Ministrija plāno palielināt pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti • IR.lv

Ministrija plāno palielināt pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti

13
Foto: Edijs Pālens, LETA

 

Labklājības ministrija (LM) ir sagatavojusi priekšlikumus, lai no nākamā gada palielinātu pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti atbilstoši patēriņa cenu indeksam, vēsta LETA.

Invalīdu lietu nacionālās padomes sēdē pirmdien labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) sacīja, ka pašreizējie pabalsti noved cilvēkus neizbēgamā nabadzībā, tāpēc LM sagatavojusi šo iniciatīvu, kas drīzumā tiks iesniegta arī valsts sekretāru sanāksmē.

LM pašreizējais priekšlikums paredz ieviest diferencētu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu cilvēkiem ar invaliditāti. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības, kuriem noteikta 1.invaliditātes grupa, pabalsts pieaugtu no 75 latiem līdz 97,50 latiem mēnesī, cilvēkiem, kuriem noteikta 2.invaliditātes grupa, – no 75 līdz 90 latiem, bet cilvēkiem, kuriem noteikta 3.invaliditātes grupa, pabalsts paliktu nemainīgs – 75 lati.

Savukārt pabalsta apmērs cilvēkiem, kuriem invaliditāte noteikta pēc 18 gadu vecuma un kuriem ir 1.invaliditātes grupa, pieaugtu no 45 latiem uz 58,50 latiem, cilvēkiem ar 2.invaliditātes grupu – no 45 uz 54 latiem, bet cilvēkiem ar 3.invaliditātes grupu tas paliktu nemainīgs – 45 lati.

Savukārt pabalstu cilvēkam ar invaliditāti, kuram nepieciešama kopšana, plānots palielināt no 100 uz 150 latiem.

Kā sēdē skaidroja LM pārstāvji, personām ar 3.grupas invaliditāti pabalstu plānots atstāt nemainīgu, jo šiem cilvēkiem ir lielāks nodarbinātības rādītājs un darbspēju zaudējuma procents ir līdz 45%, tātad viņiem ir lielākas iespējas sevi nodrošināt nekā cilvēkiem ar 1. un 2.grupas invaliditāti. “Šeit ir izšķiršanās, vai mēs turpinām praksi – visiem drusku, vai mēs tomēr atzīstam, ka ir cilvēku grupas, kurām atbalsts ir vajadzīgs vairāk,” teica labklājības ministre.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta palielināšanai personām ar 1. un 2.grupas invaliditāti 2014.gada budžetā vajadzētu papildus 1,9 miljonus latu. Šo pabalstu saņem aptuveni 18 660 cilvēki, no kuriem 69,7% ir invalīdi kopš bērnības, bet 30,3% pārējie. Puse jeb 51% no visiem pabalsta saņēmējiem ir personas ar 2.invaliditātes grupu, 16% ar 1.invaliditātes grupu, bet 33% ar 3.invaliditātes grupu.

Tikmēr invalīda kopšanas pabalsta palielināšanai 2014.gadā vajadzētu papildus 7,5 miljonus latu. Šo pabalstu saņem aptuveni 11 480 cilvēki.

Saskaņā ar 2011.gada tautas skaitīšanas datiem Latvijā bija 2,07 miljoni iedzīvotāju, no kuriem 7,4% bija cilvēki ar invaliditāti – kopumā 152 917 personas. No šo iedzīvotāju kopskaita 50% bija noteikta 2.invaliditātes grupa, 33% – 3.invaliditātes grupa, 12% – 1.grupa, bet 5% bija bērni.

 

 

Komentāri (13)

Estere Urbančika 25.03.2013. 14.26

Tās summas ir smieklīgas. Cilvēki, kuri nespēj citādi nodrošināt sev ienākumus un ir pilnīgi atkarīgi no šī niecīgā ienākuma, nav arī spējīgi neko izdarīt, lai tā summa pieaugtu. Tāpēc atliek gaidīt, kad valsts kaut ko izdarīs.
Ok, valsts “plāno” palielināt, bet kur ir garantija, ka izplānos? Nav ticības, ka LM kaut ko spētu paveikt.

+2
-1
Atbildēt

0

Ilze 26.03.2013. 15.42

Kapēc nemainigus 3 grupas pensija, tas gruti dzivo,,
Katru menesi dzivokli iemaksa 70 lati, vai tevi patikami 5 ls palika uz menesi edienus,
Tas nav godigs, ludzu atbalsti 3 grupa.
Kur es dabut est uz menesi..

0
0
Atbildēt

0

ligakalnina 25.03.2013. 14.50

Ja Viņķele pamācītu, kā par tādu naudu var izdzīvot, būtu pavisam labi.
Cik skaista valsts – kāds ierēdnis var saņemt pabalstu virs 100000, un, no socialā budžeta, un invalīdam jādzīvo par 50 lati mēnesī, vispār, savādāk kā smalku ņirgāšanos, to uztvert nevar.
šos te milzīgos pabalstus un māmiņu algas no soc. budžeta vispār nebūtu jāmaksā, tad, varbūt, varētu palielināt naudu tiem, kam tā patiešām nepieciešama, nevis pilnībā degradēt vārda “pabalsts” jēgu, pabalsts pienākas tiem, kas nevar bez tā dzīvot, nevis tāpat bagātiem cilvēkiem.

+1
-1
Atbildēt

10

    andris902 > ligakalnina 25.03.2013. 18.02

    ….Dzeri…. Tu saki – fakti, paliek fakti…un apgalvo – “kura savam vīriņam arī nokārtoja labu pensiju, pirms tam izkārtojot labus amatus”….

    …vai Tu varētu minēt faktus, kad Viņķele savam vīram izkārtojusi labus amatus un, Viņķele izņēmuma kārtā savam vīram piešķīrusi labu pensiju?….

    …Tu proti diskutēt un aizstāvēt savu viedokli, bet…ir nepatīkami, ja iekarsti un nejūti robežu, kad sāc “peldēt” – tāpat kā Tavi kritizētie īstlatvieši….

    …vai esi aizmirsis, kura partija radīja šo nekontrolējamo absurdu ar soc.pabalstu izmaksām – pensijām, māmiņalgām, slimības pabalstiem?…un kura partija ar šantāžu atkal panāca māmiņalgu griestu pacelšanu?….

    …var nepatikt I.Viņķele un katram ir savs iemesls nepatikai, bet nevajag visus pasaules grēkus nepelnīti uzkraut vienam cilvēkam…nav taču jāatgādina, kāda pretestība mūsu valstī ir jebkurām reformām….

    …gandrīz vai rodas ģeķīga doma – lai nāk Parādnieks un izrok to zelta podu, no kura varēs dalīt soc.pabalstus visiem, kas tikai to vēlēsies….tad būs miers un laimība visiem sabiedrības slāņiem….

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 25.03.2013. 15.33

    …Dzeris… – “kura savam vīriņam arī nokārtoja labu pensiju, pirms tam izkārtojot labus amatus”….

    …nu, nenolaidies līdz lno līmenim, kad uzdod sev vēlamo par esošo….

    ….naudas vienmēr būs par maz, bet ne jau Viņķele sargā noraktās naudas podu…arī sabiedrība, vētraini reaģējot, piebremzē reformas, kuras ir nepieciešamas….kaut vai atceramies 2009.gadā piedāvāto valsts pabalsta (bērnu naudas) reformu – pabalstus izmaksāt tikai tiem, kam tie nepieciešami, resp. trūcīgākajiem, bet…neviens negribēja atteikties no tiem 8 latiem, lai varētu paaugstināt bērnu naudu mazāk nodrošinātajiem….
    …to, ka izmaiņas soc.budžetā nepieciešamas, to zina visi, tikai galvenais – lai neskar nevienu personiski (izdienas pensijas, priekšlaicīgā pensionēšanās, pabalsti utt.)….

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Estere Urbančika > ligakalnina 25.03.2013. 14.54

    Šie saņem vairāk vienā mēnesī nekā invalīds pa visu gadu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.03.2013. 15.21

    Latvijā tas skaitās “sociālais taisnīgums”, te par solidaritātes principu neviens neko dzirdējis nav, ieskaitot Viņķeli, kura savam vīriņam arī nokārtoja labu pensiju, pirms tam izkārtojot labus amatus, kur ne par ko nav jāatbild, un nekas nav jādara.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 25.03.2013. 19.12

    ….labi, Dzeri, pieliksim punktu par Viņķeles vīru….viņam pensija ir apmēram 1125 lati, bet ātrāk pensionēties viņš varēja, jo viņam piešķirts nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss par politieslodzījuma laiku padomju režīma cietumā. No 1981. līdz 1983. gadam Viņķelis atradās ieslodzījumā „par padomju varu apmelojošu materiālu izplatīšanu”….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.03.2013. 19.18

    Jurim Viņķelim varam pielikt punktu, kaut, daudzi represētie nesaņem ne trešo daļu no tā, ko saņem Viņkelis.
    Latvijas LM sociālajai politikai gan punktu neliksim.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 25.03.2013. 19.21

    …piekrītu!…neliksim!….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.03.2013. 17.33

    zanE – fakti paliek fakti, Viņķeļa darbavietas kopš neatkarības atjaunošanas runā pašas par sevi.
    Un, taisni tāpēc, ka “naudas ir, cik ir”, derēja uzlikt kādus pabalstu griestus un dažus pabalstus no soc. budžeta vispār nemaksāt, lai var samaksāt kaut cik cilvēka cienīgu pabalstu tiem, kuriem tas tiešām nepieciešams, nevis, maksāt pasakainas summas tiem, kam tāpat nekā netrūkst.
    Socialā budžeta jēga NAV paņemt tik, cik tur iemaksāts, tā uzskata tikai Latvijas LM un valdošie politiķi.
    Un tas “neviens negrib”, utt., ir atruna, jābūt politiskai gribai, un jāievēro solidaritātes princips, kā visur pasaulē, pašiem politiķiem un augstākai ierēdniecībai tas nav izdevīgi, tāpēc arī tas viss netiek ieviests, taisni vairākumam tas būtu izdevīgi.
    Un jāsāk nevis ar tiem 8 latiem, bet, ar tiem milzu “pabalstiem”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Estere Urbančika > ligakalnina 25.03.2013. 19.57

    Tieši tā, dzeris49, tur jau tas āķis, ka mums vienmēr pie varas bijusi labēji orientēta valdība. Tas nozīmē, ka ir zudis līdzsvars ar realitāti. Kaut arī opozīcijā ir kreisi orientētas partijas, tās nedarbojas kā atsvars tam kādā virzienā stūrē labējās koalīcijas. Mums vienkārši trūkst kreisas (“latviskas”) partijas, kas noteikti gūtu lielu atbalstu ne tikai vēlēšanās, bet arī viņu izvirzītajiem mērķiem.

    SKDS 2012. gada pētījumā “Latvijas iedzīvotāju ideoloģiskais portrets” realitātē 55% aptaujāto bija kreisie, kaut arī novērtēja sevi kā kreisais tikai 16%.

    Viela pārdomām?

    Manuprāt, cilvēki nezina ko viņi reāli vēlas no valsts un tad skatās “ēdienkartē”, bet tur vieni un tie paši uzvārdi un beigās šie izvēlās to pazīstamāko. Gluži kā ēdienu, kas pārbaudīts un nerada alerģisku reakciju vēderā. Cilvēki kā “kreisais” saprot tos ļaunos SC, bet nekad jau tā īsti neviens nav “nogaršojis” kā viņi garšo. Nesaku, ka SC būtu loģisks risinājums Latvijas problēmām, bet mūžīgi Latvija nedrīkst būt vadīta ar labēju piegaršu. Tas novedīs pie bīstamām sekām. Skatīt Singapūru, kur pie varas labēji centriskā partija (viena un tā pati) ir bijusi kopš 1959. gada.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.03.2013. 18.41

    Jau pateicu – nevajag vieniem maksāt pasakainas summas, un vēl no sociāla budžeta, kur tādi maksājumi vispār nav paredzēti, tad, iespējams, tiem, kam tas nepieciešams, varētu maksāt kaut cik adekvātas summas.
    Nu un ja Viņķeļa iespējām nopelnīt sev pusotra tūkstoša lielu pensiju 20 gadu laikā nav nekāda sakara ar tuvumu politkai un politiķiem, vienīgi, ar viņa paša izcilajām spējām, nu tad būšu kļūdījies, acīmredzot, nespēju tās viņa spējas saskatīt.
    Visu uzgāzt NA arī, šoreiz, īsti nebūs pareizi – Latvijas politika ir galēji labēja no laika galiem, gan att. uz algām, gan nodokļiem, gan pabalstiem, nedaudz kreisuma un solidaritātes principa tā ka derēja.
    Un Vinķele ir LM, viņai par to visu būtu jādomā, un jārosina diskusijas un pārmaiņas, neviens viņai neko neuzgāž, gribētos, lai viņa vienkārši adekvāti pilda savus amata pienākumus, un cenšas ko mainīt, protams, ja neuzskata, ka viss ir kārtībā, “naudas ir, cik ir”( lai to pateiktu, nav jābūt LM), kurš bagātāks, tam arī jāsaņem lielāki pabalsti, utt.
    Un pret Viņķeli pašu man vispār nav nekādas pretenzijas, pretenzijas ir pret LM.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu