Džemiļevs: Krimā tiek koncentrēts Krievijas karaspēks, gatavo iebrukumu Ukrainā • IR.lv

Džemiļevs: Krimā tiek koncentrēts Krievijas karaspēks, gatavo iebrukumu Ukrainā

24
Krimas tatāru līderi Mustafa Džemiļevs (no kreisās) un Refats Čubarovs Rīgā. Foto: Edmunds Brencis, F64

Teroristi Luganskā un Doņeckā gatavojot to pievienošanu Krievijai

Krimā tiek koncentrēti Krievijas spēki un atklāti runāts par iebrukumu Ukrainā no okupētās pussalas teritorijas, paziņojis bijušais Krimas tatāru tautas padomes – Medžlisa – līderis, Ukrainas parlamenta deputāts Mustafa Džemiļevs.

“Krimas teritorijā novērojama milzīga Krievijas bruņoto spēku koncentrācija un tiek atklāti runāts par karadarbības sākšanu pret Ukrainu no Krimas teritorijas,” Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sēdē pavēstīja Džemiļevs.

Pēc viņa teiktā, pastāv draudi, ka līdz ar karadarbības sākšanos vispirms sāks iznīcināt “piekto kolonnu” pašā Krimā, proti, Krimas tatārus, kuri neatzīst Krimas pievienošanu Krievijai, ziņo LETA/UNIAN.

“Tas nav nekas cits, kā Krimas tatāru atkārtotas deportācijas un genocīda drauds,” sacīja Džemiļevs. “Mēs izsakām cerību, ka pasaules sabiedrība un Eiropas Padome spers nepieciešamos soļus, lai apturētu šos noziegumus un atbrīvotu Krimas teritoriju no nelikumīgās okupācijas,” paziņoja Džemiļevs.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Krimas okupācijā tika iesaistīti karavīri bez atšķirības zīmēm, kas liecinātu par viņu piederību kādas valsts armijai. Mediji šos karavīrus sāka dēvēt par “zaļajiem cilvēciņiem”. Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk atzina, ka Krimas notikumos piedalījušies Krievijas karavīri.

Medijos bieži parādās ziņas par represijām, kuras pret Krimas tatāriem uzsākušas okupācijas varasiestādes.

Tikmēr teroristi Luganskas apgabalā izplata baumas, ka tiek gatavota “Luganskas tautas republikas” (LTR) un “Doņeckas tautas republikas” (DTR) pievienošana Krievijai un “Krievijas Federācijas dienvidrietumu federālā apgabala” izveide uz to bāzes, savā “Facebook” lapā pavēstīja Ukrainas Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitro Timčuks.

Pēc viņa teiktā, šādi paziņojumi izskan gan privātās sarunās, gan “Luhanskas tautas republikas” vadības pārstāvju līmenī.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu