FOTO: Ogres dome plūdu dēļ izsludina ārkārtas stāvokli (papild.) • IR.lv

FOTO: Ogres dome plūdu dēļ izsludina ārkārtas stāvokli (papild.)

17
Plūdi Ogrē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Abzes upe Suntažos noskalojusi tiltu un appludinājusi vairākas privātmājas

Šodien Ogres novada dome ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas situāciju gan Ogrē, gan visā novadā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Ārkārtas situācija visā novadā izsludināta, jo ne tikai Ogrē un Pārogrē, bet arī citur novadā plūdi izraisījuši izskalojumus un nogruvumus.

Līdz šim no plūdu skartajām vietām evakuēti septiņi cilvēki, visi nogādāti sauszemē, taču neviens no viņiem nav devies uz pašvaldības nodrošināto evakuācijas vietu Slimnīcas ielā 2.

Apsekotas ir jau 120 mājas, turpinās ūdens līmeņa novērošana.

Ugunsdzēsēji no četrām mājām Ogrē, Pureņu ielā, spēcīgo lietavu radīto plūdu dēļ evakuējuši jau sešus cilvēkus, tai skaitā vienu astoņus gadus vecu meiteni, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere.

Tāpat dienests sācis četru cilvēku piesaistīšanu no augstas veiktspējas sūknēšanas moduļa “BaltFlood Combat”, lai pēc iespējas ātrāk tiktu galā ar pārplūdušās Urgas upītes radītajiem plūdiem.

Glābēji nogādā pārtiku uz trīs mājām, kuras nav evakuējušās, Pureņu ielā. Ieradusies arī zupas virtuve. Pašlaik nav skaidrs, cik cilvēku ir palikuši konkrētajās mājās. Zināms, ka vienā no tām ir vecāka gadagājuma pāris.

Vietējie iedzīvotāji novērojuši, ka šodien ūdens līmenis Urgā ir pat nedaudz cēlies. Applūdušajā teritorijā, ūdenī palikušas daudzas automašīnas. Notikuma vietā dežurē pašvaldības policija.

Tikmēr pēc stiprajiem lietiem Abzes upe noskalojusi tiltu un appludinājusi vairākas mājas Ogres novada Suntažos, novēroja “LETA foto”.

Tilts pār upi ir pilnībā iebrucis, blakus esošā auto stāvvieta ir noskalota. Applūdušas arī vairākas mājas. Pie pārrautā tilta neatrodas neviena atbildīgā persona, kas kontrolētu satiksmes plūsmu. Ūdenī ir arī parks un estrāde pie Mazās Juglas.

Kā stāstīja vietējie iedzīvotāji, tilts esot bijis celts aptuveni astoņdesmito gadu sākumā. Pēdējos 25 gados tik augsts ūdenslīmenis Abzes upē nav bijis.

Jau ziņots, ka stipro lietavu dēļ Ogrē pārplūdusi Urgas upīte, tādējādi applūdusi iela, kur sakrājies 10 – 20 centimetru augsts ūdens līmenis. Cilvēki no evakuācijas atteikušies, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ogrē pašvaldība steidzamības kārtā sākusi Urgas upītes tīrīšanu, padziļinot tās gultni un likvidējot apjomīgos aizaugumus, jo upē strauji cēlies ūdens līmenis, ziņo ogrenet.lv.

Ir applūdušas vairākas mājas, tāpēc pašvaldība bija vērsusies VUGD pēc palīdzības, lai apzinātu tos iedzīvotājus, kuri vēlētos evakuēties no notikuma vietas.

VUGD pastāstīja, ka glābēji apsekojuši teritoriju, bet vietējie iedzīvotāji no evakuācijas atteikušies, sakot, ka to darīs, ja ūdens līmenis jau būs pārsniedzis 30 centimetrus. 

Liela daļa Pureņu ielas māju mirkst ūdenī, nopietna situācija izvērtusies arī Ogresgalā. Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Pēteris Špakovskis norādīja, ka Ogresgalā iedzīvotājiem pašvaldība var palīdzēt ar ūdens sūknēšanu, jo visa pieejamā traktortehnika novirzīta Urgas tīrīšanai Pārogrē, vēsta portāls Lsm.lv.

Uzņēmums “Latvijas Valsts ceļi” informē, ka satiksmei slēgts autoceļš Ogre – Viskāļi pirms Kārļiem, kurš plūdu rezultātā ir izskalots. To var apbraukt pa ceļu P80 Tīņūži – Koknese. Tāpat vairākās vietās applūdis autoceļš Taurupe – Vecbebri, noteikti ātruma ierobežojumi un sašaurināta brauktuve. Tāpat uz ceļa Ķegums – Sigulda pirms Glāžšķūņa applūst brauktuve.

Tāpat satiksmei slēgts autoceļš Zaube – Taurupe, liecina uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” informācija.

Izskalojums radies ceļa astotajā kilometrā. Apbraucamais ceļš ir Zaube – Ķeipene – Taurupe.

Spēcīgā lietus dēļ vairākās upēs, galvenokārt Zemgalē un Vidzemē, strauji kāpis ūdens līmenis, un vietām sākusies palieņu applūšana, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Valsts centrālajā daļā, īpaši Lielupes pietekās un Vidzemes upēs, ūdens līmenis vietām paaugstinājies par vairāk nekā metru, un kāpums vēl turpinās.

Lielajā Juglā pie Zaķumuižas ūdens līmenis kopš sestdienas cēlies par trim metriem. Straujš ūdens līmeņa kāpums vērojams arī Ogrē.

Otrdien Dobelē fiksēts lielākais diennakts nokrišņu daudzums, kāds jebkad Latvijā fiksēts oktobra mēnesī.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu