Bukera balvas laureāts romānam iedvesmojies no kara izšķirta latviešu pāra mīlas stāsta • IR.lv

Bukera balvas laureāts romānam iedvesmojies no kara izšķirta latviešu pāra mīlas stāsta

26
Bukera balvas laureāts Ričards Flanagans ar savu romānu. Foto: AFP/LETA

Flanagans dzirdējis stāstu par kādu latviešu vīrieti, kurš pēckara gados Eiropā izmisīgi meklējis savu pazudušo sievu

Austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans godalgotajam darbam iedvesmojies no kara izšķirta latviešu pāra mīlas stāsta, ziņo “The Guardian”.

Flanagana grāmata “The Narrow Road to the Deep North” (“Šaurais ceļš uz dziļajiem ziemeļiem”) pasludināta par šā gada prestižās Mana Bukera prēmijas daiļliteratūrā saņēmēju. Grāmatā stāstīts par ārstu Dorigo Evansu, kurš Otrā pasaules kara laikā atrodas ieslodzījumā bēdīgi slavenās dzelzceļa līnijas Taizeme-Birma darba nometnē Japānā.

Grāmatas kara šausmu sižetā Flanagans iedvesmojies no sava tēva karagūstekņa piedzīvotā koncentrācijas nometnē Japānā, savukārt mīlas stāsts nācis no kāda Austrālijas latvieša, kas pēc kara izmisīgi meklējis savu pazudušo sievu, raksta LETA.

Flanagans dzirdējis stāstu par kādu latviešu vīrieti, kurš pēckara gados Eiropā izmisīgi meklējis savu pazudušo sievu, kaut arī viņam paziņots, ka dzīvesbiedre ir mirusi. Galu galā viņš padevās un emigrēja uz Tasmāniju, kur apmetās dzīvot Flanagana vecākiem kaimiņos. Pēc daudziem gadiem viņš Sidnejā uz ielas ieraudzīja savu pazudušo sievu, kurai pie katras rokas turējās bērns. Viņam bija tikai mirklis laika, lai izlemtu, vai uzrunāt sievu.

Flanaganam šis stāsts atausis atmiņā 2002.gadā, kad viņš braucis pāri Sidnejas ostas tiltam. “Es ieskrēju kādā krogā un to pierakstīju uz alus paliktņiem, kurus aizņēmos no bārmeņa,” stāstīja Flanagans.

Pēc vairākiem gadiem viņš sapratis, ka neparastais mīlas stāsts iederas romānā, kuru viņš raksta par bēdīgi slaveno “nāves dzelzceļu”.

“Es sapratu – ja es vēlos rakstīt par tumsu bez kādām cerībām, cilvēki to uzskatīs par nepatiesu, jo cerība ir pamatā visam, kas mēs esam. Nīče ir sacījis, ka cerība ir visļaunākā spīdzināšana, jo tā pagarina cilvēka ciešanas, bet tā ir arī mūsu dzinējs. Bez tās mēs nomirtu,” norādīja Flanagans.

“Lai es varētu mēģināt komunicēt ar šīm neizrunājamām lietām, kas mita manī kā “nāves dzelzceļa” bērnā, man vajadzēja atrast stāstu no cerības, un mīlestība ir lielākā cerības izpausme. Mīlestība ir mūžības atklāsme brīdī, kas tūlīt mirst. Tādēļ kara stāstos ir jābūt mīlestībai un mīlas stāstos nāvei,” sacīja rakstnieks.

Darbs pie grāmatas “The Narrow Road to the Deep North” Flanaganam aizņēma 12 gadus, un viņa tēvs nomira dienā, kad tas tika pabeigts.

Bukera prēmija tiek pasniegta kopš 1969.gada. Uzvarētājs iegūst prēmiju 50 000 sterliņu mārciņu (63 230 eiro) apmērā, turklāt uzvara parasti nes ievērojamu kāpumu darbu pārdošanā un palīdz iegūt lasītājus visā pasaulē.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu