Reveranss okupācijas sindromam • IR.lv

Reveranss okupācijas sindromam

118
Ināra Mūrniece

Balsojums par totalitārisma simboliem – vai kopējas RP-SC politiskas intereses?

Stokholmas sindroms! – tā pirmajā brīdī, šķiet, gribējās raksturot Reformu partijas nostāju, kopā ar Saskaņas centru Saeimas balsojumā atceļot steidzamību grozījumiem, kuri liegtu totalitāro režīmu simbolikas lietošanu jau 9. maijā. Dziļāks ieskats gan liecina: tā ir mērķtiecīga taktika, kas raksturo reformistu partijas uzņemto kursu.

Apziņas okupācija

To, ka latvieši attiecībā pret pagātni un vairāk nekā 50 okupācijas gadiem joprojām ir Stokholmas sindroma varā, atklātā sarunā ar mani pirms vairākiem gadiem atzina Ronalds Reuderinks. To dzirdot, pirmajā brīdī jutos kā auksta ūdens šalti dabūjusi. Bet R.Reuderinks to teica kā Baltijas un Nīderlandes draudzības biedrības pārstāvis, patiess mūsu valsts draugs. Un dažkārt šādas lietas no malas labāk redzamas.

„Kādēļ latvieši mēdz būt tik vāji, aizstāvot savas valsts vērtības, savas tautas godu, savu valodu?” no sirds brīnījās dūšīgais holandietis. „Tā vietā, lai aizstāvētu savu dziesmu, savu valodu, savu tautu, viņi bailīgi lūkojas apkārt un …iestājas par svešām, citkārt pilnīgi pretējām vērtībām! Tādām – ar naftalīna smaku un no padomju okupācijas laika pagātnes.”

Stokholmas sindroms ir psiholoģisks stāvoklis, kādā var nonākt upuris, un par to plašāk sāka runāt pēc 1973. gada Stokholmas bankas aplaupīšanas. Pēc tam, kad upuris ilgstoši kontaktējoties ar varmāku, viņš galu galā ar to tik pilnīgi identificējas, ka sāk varmāku aizstāvēt, iejūtoties viņa ādā, pārņemot viņa domāšanu. Ķīlnieku krīze Zviedrijas galvaspilsētas bankā ilga piecas dienas; padomju okupācija Latvijā – vairāk nekā pusgadsimtu.

Okupācijas nogulsnes daļas latviešu apziņā ir palikušas: kā nespēja vai neprasme cienīt savu valsti, piekāpjoties pārprastam liberālismam, gatavībā ilgstoši „diskutēt” par pilnīgi skaidrām un saprotamām lietām. To vēlreiz apliecināja Saeimas plenārsēdē Reformu partija – balsojumā kopā ar Saskaņas centru pieprasot noņemt steidzamību likumprojektam, kas liegtu 9. maijā pie t.s. Uzvaras pieminekļa vicināt PSRS karogus un atskaņot PSRS himnu. Par grozījumu virzīšanu steidzamības kārtā balsoja Nacionālā apvienība, Vienotība un ZZS. Tomēr balsu likuma steidzamības noraidīšanai pietika un … „demokrātija uzvarēja”. Patiesa demokrātija gan ir izsvērtu un valsts interesēm atbilstošu lēmumu pieņemšana, nevis sabiedrības šķelšanas paildzināšana uz nenoteiktu laiku, ļaujot publiskos pasākumos izmantot divu noziedzīgu režīmu simbolus.

Bez Staļina un Hitlera

Šis SC-RP negatīvais balsojums kļuva par savdabīgu kuriozu arī vēl tāpēc, ka normas, kuras tika piedāvāts ieviest likumā „Par publiskās izklaides un svētku pasākumiem” jau ir spēkā kopš 1997. gada. Proti, tika piedāvāts likumā ierakstīt tieši tādas pašas normas, kas spēkā ir likumā „Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”. Tad ne tikai gājienos, piketos un sapulcēs, bet citos publiskos pasākumos būtu liegts vērsties pret Latvijas Republikas neatkarību, teritoriālo nedalāmību, aģitēt par Latvijas valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu; sludināt naidu un klaju nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju, kā arī izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR, nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas (arī stilizētā veidā), tāpat tīši apdraudēt citu pasākuma dalībnieku drošību un veselību.

Nepatiesi ir RP apgalvojumi, ka policijai pēkšņi rastos „nepārvaramas grūtības”, ja šīs normas stātos spēkā. Tikāmies ar iekšlietu sistēmas augstām amatpersonām, ģenerāļiem, un vienojāmies, ka likuma pieņemšana ar pavisam nelielām korekcijām (kurām visi piekrita), būtu iespējama. Skaidrības labad jāpiebilst, ka iesniegtie grozījumi nekādā veidā neskar medaļu un apbalvojumu izmatošanu, par ko nez kāpēc tik ļoti kāri traucas diskutēt likumprojekta virzības oponenti.

Demonstrējot valstsvīra stāju, atbalstu šo likuma normu virzībai ceturtdienas rīta televīzijas intervijā izteica arī Valsts prezidents Andris Bērziņš izteica pilnu atbalstu iesniegtajiem grozījumiem. Arī Satversmes Aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš pēdējā laikā arvien atklātāk brīdina par Krievijas vēlmi palielināt savu ietekmi mūsu valstī, – gan ar „maigās varas” projektiem, gan apzināti šķeļot sabiedrību. Tie ir ļoti nopietni signāli.

Totalitāro režīmu simbolikas izmantošana Latvijā ir jāaizliedz, un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija apliecinājusi gatavību to izdarīt. Līdz šim Latvijā to traucējis lielā mērā arī pašu latviešu kūtrums, gļēvums, pārprasta miermīlība un nespēja līdz galam iestāties par savas valsts vērtībām. Ja padomju okupācijas laikā nacionālie partizāni vai pēckara posmā – disidenti būtu dzīvojuši ar attieksmi – „Darīsim, bet kaut kad vēlāk – vēl pēc gada, pēc pieciem vai desmit gadiem”, tad mums šodien nebūtu neatkarīgas Latvijas valsts.

Par vienu komiteju Rīgas domē?

Kad visi argumenti tika izsisti no rokām, RP frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis Saeimas sēdē sacīja: „Šis simbolikas jēdziens kā tāds ir pārāk plašs un arī rada riskus, ka šis likumprojekts arī būs pretrunā ar mūsu starptautiskām saistībām. Es runāju par arī Eiropas Cilvēktiesību tiesu.” Uz manu jautājumu, kādām tieši starptautiskajām saistībām tas it kā esot pretrunā, Reformu partija un Vjačeslavs Dombrovskis palika atbildi parādā.

Izskanējušas vairākas versijas, kādēļ reformisti šo likumu cenšas vilcināt. Viena no tām: iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP) būšot grūti 9. maijā nodrošināt kārtību, un grūtības partija savam ministram nevēlas radīt, pat ja valsts intereses to prasītu. Cita: arvien ciešākas kļūst saites, kas vieno daļu brūkošās Reformu partijas deputātu ar Saskaņas centru, un RP uzkrītoši izvairās no tiešām atbildēm par iespējamo sadarbību ar SC Rīgas domē. Vai patiesi valsts intereses var mainīt pret vienas komitejas vadīšanu, ko visžēlīgi RP atvēlētu Nils Ušakovs? Tiesa, ja RP vispār izdosies pārvēlēt 5 % barjeru.

Autore ir Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”-TB/LNNK Saeimas deputāte, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja

 

Komentāri (118)

ivetao2007 18.04.2013. 19.59

Ja Latvijas prezidents ir komunists un okupācijas valdības loceklis un vismaz divas lielas partijas vada zvērināti komunisti un pat Vienotībā spīd kolaboaranti, ko lai sagaida. Stāļins vismaz 90% krieviem ir varonis. ILTA SANOMAT žurnāla vāku rota Staļina ģīmis un milzīgs uzraksts 20 miljonu upuru. Staļinisma slepkavotāju pēcteču un idejisko sekotāju stindzinošā divinga vējo daudzās Latvijas iestādēs. Modernais ķencis tagad lūdzās Puķinu lai iedod kādu kubikmetru gāzes. Ne jau no tām 50 000 tonām indīgo gazu, kuru iznīcinšanai amerikāni krieviem karu gadu ziedo 10 000 000 dolāru. Vai tik tie amerikānu dolāri netiek nozagti, lai pie mums sarīkotu staļīnistu “šabašu”. Kādas tur Latvijas AES un Rail Baltica?

+27
-5
Atbildēt

0

Egita 18.04.2013. 22.21

Šodien deputātiem bija lieliska iespēja Latvijas sabiedrības saliedēšanai.
AIZLIEGT PADOMJU UN FAŠISTISKO SIMBOLU LIETOŠANU.
bet.. lielākai pusei deputātu par to nospļauties.

+19
-4
Atbildēt

15

    Signija Aizpuriete > Egita 18.04.2013. 23.13

    —–aivarsk Egde – cenšoties saprast kontekstu – kurš ir Hitlers, (genādijs?) un kurš staļins? (čebureks?)???
    ============================================================================
    Tagad daudzi “cīnītāji” un “cīnītājas” ar rēgiem cenšas saprast sakarību starp cīņas intensitāti un nostalģijas pieaugumu pēdējos 20 gados:

    “D.Beitneres kundzi vairāk uztrauc kāds tikko veikts pētījums, kura rezultāti rāda, ka 48% cilvēki Latvijā jūt nostaļģiju pēc Padomju laikiem, tāpēc tomēr ir svarīgi analizēt un domāt līdzi, ko, kādu autoru darbus un kāpēc mēs radam un rādam latviešu tautai.” http://epadomi.lv/izrade/14092012-uztrauc_ka_48_latvija_jut_nostalgiju_pec_

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Egita 18.04.2013. 23.26

    ——-lno:”Tiešām gribi apgalvot, ka Gena un Čeburaška slepkavoja poļus Katinas mežā un izvaroja no PSRS uz Vācijas rūpnīcām mobilizētās sievietes? Kompjūters sajucis prātā:)” ============================================================================ Pagātni/vēsturi vajag pacensties saprast, jo viens otrs (A.Solžeņicins, V.Šalamovs, V.Rezuns) apgalvo, ka latvieši bērziņi ar “tīrām rokām” skarbajos laikos neesot spējuši palikt:
    “(..)дивинтендант Берзин Эдуард Петрович. (Это не тот Берзин, который начальник ГРУ, это другой Берзин.)
    Дивинтендант Берзин Э.П. — директор треста “Дальстрой”. Откроем “Справочник по ГУЛАГу” Жака Росси и проверим правильность нашего понимания термина “Дальстрой”. Француз Жак Росси отмотал полную катушку по нашим исправительным учреждениям, отмотал в те самые годы, под следствием был в самых что ни есть центральных учреждениях и даже сидел в одной камере с Ногтевым, бывшим начальником самого знаменитого нашего концлагеря — Соловецкого. Вот что энциклопедия по ГУЛАГу сообщает про интересующий нас объект:……”
    http://militera.lib.ru/research/suvorov4/05.html

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Egita 18.04.2013. 22.50

    ——–
    Pie visa vainīgs Gena un Čeburaška/Pekausis? Ārkārtīgi bīstami tipi, kas var ietekmēt netikai Saeimas deputātu prātus. Judinam, Mūrniecei un visiem citiem “tīrajiem dzintariem” iesaku pievērst uzmanību šīm duetam.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZlLd3Yf0eio

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > Egita 19.04.2013. 09.41

    rujienasmetals. Paldies par informāciju:)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Egita 18.04.2013. 22.53

    rujienasmetals. Interesanti kā balsoja NA ģenerālsekretāram ideoloģiski tuvākā partija ZZS?:)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Egita 19.04.2013. 13.04

    Kā trimdinieks Liepiņš tepat IRā ar putām uz lūpām mēģināja attaisnot zatleru un partiju pēc Saeimas vēlēšanām, kad viņi nelietīgi ar tankiem vilka SC koalīcijā!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Egita > Egita 19.04.2013. 00.06

    Ašerādens esot sajaucis pogas.(Tāpēc pievienots pie nebalsojušiem)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > Egita 18.04.2013. 22.53

    Egde – cenšoties saprast kontekstu – kurš ir Hitlers, (genādijs?) un kurš staļins? (čebureks?)???

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Egita > Egita 18.04.2013. 23.16

    -Ino lūgtum Balsošanas rezultāti
    par 50, pret 41, atturas 2

    Datums: 18.04.2013 10:16:54
    Balsošanas motīvs: Par lēmuma projekta Par lēmuma, ar kuru likumprojekts “Grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā” (Nr.619/Lp11) atzīts par steidzamu, atcelšanu (372/Lm11) iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā
    Grupēt: pēc balsojuma rezultāta alfabētiskā kārtībā
    Vārds Frakcija Balss Vārds Frakcija Balss
    PAR: 50 50. Igors Zujevs SC Par
    1. Valērijs Agešins SC Par PRET: 41
    2. Jānis Ādamsons SC Par 1. Uldis Augulis ZZS Pret
    3. Guntars Bilsēns RP Par 2. Dzintars Ābiķis VIENOTĪBA Pret
    4. Inita Bišofa RP Par 3. Solvita Āboltiņa VIENOTĪBA Pret
    5. Inga Bite RP Par 4. Aija Barča ZZS Pret
    6. Boriss Cilevičs SC Par 5. Gaidis Bērziņš VL-TB/LNNK Pret
    7. Irina Cvetkova SC Par 6. Augusts Brigmanis ZZS Pret
    8. Edmunds Demiters RP Par 7. Andris Buiķis VIENOTĪBA Pret
    9. Sergejs Dolgopolovs SC Par 8. Einārs Cilinskis VL-TB/LNNK Pret
    10. Vjačeslavs Dombrovskis RP Par 9. Ingmārs Čaklais VIENOTĪBA Pret
    11. Jānis Dūklavs ZZS Par 10. Ilma Čepāne VIENOTĪBA Pret
    12. Andrejs Elksniņš SC Par 11. Lolita Čigāne VIENOTĪBA Pret
    13. Kārlis Eņģelis RP Par 12. Jānis Dombrava VL-TB/LNNK Pret
    14. Gunārs Igaunis RP Par 13. Ina Druviete VIENOTĪBA Pret
    15. Marjana Ivanova-Jevsejeva SC Par 14. Raivis Dzintars VL-TB/LNNK Pret
    16. Aleksandrs Jakimovs SC Par 15. Andrejs Judins VIENOTĪBA Pret
    17. Viktors Jakovļevs SC Par 16. Jānis Junkurs Pret
    18. Nikolajs Kabanovs SC Par 17. Ilona Jurševska ZZS Pret
    19. Zanda Kalniņa-Lukaševica RP Par 18. Ojārs Ēriks Kalniņš VIENOTĪBA Pret
    20. Daina Kazāka RP Par 19. Rasma Kārkliņa VIENOTĪBA Pret
    21. Jānis Klaužs ZZS Par 20. Kārlis Krēsliņš VL-TB/LNNK Pret
    22. Andrejs Klementjevs SC Par 21. Dzintars Kudums VL-TB/LNNK Pret
    23. Ivans Klementjevs SC Par 22. Janīna Kursīte-Pakule VIENOTĪBA Pret
    24. Jeļena Lazareva SC Par 23. Inese Laizāne VL-TB/LNNK Pret
    25. Jānis Lāčplēsis VIENOTĪBA Par 24. Ainars Latkovskis VIENOTĪBA Pret
    26. Valdis Liepiņš RP Par 25. Ilmārs Latkovskis VL-TB/LNNK Pret
    27. Inese Lībiņa-Egnere RP Par 26. Atis Lejiņš VIENOTĪBA Pret
    28. Igors Meļņikovs SC Par 27. Aleksejs Loskutovs VIENOTĪBA Pret
    29. Sergejs Mirskis SC Par 28. Ingmārs Līdaka ZZS Pret
    30. Vladimirs Nikonovs SC Par 29. Ināra Mūrniece VL-TB/LNNK Pret
    31. Ņikita Ņikiforovs SC Par 30. Romāns Naudiņš VL-TB/LNNK Pret
    32. Vitālijs Orlovs SC Par 31. Imants Parādnieks VL-TB/LNNK Pret
    33. Jānis Ozoliņš RP Par 32. Vineta Poriņa VL-TB/LNNK Pret
    34. Igors Pimenovs SC Par 33. Dzintars Rasnačs VL-TB/LNNK Pret
    35. Sergejs Potapkins SC Par 34. Jānis Reirs VIENOTĪBA Pret
    36. Romualds Ražuks RP Par 35. Inguna Rībena VIENOTĪBA Pret
    37. Vladimirs Reskājs SC Par 36. Kārlis Seržants ZZS Pret
    38. Dmitrijs Rodionovs SC Par 37. Elīna Siliņa Pret
    39. Artūrs Rubiks SC Par 38. Edvards Smiltēns VIENOTĪBA Pret
    40. Raimonds Rubiks SC Par 39. Raimonds Vējonis ZZS Pret
    41. Gunārs Rusiņš Par 40. Jānis Vucāns ZZS Pret
    42. Aleksandrs Sakovskis SC Par 41. Dzintars Zaķis VIENOTĪBA Pret
    43. Jānis Tutins SC Par ATTURAS: 2
    44. Jānis Urbanovičs SC Par 1. Klāvs Olšteins Atturas
    45. Inga Vanaga RP Par 2. Viktors Valainis Atturas
    46. Juris Viļums RP Par NEBALSO: 3
    47. Ivars Zariņš SC Par 1. Arvils Ašeradens VIENOTĪBA Nebalsoja
    48. Valdis Zatlers RP Par 2. Dāvis Stalts VL-TB/LNNK Nebalsoja
    49. Mihails Zemļinskis SC Par 3. Jānis Upenieks Nebalsoja

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > Egita 18.04.2013. 23.07

    Cerot,ka līdz nākamajām velēšanām tads kriksītis laika vien ir, jācer, ka velētāji zinās kuriem deputatu kandidātiem jāuzspļauj. Patiešm velētjiem arī būtu jāzina vai kandidāts ir sastāvējis noziedzīgajā komunistu boļševiku partijā. Zinu tikia vienu komunistu, kurš skaidri un gaiši atzina savas vainas un bija īsts latviesū patriots – Eduards Berklāvs, kura mantojumu -testamentu latvijiešu “patrioti”,cīnoties par varu un naudu, aizmirsuši. Eduards Berklāv patiesi zināja kādi ļaundari ir komunisti, ka nacistu noziegumu, salīdzinot ar to, tāda bērnu spēlīte vien ir. Komunisti izprovocēja otro pasaules karu, gatavojot savus tanku tūkstošu maršam līdz Lamanža kanālam. Es esmu liecinieks,kas notika krievu kara bāzēs isi pirms pēkšņi parādijās Zundapp motockli, kur blakusvāģi bija zaldāts ar ‘”kaulu zaģi” MG – 34.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    Egita > Egita 19.04.2013. 07.49

    lai nu 1 jūnijā katrs balso par ko vēlas.
    Bet es personīgi parūpēšos,lai Rūjienas novadā cilvēki zin, kuri deputāti atbalsta Latvijas bijušos okupācijas režīmus.
    Kangari .

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    Gabčiks > Egita 19.04.2013. 02.30

    Šobrīd balsojuma stenogramma no Saeimas mājaslapas ir pazudusi un balsojums ir mainīts: „Par lēmumu ar kuru likumprojekts „Grozījumi publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā” atzīts par steidzamu, atcelšanu. Par – 49, pret – 44, atturas – 1. (NEBALSOJA:3 arī pseido-patriots Dāvis Stalts)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Egita 18.04.2013. 23.26

    Stalts nebalsoja, īsts demokrātiskais patrioots:) Arī Ašerādens un trimdinieks Liepiņš Par:)

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > Egita 18.04.2013. 23.03

    edge_indran —–Pie visa vainīgs Gena un Čeburaška/Pekausis? Ārkārtīgi bīstami tipi
    _______________________
    Tiešām gribi apgalvot, ka Gena un Čeburaška slepkavoja poļus Katinas mežā un izvaroja no PSRS uz Vācijas rūpnīcām mobilizētās sievietes? Kompjūters sajucis prātā:)

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Egita 18.04.2013. 23.37

    edge_indran. Pagātni/vēsturi vajag pacensties saprast, jo viens otrs (A.Solžeņicins, V.Šalamovs, V.Rezuns) apgalvo, ka latvieši bērziņi ar “tīrām rokām” skarbajos laikos neesot spējuši palikt:
    _________________
    Skaidrs – Gena un Čeburaška bija latviešu izcelsmes čekisti. Tavs krievu kompjūters nevelk – neizmeta Peteru, Lāci un daudzus citus. Kādēļ negribi saprast Hitleru, Himleru, Mengeli u.c. Staļina sabiedrotos, nelasīja Marksa kapitālu?:)

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 19.04.2013. 10.16

Var jau nepievērst uzmanību notikušajam balsojumam, bet realitātē sc un tā satelīti ir pārņēmuši varu valstī…

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu