Blefošana, lai šautu • IR.lv

Blefošana, lai šautu

77
Mežacūkas trenkāšana medību bāzē. Foto: Lita Krone, LETA
Jānis Baumanis

Latvijas Mednieku savienība: Deputāti neatbalsta mēģinājumu pārdalīt medību platības par labu ārvalstu zemes īpašniekiem

Zemnieku saeimas publiski paustie argumenti par „milzīgajiem mežacūku postījumiem” un nekontrolēto šo dzīvnieku skaita pieaugumu pēdējo gadu laikā ir blefošana, kuras mērķis – tikt pie plašākām un nekontrolētām medību iespējām.

Latvijas Mednieku savienība uzskata, ka arī Zemnieku saeimas publiskās aktivitātes, reaģējot uz Saeimas Tautsaimniecības komisijas lēmumu par Medību likuma grozījumiem, ir sabiedrības maldināšana un mēģinājums panākt sev labvēlīgu lēmumu Saeimas balsojumā par Medību likuma grozījumiem.

Patiesais iemesls priekšlikumam grozīt Medību likumu, atļaujot mežacūku medību iecirkņus veidot tikai uz lauksaimniecības zemēm un neprasot tajos obligāti iekļaut arī meža platības, ir lielo zemes īpašnieku, it īpaši ārzemnieku, vēlme tikt pie daudz plašākām un nekontrolētām medību iespējām.

Medību likumā paredzētie grozījumi jau šobrīd paredz veselu virkni risinājumu, lai varētu samazināt reālus mežacūku postījumus. Tā, piemēram, grozījumi paredz piecas reizes samazināt mežacūku medību iecirknī nepieciešamo meža platību (no 1000 ha uz 200 ha). Turklāt likuma grozījumos ir iekļauts jauns pants par kārtību, kā rīkoties gadījumos, ja medījamie dzīvnieki nodara ievērojamus postījumus lauksaimniecībai vai mežsaimniecībai. Likuma grozījumi paredz arī iespēju mežacūku medībām izmantot nakts redzamības tēmekļus un pusautomātiskos ieročus ar patronu ietilpību vairāk nekā trīs patronas.

Tas, ka Zemnieku saeima visiem spēkiem cenšas aizkavēt šo grozījumu pieņemšanu, liecina, ka patiesais mērķis ir nevis postījumu novēršana, bet gan vēlme tikt pie iespējas šaut mežacūkas.

Mežacūku populācijas stāvoklis dažādos Latvijas reģionos ir ļoti atšķirīgs, tādēļ nav pieļaujams, ka postījumu problēma, kas novērojama atsevišķās vietās, tiek risināta, grozot likumu, kurš attiecas uz visu valsti.

Zemnieku saeimas pārstāvja Mārtiņa Trona apgalvojumi, ka mednieku organizācijas, iebilstot pret Medību likuma papildināšanu ar normu, kas noteiktu, ka mežacūkas var medīt no 1000 ha platības, neiedalot lauksaimniecībā izmantojamā zemē vai meža teritorijā, netiekot ievērota iepriekš Zemkopības ministrijā panāktā vienošanās, par kuru pērn tika parakstīts nodomu protokols, ir klaji meli.

Latvijas Mednieku savienība, kura apvieno vairāk nekā 8000 mednieku un ir lielākā Latvijas mednieku organizācija, šādu vienošanos nekad nav parakstījusi. Tādēļ arī Zemnieku saeimas pārstāvis šādu vienošanās protokolu Saeimas komisijai nevarēja uzrādīt, bet turpina klaji maldināt deputātus un sabiedrību.

Latvijas Mednieku savienība aicina zemes īpašniekus sadarboties ar medniekiem, lai samazinātu meža dzīvnieku nodarītos postījumus, kā arī iesaka lauksaimniekiem slēgt medību nomas līgumus un kļūt par biedriem vietējos mednieku klubos, lai likumīgi varētu medīt savos īpašumos.

Autors ir Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (77)

brigita_damme_rtk_lv 18.06.2013. 00.30

Zvēru ir pietiekoši, cūkas ar uz nebēdu, brieži priežu jaunaudzes lieto salātu vietā. Bet te nav runa par dzīvniekiem, bet par medību monopolu. Mednieku kolektīviem, lai šamējie varētu medīt, jādabū apsaimniekošanā baisas teritorijas. Tāpēc viņi slēdz apsaimniekošanas līgumus ar zemju īpašniekiem. Ne nu tie mednieki īpašnieku no zvēru postījumiem glābs, nekā – tāda iedoma vien ir, tik platība priekš medību atļaujām nepieciešama…

+6
-1
Atbildēt

0

ARNO 18.06.2013. 02.02

Pastavošo iekārtu grūti mainīt, bet ieteiktu vismaz apskatīt alternatīvas. Kļuvu par mednieku zemē kur tāda medību monopola caur mednieku biedrībām nav – katrs pērk savu licenzi un medī uz savu roku vai nu valsts mežā vai sarunājot ar privātās zemes īpašnieku. Savāktā nauda iet iestādei kas nosaka kvotas, medību termiņus un uzskaita nošautos zvērus. Tādā veidā Ugāles liekās mežacūku šaušanas licenzes ātri vien izpirktu potenciālie mednieki no Vidzemes. Licenzes vies-medniekiem ir dārgākas kā vietējiem. Tas arī attīstītu viesnīcas un restorānus jo vies-medniekiem gribētos kaut kur palikt utt.

+4
0
Atbildēt

0

juhans 17.06.2013. 12.22

Ir saprotams, kāds labums būtu, samazinot mežacūku izdarītos postījumus, bet nav saprotams, ko grib panākt Jānis Baumanis ar šo rakstu.

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu