Mūžībā aizgājis žurnālistikas vēsturnieks un profesors Rihards Treijs • IR.lv

Mūžībā aizgājis žurnālistikas vēsturnieks un profesors Rihards Treijs

25
Rihards Treijs. Foto: LU.lv

 

Latvijas žurnālistu un vēsturnieku saime šajās maija dienās zaudējusi vēsturnieku, profesoru, bijušo Latvijas Universitātes Žurnālistikas katedras vadītāju Rihardu Treiju (1931 – 2013).

Profesors no dzīves šķīries 29.maijā pēc smagas slimības, vēsta “Latvijas Avīze”. Treijs dzimis 1931.gada 21.jūlijā zemnieka ģimenē Ventspils apriņķa Popes pagastā.

Ar izcilību 1956.gadā pabeidzis Latvijas Valsts universitāti. Līdztekus studijām viņš vairākus gadus strādāja laikrakstā “Padomju Students” par atbildīgo sekretāru un redaktoru. Pēc mācībām aspirantūrā Treijs pagājušā gadsimta 60.gadu sākumā strādāja kā redaktors laikrakstā “Padomju Jaunatne”.

Tomēr daudziem žurnālistiem viņš atmiņā joprojām ir kā pedagogs – pedagoģiskajā darbā Treijs darbojās gandrīz 30 gadus. No 1982. līdz 1992.gadam viņš vadīja LU Žurnālistikas katedru, aizstāvēja doktora disertāciju.

Rihards Treijs savas vēsturnieka zināšanas veltīja Latvijas revolucionārās kustības vēstures izpētei, priekšroku dodot kreisajiem preses izdevumiem.

Treijs sarakstījis vairākas grāmatas – kopā ar līdzautoru 1994.gadā klajā nāca darbs “Latviešu žurnālistikas vēsture: no pirmsākumiem līdz Pirmajam pasaules karam”, 1996.gadā klajā nāca “Latvijas Republikas prese, 1918-1940)”.

1998.gadā iznāca viņa sarakstītā grāmata “Latvijas valsts un tās vīri: Latvijas Republikas valdības. Ministri savos darbos, 1918-1940”, par ko Treijam piešķirts Ministru kabineta Goda diploms. Treijam pieder monogrāfijas par Latvijas Republikas politiķiem, ievērojamiem diplomātiem, piemēram, “Latvijas diplomātija un diplomāti (1918-1940)”, “Latvijas valsts un ministru prezidenti (1918-1940)”, “Zigfrīds Meierovics”, “Vilhelms Munters un citas.

Rihards Treijs bija ražīgs autors un vēstures pētnieks, kopumā sarakstījis vairāk nekā 30 monogrāfijas un brošūras, ap 1200 zinātniskos un populārzinātniskos rakstus, recenzijas.

Kā atvadu vārdos laikrakstā “Latvijas Avīze” raksta Treija studiju biedri un draugi Ēvalds Mugurēvičs, Konrāds Sondors un Artūrs Heniņš, Treijs par savu vaļasprieku uzskatīja “daudz lasīt un daudz rakstīt”.

Profesora izvadīšana notiks 1.jūnijā plkst. 9.00 no Krematorijas Mazās zāles. Apbedīšana notiks Popes kapos.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu