Kāpēc es balsošu pret Denisa Čalovska izdošanu ASV • IR.lv

Kāpēc es balsošu pret Denisa Čalovska izdošanu ASV

152
Smagos noziegumos ASV apsūdzētais "Imantas hakeris" Deniss Čalovskis tiesas zālē šogad janvārī. Foto: Evija Trifanova, LETA
Edgars Rinkēvičs

Par „Imantas hakeri” dēvētajam jauneklim pienākas samērīgs sods, ja viņš ir vainīgs

Viens no valsts pamatuzdevumiem ir gādāt par saviem cilvēkiem un nodrošināt, ka tiek ievērotas katra iedzīvotāja tiesības uz dzīvību, brīvību un cieņu. Tas ir ne tikai mans viedoklis, bet arī Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātais.

Līdzās tam uzskatu, ka valsts uzdevums ir rūpēties, lai tās iedzīvotāji atbild par savas rīcības sekām, ja tie rīkojušies, pārkāpjot likumu. Un manā skatījumā atslēgas vārds šo abu principu attiecībā ir samērīgums.

Vienkārši izsakoties, ja cilvēks pārkāpj likumu, viņam pienākas samērīgs sods.

Runājot par Denisu Čalovski, kas sabiedrībā dēvēts par „Imantas hakeri”, neesmu tiesīgs izteikt viedokli par to, vai minētā persona ir vai nav pārkāpusi likumu. Tas izdibināms tikai un vienīgi tiesiskā ceļā. Taču man ir savi apsvērumi, kāpēc balsoju pret Denisa Čalovska izdošanu tiesāšanai Amerikas Savienotajās Valstīs.

Pirmkārt, man nav pārliecības, ka soda apjoms, kas viņam tiktu piespriests izdošanas gadījumā, būtu samērojams ar nedaudz vairāk nekā divdesmit gadus vecā jaunieša iespējamiem likuma pārkāpumiem. 67 gadi, ko Deniss Čalovskis, iespējams, pavadītu ASV sodu izciešanas iestādēs ir pielīdzināms mūža ieslodzījumam. Manā skatījumā šāds soda apmērs nav samērīgs, un līdz šim neviens nav spējis pārliecinoši kliedēt manas bažas, ka varētu būt citādi.

Otrkārt, man nav pārliecības un manā rīcībā nav informācijas, ka Denisam Čalovskim, ja viņš tiktu izdots un notiesāts ASV, būtu nodrošināta iespēja sodu izciest Latvijā, ja viņš tā vēlētos.

Treškārt, jautājums, vai Deniss Čalovskis iespējamo likuma pārkāpumu ir izdarījis Latvijas vai ASV teritorijā, ir neskaidrs un nav pārliecinoši atbildēts. Ja Deniss Čalovskis ir izgatavojis vai pielāgojis izmantošanai neatļautu datorprogrammu, tad viņš to nevar būt izdarījis ASV, kur nekad nav atradies. Tāpat arī nav ziņu, ka Deniss Čalovskis minēto datorprogrammu būtu realizējis vai izplatījis ASV. Līdz ar to mani nepārliecina apsūdzības rakstā norādītā Denisa Čalovska saikne ar noziegumu, kas pastrādāts ASV teritorijā.

Ceturtkārt, uzskatu, ka šī lieta jāizmeklē Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm un sadarbībā ar ASV jāmēģina iegūt kriminālprocesa materiālus, kas attiecas uz Denisam Čalovskim uzrādīto apsūdzību daļu. Tikai šādā veidā mūsu tiesībsargājošās institūcijas var audzēt savu kompetenci un ekspertīzi, izmeklējot sarežģītus virtuālajā vidē veiktus likuma pārkāpumus.

Ja cilvēks Latvijā ir veicis likuma pārkāpumu, tad Latvijā arī šī lieta jāizmeklē, un Latvijas tiesas priekšā tā jāiztiesā.

Piektkārt, gribu vēlreiz uzvērt, ka pastāv bažas, ka vairāk nekā 60 gadu ilgs cietumsods, kas draud Denisam Čalovskim izdošanas gadījumā, ir atzīstama par cietsirdīgu izturēšanos un ir pretrunā ar mūsu republikas Satversmi. Ratificējot Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, Latvija ir uzņēmusies ievērot augstus cilvēktiesību standartus. Tas nozīmē, ka mums ir saistoša Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) judikatūra un spriedumi. Līdzšinējā ECT prakse liecina, ka Denisa Čalovska gadījumā šī tiesa, ņemot vērā iepriekšminētos argumentus, varētu viņa izdošanu vērtēt kā cilvēktiesības pārkāpjošu.

Būtu nepareizi un bezatbildīgi pieņemt lēmumu par izdošanu, pastāvot lielai varbūtībai, ka tas tiks atzīts par prettiesisku, turklāt rezultātā Latvijai būs jāizmaksā kompensācija no valsts budžeta.

Jāpievērš uzmanība tam, ka vismaz divas Eiropas valsts pēdējā laikā ir noraidījušas ASV izdošanas pieprasījumus, kā iemeslus minot arī dažus no augstāk uzskaitītajiem apsvērumiem. Pērn šādu lēmumu pieņēma Lielbritānijas valdība hakera Gerija Makkinona lietā, kamēr nesen aizdomās par terorismu turēta Pakistānas pilsoņa izdošanu ASV apturēja Nīderlandes tiesa.

Nobeigumā gribu uzsvērt, ka ciešās un daudzpusējās attiecības ar ASV, kā arī stratēģiskās partnerības stiprināšana ar šo valsti ir un paliks Latvijas ārpolitikas pamatā. To nedrīkst ietekmēt jebkāds lēmums sakarā ar Čalovska izdošanas pieprasījumu. Apliecinot savas valsts suverenitāti, kā arī tiesiskuma un cilvēktiesību principus, Latvija arī turpmāk paliks uzticama ASV sabiedrotā un partnere.

Autors ir Latvijas ārlietu ministrs, Reformu partija

 

Komentāri (152)

dro 30.07.2013. 12.07

Pirmkārt, man nav pārliecības, ka soda apjoms, kas viņam tiktu piespriests izdošanas gadījumā, būtu samērojams ar nedaudz vairāk nekā divdesmit gadus vecā jaunieša iespējamiem likuma pārkāpumiem.
___________________
Pirmkārt 27 gadi ir daudz tuvāk 30 gadiem, noapaļošanu šķiet Rinkēvičs skolā ir mācījies? Kā tiesā Latvijā mēs zinam, īpaši ja ir pārliecība par svēto Krieviju un ļaunajām ASV.
Protams, neapstrīdami pierādījumi izdošanai gan būtu vajadzīgi.
“ASV smagos kibernoziegumos apsūdzētais «Imantas hakeris» Deniss Čalovskis datorvīrusu «Gozi Virus» nav radījis un izmantojis noziedzīgu labumu gūšanai, bet gan 2009.gadā tam tikai «kaut ko pielabojis», šorīt Latvijas Radio sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš…”

+16
-6
Atbildēt

0

Rinalds Krûklis 30.07.2013. 12.28

Ko jūs teiktu, ja Čalovskis būtu ASV pilsonis, kas būtu aptīrijis Latvijas iedzīvotājus (ieskaitot jūsu radus un draugus) par 50 mio un ASV prātuļotu vai savējos būtu labi izdot vai nē.

Šāda veida datorvīrusi ir ļoti bīstami tāpēc, ka pie veiksmīgas apstākļu sakritības var nodarīt tādus zaudējumus, ka Parex un LKB aiziešana pa burbuli liksies kā viegla pavasara vēsma.

+20
-11
Atbildēt

4

    Inese > Rinalds Krûklis 30.07.2013. 12.31

    Čalovskis nav nevienu aptīrījis, tāpēc tavas fantāzijas še ir nevietā ;)

    +4
    -18
    Atbildēt

    0

    Inese > Rinalds Krûklis 30.07.2013. 14.15

    Kā es to zinu? Pat jeņķu apsūdzības rakstā nav ne vārda par to, ka viņš kādu būtu “aptīrījis”

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Rinalds Krûklis 30.07.2013. 16.31

    Mēs neko neteiktu! Mums patīk, ka mūs aptīra, un jo vairāk mums nozog, jo lielāks kaifs.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > Rinalds Krûklis 30.07.2013. 12.35

    Kā tu to zini? Pie ciema bodes noklausījies, pensionār?

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

gliters 30.07.2013. 14.21

Un, starp citu, vēl… Ja viņš tiešām ir tikai “pielabojis” programmu, bet pats nav ne lietojis, ne guvis no tā ienākumus un vēl sadarbosies ar izmeklēšanu, uzrādot pasūtītājus, tad var gadīties, ka viņam nemaz mūža ieslodzījumu nepiespriež.
Kaut vai kā manis minētajā piemērā ar to dokumentu viltotāju – paredzēti 20 gadi, bet ņemot vērā blakusapstākļus, būs reāli jāšēž tikai gads.
Tā ka Rinkēvičs, pestijot šo hakeri no izdošanas ASV, faktiski piesedz nozieguma pasūtītājus un labuma reālos guvējus. Un man ir aizdomas, ka tieši tāds ir viņa mērķis.

+14
-6
Atbildēt

5

    Timurs Čuntonovs > gliters 30.07.2013. 14.37

    Jā, daži ir kompetentāki pat par Latvijas valsts ministriem. Īpaši dažādas hakerisma ekspertes zirneklienes-žālobas.

    +4
    -14
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > gliters 30.07.2013. 17.48

    lno Hombros…Jā, daži ir kompetentāki pat par Latvijas valsts ministriem
    _____________________________

    …kam Dies dod amatu-dod arī saprašanu..

    Aizmirsi vai?

    Nācija,kas pārcietuse premjeru M.Gaili un ministrus E.Kažu un V.Meļniku – pārcietīs arī Rinkēviču.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 30.07.2013. 14.45

    Izņemot nika ķengāšanu tev argumentu nav. Es neuzticos ministram, kurš nāk no prokrieviskas partijas un turklāt ir gatavojis Zatlera vizīti Maskavā, kuras rezultāts bija Saeimas atlaišana ar nolūku dabūt pie izpildvaras SC. Es apšaubu nevis Rinkēviča kompetenci, bet darbības mērķus.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 30.07.2013. 14.51

    Hombros…Jā, daži ir kompetentāki pat par Latvijas valsts ministriem.
    __________________
    Vai kungs varētu nosaukt visu sarakstu jeb runa ir tikai par RP ministriem? Vai pats jau aizstāvējis doktora disertāciju tiesību zinātnēs?:):):)

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 30.07.2013. 14.53

    Izņemot nika ķengāšanu tev argumentu nav
    ___________________
    Ja ir ļeņiniska pārliecība, tad argumentiem nav jābūt.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu