Iesniedz Saeimai parakstus par eiro referenduma rīkošanu • IR.lv

Iesniedz Saeimai parakstus par eiro referenduma rīkošanu

42
Foto: AFP/LETA

Savākti un iesniegti Saeimai 10 384 paraksti ar aicinājumu saglabāt latu

Iniciatīvas, kas paredz saglabāt latu kā Latvijas nacionālo valūtu un par kuru parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku, autors Ģirts Mazurs iesniegumā Saeimai norāda, ka vēlamā turpmākā virzība ir kolektīvās iniciatīvas izskatīšana un referenduma rīkošana par eiro ieviešanas laiku, vēsta LETA.

Iecerēts, ka iniciatīvas “Saglabāt latu kā Latvijas valūtu” atbalstītāju parakstus parlamentā iesniegs sabiedrības iniciatīvas platformas “manabalss.lv” pārstāvis. Mazurs aģentūrai LETA sacīja, ka parakstus Saeimā plānots iesniegt šodien.

Viņš savā iesniegumā Saeimai norāda, ka 2013.gada 18.aprīlī 10 384 Latvijas pilsoņi bija parakstījuši iniciatīvu, kuras mērķis ir atlikt eiro ieviešanu Latvijā līdz laikam, kad tā būs tautas atbalstīta un ekonomiski pamatota.

Eiro ieviešanas projekta gaitā ir veikta eiro popularizēšanas kampaņa, bet nav veikts kvalitatīvs ekonomisks pamatojums un eiro ieviešanas 2014. gadā seku analīze un izvērtējums. Ieviešot eiro, tiks likvidēts Latvijai ļoti svarīgs simbols un viens no Latvijas neatkarības balstiem. Eiro ieviešana ir pretēja tautas gribai, ko apliecina dažādu neatkarīgu sabiedrisko aptauju dati – to nedrīkst ignorēt, akcentē Mazurs.

Saeimas Preses dienestā aģentūrai LETA apstiprināja, ka iniciatora iesniegums parlamentā šodien ir saņemts, taču vēl nav reģistrēts, jo nepieciešams saņemt trūkstošo informāciju.

Kā ziņots, lai arī Saeimā otrajā un galīgajā lasījumā pieņemts eiro ieviešanas likums, portālā “manabalss.lv” par iniciatīvu, kas paredz saglabāt latu kā Latvijas nacionālo valūtu, parakstījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Jau ziņots, ka Saeima 31.janvārī otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma eiro ieviešanas likumu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus. Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Savukārt marta sākumā Latvija lūdza Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai sagatavot novērtējumu par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai. Plānots, ka maija beigās vai jūnija sākumā abas institūcijas iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu ES dalībvalstu ekonomikas un finanšu ministru padomē (ECOFIN).

Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.

 

Komentāri (42)

My Paradise, My Rules 19.04.2013. 15.49

Kāpēc jābalso to, kar ko jau nobalsots, stājoties ES? Kāda jēga no lata kā neatkarības simbola, ja šīs neatkarības nav un nevar būt? Jautājums, kas mēs gribam būt – Āzijas kūtspriekša(Baltijas seja) vai puslīdz normālas mājas teritorijā (Eiropas pažobele). Es tomēr gribu būt Eiropā. Eirāzijā jau biju – nepatika.

+16
-3
Atbildēt

5

    Tu balsoji par pievienošanos eUro? Cik atceros, toreiz bija runa par eIro. Un balsoji par pievienošanos tieši 2014. gada 1. janvārī, kad eUro zonā plosās krīze?

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    con brio, emocijas pie malas! Lēmumam jābūt izsvērtam un ekonomiski pamatotam. Mēs nedrīkstam līst sistēmā, kura jūk un brūk, tāpēc, ka nepareizi ir uzprojektēta.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > My Paradise, My Rules 20.04.2013. 12.47

    Kad es balsoju par iestāšanos ES,tad nebija Lisabonas līguma ar jauno Eiropas stabilitātes mehānismu(ESM),par kuru arī man neļāva balsot!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > My Paradise, My Rules 20.04.2013. 22.55

    Tā ir neatkarīga organizācija,kuras lēmumus mēs nekādi nevaram ietekmēt,bet viņi var pieprasīt no eirozonas valstīm jebkuru naudas summu:

    9. pants: kapitāla pieprasījums
    ESM Biedri piekrīt neatgriezeniski un bezierunu kārtībā apmierināt jebkuru kapitāla pieprasījumu, ko izteicis Izpilddirektors (..) septiņu (7) dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas brīža.
    —ESM Līgums 24. lappuse

    http://lv.wikipedia.org/wiki/Eiropas_stabilit%C4%81tes_meh%C4%81nisms

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kas ir ar to ESM? Kaut kā vairs neatceros vai arī nemaz neesmu zinājusi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ineta_rr 19.04.2013. 14.43

Dažiem politiskā izlikšanās pirms pašvaldību vēlēšanām un valdības tricināšana tāpēc, ka perpendikuls, daži vienkārši ir zaļie anarhisti un pret visu vienlaicīgi, vēl citiem gribas prom no Eiropas, atpakaļ uz austrumiem, un pēdējiem eiro ir kā sarūsējusi nagla pēcpusē.

+12
-3
Atbildēt

0

My Paradise, My Rules 19.04.2013. 20.08

Ciniķi,DikembeSakamoto
Jā, balsojot par iestāšanos ES, es balsoju arī par eiro. Balsoju arī šodien un balsošu rīt. Izlasīju interviju ar Francijas vēstnieku Latvijā un vēlreiz guvu apliecinājumu, ka mums ir vajadzīgs eiro. Visiem ir bijis žēl savas nacionālās valūtas – frančiem, vāciešiem, taču viņi atzīst, ka krīze būtu iebelzusi vēl smagāk, ja katrs ar to cīnītos vientulībā. (Lasiet LA) Ko lai daru, ja es tam ticu. Tās nav emocijas. Emocijas ir tiem, kas raud pēc lata, jo diemžēl mēs kā valsts esam atdzimām 50 gadus par vēlu – pasaule ir mainījusies. Lepnā vientulībā diemžēl mums neviens neļaus palikt.

+10
-3
Atbildēt

6

    efeja60 > My Paradise, My Rules 19.04.2013. 22.46

    Man nav žēl nacionālo valūtu, man ir žēl Latviju.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    ——-
    Kas balsoja par Parex glābšanu un joprojām maksā baņķierim? Jums tā “gudrā” runāšana vairs nelīdzēs, jo “auseklīšu” laiks sen pagātnē.Par savas alkatības sekām katram indivisuāli vajadzēs atbildēt, neizdosies aizslēpties aiz vācu, franču vai kādu amerikāņu mugurām.

    http://www.youtube.com/watch?v=kKZZ0L6mM1o

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > My Paradise, My Rules 20.04.2013. 12.56

    con brio,man ir pretēja pārliecība,bet man neviens neļauj balsot – tas ir pats sliktākais visā šajā lietā -tautai vairs neprasa tās viedokli tik svarīgos jautājumos!Kur te ir palikusi demokrātija?????

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > My Paradise, My Rules 22.04.2013. 16.10

    Šis NAV tikai ekonomisks jautājums!Šis ir arī suverenitātes jautājums!
    ”Kritiķi uzskata, ka ESM gandrīz neierobežotās pilnvaras konfliktē ar atsevišķu valstu un to likumdošanas suverenitāti.

    Igaunijas tieslietu kanclers Indreks Teders, kurš lūdzis Igaunijas Augstākajai Tiesai izvērtēt ESM Līguma atbīlstību Igaunijas Konstitūcijai, izteicies, ka “[Igaunijas] parlamentam nav tik daudz pilnvaru, lai viņi lemtu par to vai Igaunijai būs ‘neatgriezeniski un bezierunu kārtībā'[p 4] jāiemaksā glābšanas fondā, iespējams, vairāk nekā miljards eiro uz noteikumiem, kas [pēc ESM ratificēšanas] būs atkarīgi no kādas iestādes, kura neatrodas Igaunijā.”[7] European Radio Network spriež, ka gadījumā, ja Igaunijas tiesa tomēr atzītu ESM par nekonstitucionālu, ticamākais variants Igaunijai būtu izmainīt savu konstitūciju, lai pielāgotu to ESM.[8]

    Tāpat paredzēts, ka nākotnē ESM var vienpusēji lemt par pašreiz noteiktā kapitāla apjoma izmaiņām.[p 5]”
    Tu personīgi būtu ar mieru slēgt līgumu ar kādu organizāciju,kaura būtu tiesīga no tevis jebkurā brīdī pieprasīt jebkuru naudas summu?Un Tu neko nedrīkstētu iebilst?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Evita > My Paradise, My Rules 21.04.2013. 13.15

    Es domaju ka sini gadijuma piesaukt demokratiju ir nevieta, par ekonomiskiem jautajumiem neriko nobalsosanas, tad jau kad jus sezat lidmasina, ari neuzticiet tas vadisanu prfesionaliem, bet sarikojiet balsosanu par to kurs vadis lidmasinu, saubos vai jus gribesiet lidot ar to, ja par pilotu ieveles kaut vai simpatiskako meiteni,pilnigi piekritu tiem, ka eiro vel vairak nodrosinas mus pret austrumu kaiminu, un laus nakotne izvairities no situacijas, kad kadi vieteji oligarhini kas peksni sadoma izglabt savu biznesu, uz valutas devlvacijas rekina.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Jūs tik gudri esat savijis visu vienā vijumā – auseklīšus, parexu, manu “gudro” runāšanu(nesaprotu, kādu), kolektīvo alkatību… Goda vārds, neko nesaprotu, ko Jūs gribat teikt.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu