KNAB lūdz parlamentu ļaut deputātu Čaklo saukt pie atbildības • IR.lv

KNAB lūdz parlamentu ļaut deputātu Čaklo saukt pie atbildības

27
Ingmārs Čaklais Saeimas sēdē. Foto: Lita Krone, LETA

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdz Saeimas piekrišanu deputāta Ingmāra Čaklā (Vienotība) saukšanai pie administratīvās atbildības par likumā valsts amatpersonām noteikto ziedojumu pieņemšanas ierobežojumu, vēsta LETA.

Vēstulē Saeimai KNAB norāda, ka Čaklais no 2010.gada 18.jūlija līdz 2011.gada 31.maijam amata pienākumu pildīšanai bez atlīdzības izmantoja savai palīdzei piederošo automašīnu, līdz ar to nav ievērojis likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktus ziedojumu pieņemšanas ierobežojumus.

Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par dāvanu vai ziedojumu, vai citāda veida mantiskās palīdzības pieņemšanas kārtības pārkāpšanu tiek uzlikts naudas sods valsts amatpersonai no 50 līdz 250 latiem, konfiscējot administratīvā pārkāpuma priekšmetus vai bez konfiskācijas.

Čaklais pagaidām nevēlējās šo jautājumu komentēt, jo viņš vēl nav sagatavojis atbildi KNAB, savukārt pēc tās sagatavošanas deputāts varēs atbildēt uz jautājumiem.

KNAB norāda, ka deputāta palīdzei piederošās automašīnas nodošana izmantošanai Čaklajam bez atlīdzības deputāta pienākumu pildīšanai ir uzskatāma par ziedojumu. Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts prasīt vai pieņemt no fiziskās vai juridiskās personas ziedojumu, kā arī cita veida mantisku palīdzību publiskām vajadzībām, ja ziedojums vai palīdzība ietekmē lēmuma pieņemšanu uz šo personu. Tāpat likums nosaka, ka ziedojumu var pieņemt, ja to sniedz kāda neiesaistīta trešā persona, savukārt deputāta palīdze, kas atradās Čaklā pakļautībā, šajā gadījumā nav uzskatāma par trešo neiesaistīto personu, norāda KNAB.

Paredzēts, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas jautājumu par Čaklā saukšanu pie administratīvās atbildības skatīs nākamnedēļ, 13.martā.

Pagājušā gada nogalē ar Čaklā vārdu bija saistīts vēl kāds skandāls. Notāru padome pieprasīja tieslietu ministram atstādināt no amata vienu no vadošajām Latvijas notārēm Daci Čaklo, kura daudzus gadus izmantoja sava vīra Ingmāra Čaklā firmas «Divas puses» pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem. Notāru padome izteica aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādi notāre centusies optimizēt nodokļus.

 

Komentāri (27)

dro 07.03.2013. 18.05

Vēstulē Saeimai KNAB norāda, ka Čaklais no 2010.gada 18.jūlija līdz 2011.gada 31.maijam amata pienākumu pildīšanai bez atlīdzības izmantoja savai palīdzei piederošo automašīnu, līdz ar to nav ievērojis likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktus ziedojumu pieņemšanas ierobežojumus.
______________________
Gadsimta noziegums, tas uz mūžiem ieies vēsturē:)

+14
-3
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > dro 08.03.2013. 10.31

    Lai nu kā ar biedru Čaklo, bet knābis savu vietu vēsturē demonstrē pārliecinoši. Pat lidojuma griesti definēti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 07.03.2013. 20.32

Kaut arī Čaklais saņems mūža ieslodzījumu, palīdzes auto tomēr vajadzētu sadedzināt, lai to nevar aizdot vēl kādam.

+13
-3
Atbildēt

0

Aldīna 07.03.2013. 23.52

Nu pamatīgs cūka! Varēja taču izsist Saeimas kancelejā transporta pabalstu un maksāt ragā!

+9
0
Atbildēt

3

    andris902 > Aldīna 08.03.2013. 00.04

    …tas par mācību citiem – nepieņemsi no valsts dāvinājumu (transporta pabalstu) – maksā ragā!….vot, dunduki Vienotībā nolasījušies – Čaklais mēģināja ietaupīt valsts līdzekļus – dabūja pa nagiem!…Zaķis – ietaupīt valstij 16 tūkstošus – arī pa nagiem dabūja!….nu ja, citādi var rasties jautājums – vai šāds valsts uzspiests transporta pabalsts deputātiem vispār vajadzīgs?…. :)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aldīna 08.03.2013. 00.31

    godīguma vienotā citadele – “čaklais zaķis”

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Zane Degro > Aldīna 08.03.2013. 03.30

    :D:D

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu