Vienojas par "Rail Baltica 2" kopuzņēmuma dibināšanas pamatprincipiem • IR.lv

Vienojas par “Rail Baltica 2” kopuzņēmuma dibināšanas pamatprincipiem

18
Foto: Ieva Čīka, LETA

Trīs Baltijas valstis parakstījušas kopīgu deklarāciju

Viļņā Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Polijas transporta ministri pirmdien parakstīja kopīgu deklarāciju par “Rail Baltica 2” kopuzņēmuma dibināšanas pamatprincipiem, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Satiksmes ministrijā.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss norāda, ka deklarācijas parakstīšana ir būtisks posms “Rail Baltica 2” projektā, process esot progresā, un tagad valstis esot nonākušas vēl par soli tuvāk kopuzņēmuma izveidei. Kopuzņēmums realizēs Baltijas valstīm, kā arī Somijai un Polijai nozīmīgo 1435 milimetru dzelzceļa savienojuma projektu ar Rietumeiropu. Latvija, parakstot šo deklarāciju, esot apliecinājusi savu ieinteresētību projekta realizācijā, jo tas būšot nozīmīgs ne tikai Baltijas jūras reģionā, bet tā būs daļa no TEN-T pamattīkla, skaidro ministrs.

Deklarācija paredz vairākus svarīgus punktus, uz kuru pamata plānots dibināt “Rail Baltica 2” kopuzņēmumu. Puses vienojušās veicināt sadarbību starp kopuzņēmumu pēc tā dibināšanas ar infrastruktūras pārvaldītājiem, operatoriem un citām iesaistītajām pusēm. Deklarācijā arī iekļauts punkts, kas paredz veicināt “Rail Baltica 2” atpazīstamību starp lietotājiem, potenciālajiem pasažieru pārvadātājiem, kā arī kravu operatoriem. Tāpat kopuzņēmuma dibināšanas pamatprincipi paredz iespēju Somijai un Polijai kļūt par pilntiesīgām partnerēm un daļu turētājām kopuzņēmumā.

Noteikts, ka kopuzņēmuma atrašanās vieta būs Rīgā. Triju Baltijas valstu, Somijas un Polijas izveidotajai darba grupai līdz 2014.gada 1.janvārim jāsagatavo visi nepieciešamie dokumenti kopuzņēmuma izveidei.

Uzņēmuma administratīvās izmaksas tiek lēstas aptuveni 650 000 eiro (455 000 lati) gadā, teikts Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas paziņojumā.

Latvijas satiksmes ministra Matīsa, Lietuvas transporta un komunikāciju ministra Rimanta Sinkeviča, Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministra Juhana Partsa, Somijas transporta un komunikāciju ministres Merjas Kullonenas un Polijas transporta, būvniecības un jūras lietu ministra Slavomira Novaka tikšanās un kopīgās Deklarācijas parakstīšana notika pirms Eiropas Savienības (ES) Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas (TTE) ministru padomes neformālās sanāksmes, kura šodien notiek Viļņā.

Kā ziņots, “Rail Baltica” projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro (880 miljonus latu), bet visās trīs Baltijas valstīs kopā – 3,68 miljardus eiro (2,56 miljardus latu). Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85% no kopējām šī projekta, ko dēvē par “Rail Baltica 2” projektu, izmaksām. 2015.gadā tiks iesniegts finansējuma pieprasījums Eiropas Komisijai, lai 2016.gadā varētu sākties darbi. Tālākā finansēšana paredzēta no nākamā finanšu perioda naudas – no 2020.gada.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu