Konkurences padome soda AKKA/LAA • IR.lv

Konkurences padome soda AKKA/LAA

27
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

45 646 latu soda nauda piespriesta par ļaunprātīgu monopolstāvokļa izmantošanu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu par monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sodīt autortiesību kolektīvā pārvaldījuma biedrību AKKA/LAA, piemērojot tai sodu 45 646 latu apmērā, liecina KP informācija.

AKKA/LAA mazajiem un vidējiem veikaliem un pakalpojumu sniedzējiem par mūzikas atskaņošanu apmeklētājiem domātās telpās piemērojusi tarifu, kas ir daudz augstāks par līdzīgiem tarifiem ne vien Lietuvā un Igaunijā, bet arī vairumā citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, raksta LETA.

Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem par mūzikas atskaņošanu telpās, kas nepārsniedz 300 kvadrātmetru, jāmaksā vismaz divtik vairāk kā līdzīgiem uzņēmumiem Lietuvā un Igaunijā – valstīs ar līdzīgu tautsaimniecību un iedzīvotāju labklājību. Tarifi Igaunijā ir ievērojami zemāki visiem uzņēmumiem, savukārt Lietuvā mazāk jāmaksā visiem uzņēmumiem, kuru platība nepārsniedz 850 kvadrātmetru, bet lielākajiem tarifs ir nedaudz augstāks nekā Latvijā.

Savukārt, salīdzinot ar vidējo tarifu līmeni ES dalībvalstīs, redzams, ka Latvijā uzņēmumiem atkarībā no to lieluma par mūzikas atskaņošanu ir jāmaksā par 50-100% vairāk. Salīdzinājumu starp ES dalībvalstīm KP veica, izmantojot pirktspējas paritātes indeksu, kas ļauj objektīvi salīdzināt valstis, kuru iedzīvotājiem ievērojami atšķiras ienākumu līmenis.

Īpaši netaisnīgus tarifus AKKA/LAA piemēroja mazākajiem un vidējiem uzņēmumiem, tāpēc pārkāpuma rezultātā tie tika nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar lielākajiem konkurentiem. Turklāt, tā kā tirgotāji savus izdevumus ietver pārdodamo preču cenās, pārmēru augstie tarifi būtībā radīja papildu izdevumus patērētājiem.

AKKA/LAA ir vienīgā organizācija Latvijā, pie kuras var vērsties tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji, lai iegūtu tiesības atskaņot mūziku apmeklētājiem domātās telpās. Tā kā AKKA/LAA pārstāv gan Latvijas, gan ārvalstu autorus, turklāt ar pārmēru augstajiem tarifiem samazina Latvijas uzņēmēju konkurētspēju ārvalstu tirgos, ar lēmumu KP atzinusi, ka noticis gan Latvijas Konkurences likuma, gan Līguma par ES darbību pārkāpums.

Pirmo reizi KP konstatēja, ka AKKA/LAA ļaunprātīgi izmanto savu tirgus varu, 2008.gada nogalē. Toreiz KP secināja, ka gada maksa par muzikālo darbu publisko izpildījumu Latvijā ir vairākas reizes augstāka nekā Lietuvā un Igaunijā, un AKKA/LAA piemēroto tarifikācijas sistēmu, kuras pamatā ir mūzikas lietotāju iedalījums grupās pēc ģeogrāfiskā principa, atzina par nepamatotu. Pēc KP lēmuma AKKA/LAA tarifikācijas principus mainīja.

Pēc KP lēmuma AKKA/LAA jānovērš konstatētais pārkāpums. Tas nozīmē, ka AKKA/LAA jāpārskata tarifu sistēma un jāizveido tādi tarifi, kas nav pārmērīgi un atbilst ekonomiskajai situācijai Latvijā un tarifu veidošanas praksei ES, informē KP preses sekretāre Inita Kabanova.

AKKA/LAA ir tiesības KP lēmumu pārsūdzēt, tomēr tas neatceļ pienākumu izbeigt konstatēto pārkāpumu. AKKA/LAA varēs turpināt piemērot jau esošos tarifus vien tad, ja tiesa atzītu KP lēmumu par nepareizu.

Uzņēmumiem, kas līdz šim pārmaksājuši par mūzikas publisku atskaņošanu, ir tiesības vērsties tiesā un prasīt zaudējumu atlīdzību. Šādas prasības var sniegt arī uzņēmumu apvienības, piemēram, asociācijas, kam vieglāk nodrošināt pārstāvību tiesā.

(papildināta ar pēdējām 3 rindkopām)

 

 

Komentāri (27)

piziks 10.04.2013. 11.11

Bedzot kaut ko taisnīgu Konkurences padome paveikusi!
Pa-a-aldies!

+16
0
Atbildēt

2

    piziks > piziks 10.04.2013. 12.41

    Salīdzinot ar AKKA/LAA ieguvumu nepelniti lielajiem apjomiem, protams, vienīgi patīkams sikums ir šī soda apjoms.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > piziks 10.04.2013. 12.17

    Šakalēni dabūja pa mici. Kā nākamiem derētu dārgās elektrības biznesmeņiem…

    +10
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 10.04.2013. 11.17

Tiešām – PALDIES!
Bet tas tik pats sākums vēl!
Gaidām turpinājumu – likumdošanas izmaiņas!
Nost ar ļaunprāšiem – kakulalām!

+12
0
Atbildēt

0

ligakalnina 10.04.2013. 11.24

Malači, šie liekēži, kuri 20% no ienākumiem izlieto savām vajadzībām, labai dzīvei, ceļojumiem, liekot bankās uz procentiem, vispār būtu ālikvidē, un, tā vietā, jānodibina kāda valsts aģentūra ar pāris cilvēkiem, kuriem algas maksātu no iekasētās suumas, bet, ne tādos apmēros.

+11
-1
Atbildēt

1

    piziks > ligakalnina 10.04.2013. 12.46

    Dzeri, šoreiz Tev tainības vairāk nekā apšaubāmu domu. Valsts aģentūra nozīmētu visu LV autoru aizstāvību, jo AKKA/LAA “aizstāv” vienīgi sev visizdevīgāko autoru daļu, no pārējo manīgi izvairoties.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu