Valdība piešķir 20 000 latu dzejnieka Ziedoņa bēru izdevumiem • IR.lv

Valdība piešķir 20 000 latu dzejnieka Ziedoņa bēru izdevumiem

32
Dzejnieks Imants Ziedonis. Foto: Lauris Nagliņš, LETA

 

Valdība pirmdien atbalstīja 19 920 latu piešķiršanu dzejnieka un publicista Imanta Ziedoņa bēru organizācijas pasākumu izdevumu segšanai. Finansējums tiks piešķirts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. No piešķirtās summas 12 224 lati tiks novirzīti VSIA “Latvijas koncerti” Ziedoņa bēru organizācijas pasākumu izdevumu segšanai, ziņo LETA.

Tautā mīlētais latviešu dzejnieks un publicists Ziedonis mūžībā aizgāja 27.februārī – divus mēnešus pirms savas 80 gadu jubilejas. Viņš darbojies arī kā īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists un ir viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem. Būtisks ir arī Ziedoņa kā spilgta atmodas laika politiskā darbinieka ieguldījums Latvijas valsts neatkarības atgūšanā.

Ziedonis ir viena no retajām Latvijas kultūras personībām, kura jau savas dzīves laikā tika iekļauta Latvijas kultūras kanonā, tādējādi apliecinot Ziedoņa izcilo un paliekošo literāro devumu Latvijas kultūrā.

Saskaņā ar Ministru prezidenta rīkojumu ir izveidota bēru organizācijas komisija, kas rūpēsies par bēru ceremonijas organizāciju un norisi. Atvadīšanās no tautā iemīļotā dzejnieka un publicista notiks trešdien, 6.martā, Rīgas Domā. Zemes klēpī viņš tiks guldīts Engures novada Ragaciema kapos.

6.martā laikā no plkst.10 līdz 13 Doma baznīcas durvis būs atvērtas ikvienam, kurš vēlēsies atvadīties no izcilā dzejnieka, bet plkst.13 sāksies viņam veltīts dievkalpojums, ko vadīs mācītājs Juris Rubenis.

Vēloties pieminēt Imantu Ziedoni un apliecināt viņa gara nemirstību, nodibinājuma “Rīga 2014″ brīvprātīgie organizē akciju „Ziedonis ir dzīvs!”. Dienā, kad notiks atvadīšanās no izcilā dzejnieka un publicista, ikviens Ziedoņa daiļrades cienītājs aicināts, pulksten 14 aicināts “balsī, klusināti, domās, dziesmā, no grāmatas, no galvas, no datora… tramvajā, uz skatuves, mājās, uz ielas… no sirds lasīt Imanta Ziedoņa darbus”.

No valdības piešķirtā finansējuma sākotnēji 4500 latu bija iecerēti apskaņošanas pakalpojumiem gājiena laikā līdz Brīvības piemineklim un pie Brīvības pieminekļa, 3040 – gaismām un podestiem, elektrības ģeneratoriem Rīgas Doma baznīcā, bet 3000 latu – apbedīšanas pakalpojumiem “In Memoriam”. Piešķirtie līdzekļi tiks novirzīti mūziķu nodrošināšanai, “Steinway” flīģeļa īrei, transportam un skaņošanai, video ekrāna nodrošināšanai Doma laukumā, režisoram Uģim Brikmanim un citiem pakalpojumiem.

Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Līne teica, ka sākotnējā iecere bijusi – izvadīšanas dienā notiks arī gājiens uz Brīvības pieminekli, taču mūžībā aizgājušā tuvinieki šādu pasākumu nav vēlējušies, tādēļ gājiens līdz Brīvības piemineklim un arī pasākums pie pieminekļa netiks organizēts.

Tuvinieki iebilduši arī pret karogu izkāršanu šajā dienā sēru noformējumā. Tāpēc, respektējot dzejnieka Ziedoņa tuvinieku vēlmi, viņa bēru dienā Rīgā pie pašvaldības ēkām karogi sēru noformējumā tomēr nebūs jāizkar, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

 

Komentāri (32)

silvija_vitina 04.03.2013. 12.41

ļoti labi atceros, kādu farsu pamanījās uztaisīt Artmanes radinieki, vedot aktrisi kravas kastē cauri visai pilsētai…. (brrrrrrr), tāpēc Ziedoņa tuvinieku lēmums nerīkot nekādus publiskus gājienus un pokazuhas ir ļoti pareizs.

No rakstītā īsti neiebraucu, ko Brikmanis tur taisījās režisēt, apgaismot un apskaņot… Nu nav bēres jātaisa par publisku pasākumu, tas ir tuviniekiem tik sāpīgs un intīms notikums, ka publicitāte ir stipri nevietā. Drīzāk jau tā naudiņa būtu jānovirza skaistam piemineklim.

+15
-1
Atbildēt

0

acabaricsocial 04.03.2013. 16.10

Naudas žēlošana šajā gadījumā būtu absolūti nevietā – arī tie, kuri pārtiek galvenokārt no labdarības zupas, dažkārt mēdz palasīt dzeju. Otrs jautājums – par to, tieši kādi piemiņas pasākumi būtu vajadzīgi un no kā labāk atteikties, šoreiz nudien nav viegls – jo objektīvi ir gan visas tautas vajadzība godināt izcila latvieša piemiņu, gan pašu tuvāko cilvēku tiesības klusi un intīmi atvadīties no tēva un vīra. Ir vajadzīga ļoti smalka izjūta, lai sabalansētu vienu un otru, turklāt tas jādara bez strīdiem, agresīvas kritikas citu virzienā un sava viedokļa uzspiešanas.

+7
-2
Atbildēt

0

Timurs Čuntonovs 04.03.2013. 13.36

Var skaitīt naudu un vajag, bet es šoreiz tomēr atļaušos neskaitīt.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu