Somijas premjers: Krievijas un ES sadarbības uzlabošana bija kļūda • IR.lv

Somijas premjers: Krievijas un ES sadarbības uzlabošana bija kļūda

29
Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs (no kreisās) un Vācijas kanclere Angela Merkele tikšanās laikā Vācijā. Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienība līdz šim dzīvojusi ilūzijās, ka Krieviju var integrēt Rietumos

Eiropas Savienības (ES) mēģinājumi pēdējos 23 gadus ar Krieviju runāt “maigi” un izveidot sadarbību tomēr bijusi kļūda. To intervijā vācu avīzei “Frankfurter Allgemeine Zeitung” teica Somijas premjerministrs Aleksandrs Stubs.

Viņaprāt, ES dzīvojusi ilūzijās, ka Kremli varētu integrēt Rietumu politikā. “Mēs Rietumos aizmirsām, ka krievi nevēlas pieņemt noteikumus. Viņi tos vēlas diktēt paši. Mēs viņiem gribējām dot Rietumu modeli, bet tas nenostrādāja. Tagad Rietumiem tas ir jāatzīst un jāpārskata sava attieksme pret Krieviju,” teica Stubs.

Somijas valdības vadītājs arī piebilda, ka no ilūzijas par sadarbību ar Krieviju vajadzēja tikt vaļā jau 2008.gadā, kad Krievija iebruka Gruzijā. Stubs norādīja, ka nevajag būt militāram ekspertam, lai saprastu, ka Krievijas armijas karavīri arī tagad atrodas Austrumukrainā.

Somijas premjerministrs teica, ka viņa valsts atbalsta stingras sankcijas pret Krieviju un to vārdā ir gatava ziedot savu ekonomisko sadarbību ar Krieviju. “Mums ir 1300 kilometru gara kopīga robeža [ar Krieviju]. Krievija līdzās Vācijai un Zviedrijai ir viena no mūsu pamata tirdzniecības partnerēm. Taču mūsu principi nav pērkami. Mēs savu komandu – Eiropas Savienību – esam izvēlējušies 1995.gadā,” teica Stubs.

Šovasar 46 gadus vecais Stubs valdības vadītāja amatā nomainīja Jirki Katainenu, kurš aprīlī paziņoja, ka atkāpsies, lai strādātu Eiropas institūcijās.

Stubs agrāk bija ārlietu ministrs un ir pazīstams ar savu liberālo nostāju ekonomikas jautājumos. Viņš ir stingri proeiropeiski noskaņots un aicina Somiju iestāties NATO.

Jau ziņots, ka ES šonedēļ atstāja spēkā sankcijas pret Krieviju, to atcelšana pat netika apspriesta, jo par spīti apstiprinātajam pamieram nav gaidītā progresa Ukrainas konflikta noregulējumā.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu