ES bažījas par Krievijas vēlmi iegūt aviopasažieru datus • IR.lv

ES bažījas par Krievijas vēlmi iegūt aviopasažieru datus

42
ES komisāre Sesīlija Malmstrēma ir nobažījusies par Krievijas prasībām, kas apdraud ES aviopārvadātājus. Foto: AFP/LETA

Šāda Krievijas prasība stājas spēkā no 1.jūlija un apdraud ES aviopasažieru pārvadātāju biznesu

To aviopasažieru, kuri veiks pārlidojumus pār Krievijas gaisa telpu, personīgo datu atklāšana un nodošana Krievijas varasiestādēm var kļūt par vienu strīda tēmām divu dienu tikšanās laikā Jekaterinburgā, kur 3. un 4.jūnijā notiek Eiropas Savienības un Krievijas augsta līmeņa sanāksme. Tajā piedalīsies gan ES padomes priekšsēdis Hermanis van Rompejs, gan Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu un citi.

Kā ziņo vācu mediji, tikšanās laikā paredzēts apspriest sadarbības rezultātus un jaunas vienošanās starp ES un Krieviju, kā arī palīdzību Sīrijas konflikta risināšanā.

Tomēr ES ierēdņus bažīgus darījusi Krievijas iecere no šā gada 1.jūlija pieprasīt visu aviopasažieru personīgo datus, ja šie cilvēki pārvietojas Krievijas gaisa telpā, izlido no Krievijas lidostām. Kā norāda Briseles ierēdņi, ja ES tam nepiekrīt, šādas prasības draud ar aizliegumu Eiropas aviopārvadājiem lidot Krievijas gaisa telpā.

Vācu avīze “Süddeutsche Zeitung” ziņo, ka Krievijas Satiksmes ministrija Eiropas aviopārvadājumu kompānijām, kas pārvadā pasažierus maršrutos, kuri šķērso Krievijas gaisa telpu, pieprasījusi sniegt datus par pasažieriem.

Runa ir par datiem, kas nepieciešami, rezervējot aviobiļetes, tai skaitā arī kredītkaršu numuriem, sēdvietas numuru lainerī un pat tās atrašanās vietu lidmašīnas salonā, kā arī pasažiera adresi un kontaktus. Jaunie noteikumi attiecas uz visiem pasažieriem bez izņēmuma, ne tikai aviopasažieriem – arī, ja cilvēki ceļo ar kuģi, vilcienu vai autobusu, vēsta aģentūra AFP.

ES iekšlietu komisāres Sesīlijas Malmstrēmas bažas ir par to, ka galu galā no jūlija Eiropas aviokompānijām draudēs aizliegums izmantot Krievijas gaisa telpu un lidostas, ziņo aģentūra “dpa”. Saskaņā ar ES normām, aviokompānijas nedrīkst trešajām valstīm nodot datus par pasažieriem. Tas iespējams tikai, vienojoties īpašos gadījumos.

 

 

Komentāri (42)

silvija_vitina 03.06.2013. 14.48

un kāpēc lai Latvija kā ES dalībvalsts kā atbildes reakciju nevarētu pieprasīt LV teritoriju šķērsojošo Krievijas pilsonu datus līdzvērtīgā apjomā? Lai pārbaudītu, vai šie RUS pilsoņi kādas nejaušības pēc nav līdztekus arī citas valsts, piem., LV, pilsoņi? Un, lai beidzot varētu sākt izsijāt, kā tiek ievērots nule jaunpieņemtais Pilsonības likums.

+12
-2
Atbildēt

5

    ineta_rr > silvija_vitina 03.06.2013. 15.44

    Kāpēc? Varbūt tādēļ, ka mēs esam civilizēta valsts? Nolaižoties līdz KF līmenim, mēs paši par tādiem paliksim. Pēc tam vairs tikai „ielūgums“ brālīgajā Eirāzijas Savienībā.

    Kādēļ NA fani tik ļoti grib atkārtot ulmaiņlaikus? Sekas būs tieši tādas pašas kā toreiz – „saimnieks“ mūs vienpersoniski nodos, bet demokrātiskā Somija karos, lai būtu brīvi.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > silvija_vitina 04.06.2013. 10.23

    ex-diena-lasitaji
    Atcerieties nelieši 1919. gada 14. janvāri un Esplanādi.
    Pienāks diena, kad prasīties iet sist promaskaviskos darboņus jau būs par vēlu, par naidu pret latviešu valsti un tautu, paši būsiet nonākuši uz pārstrādi.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > silvija_vitina 03.06.2013. 19.17

    Pareizi, kas tad tur, nav jau tā, ka Ulmaņa ielaistie komunisti Latvijā būtu pastrādājuši kādas zvērības, noziegumus pret cilvēci vai aizskāruši kaut vienu tā laika Latvijas iedzīvotāju. Kā šitādi savas valsts vēstures nezinātāji uzdrīkstas saukties par nacionālistiem, izprotams laikam tikai pašiem un Kremlī.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > silvija_vitina 03.06.2013. 16.15

    ex-diena-lasitaji
    Es skatos, ka jūs promaskaviskā iznireļa, Zatļera fanus, vēlēšanu rezultāts nemaz nesarūgtināja un jūs, pateicoties SC uzvarai, ar lielu degsmi atkal metieties virsū latviešiem.
    Atcerieties nelieši 1919. gada 14. janvāri un Esplanādi.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > silvija_vitina 03.06.2013. 15.57

    Kāpēc tu domā, ka visi “NA fani” idealizē ulmaņlaikus? Īpaši ārpolitiku?
    Daudz kas tika darīts ļoti pareizi, bet bija arī kļūdas.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 03.06.2013. 14.53

“ja ES tam nepiekrīt, šādas prasības draud ar aizliegumu Eiropas aviopārvadājiem lidot Krievijas gaisa telpā.”

Reiz lasīju IATA rekomendācijas:
Nelidojiet ar krievijas lidmašīnām
Nelidojiet uz krieviju
Neizmantojiet tās gaisa telpu

+10
0
Atbildēt

0

intars_busulis 03.06.2013. 19.37

vai tad pāri Krievijas telpai kāds lido? No ES jau īsti tur nav kam lidot, ja vien no Skandināvijas somi lido pāri pa taisno. Bet lidot pāri Baltijai un tad nogriesties pa kreisi nekādu lielu līkumu neradīs. Bet krievi tad nevarēs lidot uz okupēto Prūšu teritoriju pāri ES. Domāju ka šie būs lielāki cietēji, jo būs jālido apkārt pa jūru.

+5
-1
Atbildēt

4

    Sandris Maziks > intars_busulis 04.06.2013. 00.31

    no_comment
    Visai tavai smirdošai selekcijai drīz pietiks vietas uz oda daikta galviņas, kam jums tik milzīga teritorija kā Karalauči?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > intars_busulis 03.06.2013. 23.53

    Kādas vēl prūšu teritorijas? Tu esi revanšists, vai?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > intars_busulis 05.06.2013. 15.09

    Bet kapēc ir jāsvilpo līdzi? Ja Tev sit pa nierēm Tu tak negriezīsie lai sistu otreiz pa nierēm? Un ja kāds liedz savu teritoriju, tad ir tikai loģiski ka to pašu dara pretējā puse.
    Prūsiju savu laiku anektēja Vācija pusi izšaujost pusi aksimilējot. Zaudējot karu aizmuka un atstāja pamata iedzīvotājus krieviem. Domāju tie kas izdzīvoja nerunā ne vāciski ne prūsiski, bet krieviski. Un taij lielai miskastu sabiedrībai nu nekādi to teritoriju nevajadzēja atdot, tas ir audzējs iekš ES teritorijas :/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > intars_busulis 06.06.2013. 23.08

    articulus100 Tu nu gan esi āmurs. Ko nozīmē milzīga teritorija? Pirmkārt tur ir vērtīgi dabas resursi. Vienīgā pasaulē bagātākā teritorija dzintaru ieguvē, plus nafta jūras teritorijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu