kim? atklāta izstāde par alternatīvās modes vēsturi • IR.lv

kim? atklāta izstāde par alternatīvās modes vēsturi

34
Viena no pirmajām Bruno Birmaņa kolekcijām. 1987.gads. Foto no Svetlanas Kuņicinas arhīva

Izstāde “Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985-1995” tapusi sadarbībā ar Maskavas Laikmetīgās kultūras centru “Garāža” 

Pirmo reizi Rīgas festivāls papildu mūzikas programmai rīko arī izstādi, “kim?” Laikmetīgās mākslas centrā 7.jūnijā tika atklāta izstāde par alternatīvās modes vēsturi, raksta aģentūra LETA . Izstāde “Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985-1995”, kas tapusi sadarbībā ar Laikmetīgās kultūras centru “Garāža” Maskavā, būs apskatāma līdz 14.jūlijam, un vēsta par kustību modes vēsturē, kas izveidojās roka un skvoteru kultūru saskarsmes punktā un pastāvēja no “perestroikas” sākuma līdz pat brīdim, kad 90.gadu vidū Krievijā un citās bijušajās padomju republikās ienāca glancētie modes izdevumi. 

Brīvības reibinošais PSRS 80.gadu vidū izraisīja nebijušu pagrīdes kultūras uzplaukumu. Satuvinoties avangarda māksliniekiem, mūziķiem un subkultūru pārstāvjiem – pankiem, rokeriem, “New Wave” piekritējiem, dzima unikāla parādība – alternatīvā mode -, kuras skates nereti kļuva par performancēm. Ja pirmsākumos alternatīvās modes kustība bija lielākoties tikai romantiska un drosmīga pašdarbība, tad beigu posmā alternatīvās modes mākslinieki jau noteiktāk apzinājās savu vērtību un tika novērtēti no starptautisko modes profesionāļu puses, veidojot viņu vidū atzītas un pieprasītas autorkolekcijas un šovus. 

Alternatīvās modes fenomenu atzinīgi novērtēja tādi Rietumu modes korifeji kā Vivjena Vestvuda un Jodzi Jamamoto, savukārt Pako Rabane, Endrū Logans, Zandra Roudsa un daudzi citi piedalījās Rīgas “Nepieradinātās modes asamblejā”, kuras idejas autors un organizators bija modes mākslinieks Bruno Birmanis. “Nepieradinātās modes asamblejas” skates turpinājās līdz 90.gadu beigām, un savas pastāvēšanas laikā no 1990.gada līdz 1999.gadam asambleja kļuva par vienu no būtiskākajiem modes procesa notikumiem ne tikai Baltijas, bet Eiropas mērogā.

Izstādē apskatāmas 65 fotogrāfijas un videodarbi. Izstādes kuratori ir daudzu ”underground” antropoloģijai un mākslai veltītu rakstu autors, subkultūru arhīva “kompost.ru” īpašnieks un kurators Mihails Basters, kā arī fotomākslas pētniece, kuratore un pasniedzēja Irina Megļinska. 

Izstāde “Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985-1995” pirmoreiz bija apskatāma no 2011.gada aprīļa līdz jūnijam Maskavā, Laikmetīgās kultūras centrā “Garāža”.  Rīgas festivāla Vizuālās mākslas programmu pavadošie pasākumi:

8. jūnijā plkst. 13 kim? – tikšanās ar izstādes līdzkuratoru Mihailu Basteru.

8. jūnijā plkst. 17 Birojnīcā Berga bazārā – “Nepieradinātā mode: pretošanās vai pielāgošanās (1991 – 2013)” – diskusija, kurā piedalīsies izstādes līdzkurators Mihails Basters, modes mākslinieks Bruno Birmanis un Rolands Pēterkops, diskusijas vadītājs – mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Vairāk informācijas kim? mājas lapā

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu