Latvija "Oskara" balvai izvirza Norda filmu "Mammu, es tevi mīlu" • IR.lv

Latvija “Oskara” balvai izvirza Norda filmu “Mammu, es tevi mīlu”

33
Režisors Jānis Nords. Foto: Gatis Gierts, F64

Izvēle notika starp trim filmām

Šogad ekspertu komisija no Latvijas ASV Kinoakadēmijas “Oskara” balvas nominācijai par labāko ārzemju filmu izvirzījusi režisora Jāņa Norda filmu “Mammu, es tevi mīlu”, ziņo LETA.

No ekspertu komisijas astoņu cilvēku sastāvā par labu filmai “Mammu, es tevi mīlu” nobalsoja seši cilvēki, bet divi cilvēki balsoja par režisora Andreja Ēķa filmu “Sapņu komanda 1935”.

Kopumā šogad ASV Kinoakadēmijas kritērijiem atbilst trīs Latvijas spēlfilmas, arī režisora Ivara Tontegodes spēlfilma “Sēņotāji”.

Izvirzīšanai pieteiktas trīs spēlfilmas, kas tapušas pēc 2012.gada oktobra un atbilst ASV Kinoakadēmijas nolikumam – režisora Jāņa Norda spēlfilma “Mammu, es tevi mīlu”, Aigara Graubas filma “Sapņu komanda 1935” un režisora Ivara Tontegodes spēlfilma “Sēņotāji”.

Gan spēlfilma “Mammu, es tevi mīlu”, gan “Sapņu komanda 1935” līdz šim ir piedalījušās dažādos starptautiskos filmu festivālos, gūstot balvas.

Spēlfilma “Mammu, es tevi mīlu”, kas savu pirmizrādi Latvijā piedzīvoja šā gada 21.februārī, plūkusi laurus Losandželosas filmu festivālā, iegūstot galveno žūrijas balvu, un Berlīnes starptautiskajā filmu festivāla sadaļā “Generation Kplus”, iegūstot žūrijas “Grand Prix” balvu kā labākā spēlfilma.

Filma ir dinamisks attiecību trilleris par 13 gadus vecu Rīgas skolnieku Raimondu un viņa māti. Kāda šķietami nenozīmīga piezīme skolā iesāk piedzīvojumiem bagātu nedēļu zēna dzīvē, viņš nonāk policijas redzeslokā un visbeidzot atrisina samilzušo konfliktu gan ar mammu, gan savu labāko draugu.

Savukārt spēlfilma “Sapņu komanda 1935” Latvijas pirmizrādi piedzīvoja 2012.gada novembrī. Filma līdz šim ir piedalījusies festivālos daudzviet Eiropā, Āzijā un Amerikā. Piedaloties neatkarīgajā filmu festivālā “Indy Fest 2013”, “Sapņu komanda 1935” atzīta par labāko ārzemju filmu. Filma iekļauta arī Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) muzeja video izstādē Ženēvā. Filma “Sapņu komanda 1935” balstīta uz patiesiem notikumiem un ir patriotisks stāsts par Latvijas uzvaru pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā 1935.gadā Ženēvā.

Spēlfilma “Sēņotāji” pie skatītājiem Latvijā nonāca šā gada martā. Filma ir latviešu komēdija, kas liek pasmieties pašiem par sevi un, iespējams, arī mainīt savu pasaules redzējumu un attiecību modeli. Filma stāsta par sieviešu lomu vīrieša dzīvē. Filmas galvenais varonis Pēteris iemieso 21.gadsimta vīrieti viņa nekonkrētībā, tomēr tā nav tikai “veču filma”, jo pamatā veltīta sievietēm.

Kā ziņots, pagājušajā gadā ekspertu komisija no Latvijas “Oskara” nominācijai par labāko ārzemju filmu izvirzīja režisora Jevgeņija Paškeviča filmu “Golfa straume zem ledus kalna”.

Kopumā pērn ASV Kinoakadēmijas kritērijiem atbilda četras Latvijas spēlfilmas – arī režisora Aika Karapetjana filma “Cilvēki tur”, režisora Jura Poškus filma “Kolka Cool” un režisores Ināras Kolmanes filma “Mona”.

 

Komentāri (33)

Una Grinberga 11.09.2013. 16.35

Beidzot Latvijas var izvirzīt labas kvalitātes filmu – citus gadus bija kauns, ka ko tādu izvirza!

+2
0
Atbildēt

1

Inese 11.09.2013. 13.37

Ir patiešām nožēlojami, ka no Latvijas izvirzīta kriminālnoziedznieka režisēta “filma”.

+2
-6
Atbildēt

3

    Inese > Inese 11.09.2013. 15.35

    Tieši tā, zaglim IR jāsēž cietumā!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > Inese 11.09.2013. 15.42

    Filma arī jāarestē kopā ar tiesībām jebkad startēt kinofestivālos atņemšanu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > Inese 11.09.2013. 15.28

    Klau, tu jau visus delfus esi pieraudājis par to, ka “vor dolžen sidjetj v tjurjme”… Kas ir, briti neatzīst tevi par krimināltiesību autoritāti un neņem vērā tavas rekomendācijas? Ko padarīsi, gadās arī tā…

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu