas ieslodzīšana klīnikā nozīmē „psihiatriskās represijas”. Viņuprāt, lidotāja pakļauta bezmiegam, bet ar advokātiem viņai ļauts sazināties tikai pa telefonu, kas atrodas aiz stikla sienas.

Pavļenskis un vēl četri viņa domubiedri šogad februārī Sanktpēterburgā, improvizējot Krievijas pilsētā Ukrainas Maidana barikādes, aizdedzināja autoriepas. Aiz šīs barikādes esošie mākslinieki ar nūjām daudzīja metāla plāksnes, tāpat kā to darīja Kijevas Maidana dalībnieki. Pēc pusstundu ilgās akcijas tās dalībniekus aizturēja policija.

Pavļenskis plašu atpazīstamību ieguva ar savu akciju Maskavas Sarkanajā laukumā pērnā gada 10.novembrī, kad viņš savu sēklinieku pienagloja pie ietves. Bet pērnā gada maijā viņš ietinās dzeloņdrātīs pie Sanktpēterburgas Tieslietu sapulču nama. Savukārt 2012.gadā mākslinieks sev aizšuva muti, protestējot pret grupas „Pussy Riot” vajāšanu un tiesāšanu.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu