NBS skolā pazemina prasības - uzņems arī ar pamatizglītību • IR.lv

NBS skolā pazemina prasības – uzņems arī ar pamatizglītību

21
Godasardze pie Brīvības pieminekļa. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Klementjevs: Varbūt vajag ieviest skolu priekš tiem, kam ir grūti mācīties skolā?

Saeimas deputāti trešajā un galīgajā lasījumā ceturtdien pieņēma grozījumus “Militārā dienesta likumā” (MDL), kas paredz, ka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Kājnieku skolā varēs iestāties arī jaunieši tikai ar pamatizglītību, ziņo LETA.

Patlaban MDL paredz, ka militārajās izglītības iestādēs uzņem 18 gadu vecumu sasniegušos Latvijas pilsoņus ar vidējo izglītību. Lai nodrošinātu NBS personāla resursu atjaunošanu nepieciešamajā apjomā, kā arī ņemot vērā kareivju sastāva dienesta specifiku un sekmīgai dienesta pienākumu izpildei akceptējamo vispārējās izglītības līmeni, MDL nepieciešams paredzēt, ka vienā NBS skolā pieņem arī personas ar pamatizglītību.

Runa ir par izņēmuma piešķiršanu Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolai, kurā varēs uzņemt arī Latvijas pilsoņus, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu un ieguvuši pamatizglītību.

Pašlaik Latvijas armijā ir apmēram 100 cilvēku ar pamatizglītību. Saskaņā ar aizsardzības ministra rīkojumu šiem cilvēkiem ir pienākums iegūt arī vidējo izglītību, taču ir gadījumi, kad kareivji lūdz pagarinājumu šī mērķa sasniegšanai.

Šodien debatēs Saeimā emocionāli tika apspriests jautājums, ka NBS skolā tomēr būtu jāļauj mācīties tikai tiem, kuri ieguvuši vidējo izglītību. Piemēram, Saeimas deputāts Ivans Klementjevs (SC) parlamenta debatēs vēlējās noskaidrot, vai tiem, kuri nespēj pabeigt vidusskolu, nevajadzētu izveidot īpašu skolu.

“Varbūt mums tā programma diezgan sarežģīta? Varbūt vajag ieviest tad skolu priekš tiem, kam ir grūti mācīties skolā? Tā saucamiem debiliem? Un lai viņi tur varbūt pabeidz to skolu,” izteicās deputāts.

Turpmāk profesionālajā militārajā dienestā nevarēs pieņemt Latvijas pilsoņus, kas disciplināri sodīti par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, piemērojot bargāko sodu – atvaļināšana no militārā dienesta pirms līgumā paredzētā laika.

Vēl ar grozījumiem MDL ministrija cer ievērojami palielināt iespējamo pretendentu skaitu dienestam NBS, paaugstinot vecuma limitu, līdz kādam var sākt profesionālā dienesta gaitas. Patlaban MDL noteikts, ka militārajās izglītības iestādēs jaunākā štāba virsnieka kursā un vecākā štāba virsnieka kursā uzņem karavīrus, kuriem profesionālā dienesta laiks, ko atlicis pildīt esošajā virsnieka dienesta pakāpē līdz šā likumā noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanai, nav mazāks par pieciem gadiem. Virsnieku pamatkursā uzņem karavīrus līdz 27 gadu vecumam.

Ievērojot to, ka Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (NAA) studiju programmā “Sauszemes spēku militārā vadība”, kur uzņem kandidātus ar vidējo izglītību, kopējais studiju laiks ir pieci gadi un studiju programmā “Komandējošā sastāva virsnieks”, kur uzņem kandidātus, kuri jau ieguvuši akadēmisko izglītību vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību, kopējais studiju laiks ir viens gads un 11 mēneši, un kandidātu maksimālais iesaukšanas vecums (27 gadi) abās studiju programmās ir vienāds, kā arī ņemot vērā apstākli, ka jaunieši augstāko izglītību Latvijā vidēji iegūst pēc 24 gadu vecuma, iespējamo kandidātu, kas pretendē uz studiju programmu “Komandējošā sastāva virsnieks”, vecums pašreiz ir no 24 līdz 27 gadiem.

Ņemot to vērā, MDL nepieciešams paredzēt, ka virsnieku pamatkursā uzņem karavīrus ar akadēmisko izglītību vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību līdz 30 gadu vecumam, ievērojami palielinot iespējamo pretendentu skaitu.

Likumā pēc deputāta Jāņa Ādamsona (SC) priekšlikuma tiek noteikts, ka karavīrs miera laikā, pildot aktīvo dienestu ikdienas režīmā, ir tiesīgs glabāt, nēsāt un lietot speciālos līdzekļus Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

NBS ir iegādājušies speciālo līdzekli – elektrošoka ierīci -, ko karavīriem būtu iespējams izmantot, pildot dienesta pienākumus, atbilstoši draudiem un situācijai, lai atvairītu uzbrukumu apsargājamām personām. Lai varētu elektrošoka ierīci izmantot, apsargājot augstas amatpersonas, ir nepieciešams veikt grozījumu MDL, papildinot tajā ietverto speciālo līdzekļu, ko ir tiesīgs lietot karavīrs, uzskaitījumu.

NBS vienība – Militārā policija – Valsts prezidenta noteiktajā kārtībā nodrošina Valsts prezidenta, viņa ģimenes locekļu, jaunievēlētā Valsts prezidenta, personas, kuras ieņēma Valsts prezidenta amatu, apsardzi, Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nodrošina Valsts prezidenta uzaicināto ārvalstu un starptautisko organizāciju pārstāvju apsardzi, veic AM un NBS komandiera uzaicināto ārvalstu amatpersonu un starptautisko organizāciju pārstāvju apsardzi, kā arī pilda citus uzdevumus.

NBS šos uzdevumus veic publiskajā telpā, kurā apsargājamo personu apdraudējuma gadījumā ieroču lietošana varētu apdraudēt arī citu cilvēku dzīvību, tāpēc NBS ir iegādājušies speciālo līdzekli – elektrošoka ierīci.

AM arī iecerējusi likumā veikt grozījumu, paredzot, ka tad, ja karavīru atskaita no kadeta kandidāta kursiem, apmācībai izlietotie finanšu līdzekļi nav jāatmaksā.

 

Komentāri (21)

Janis 07.02.2013. 17.21

Vēl nesen teica, ka par iemeslu lielam atlasē “atkritušo” skaitam ir fiziskā sagatavotība, tagad, izrādās, izglītība (vai prāta spējas?).
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/450210-latvijas_armija_draud_palikt_bez_karaviriem

Varbūt labāk mazāka armija, bet izglītotāka?
Arī prestižs būtu lielāks, līdz ar to vieglāk piesaistīt vēl rekrūšus.

+2
-1
Atbildēt

0

buchamona 07.02.2013. 19.02

Tādu cilvēku dēļ, kāds esi Tu, LR vajadzēja atstāt obligāto iesaukumu. Armijai no Tevis nebūtu nekādas jēgas, toties no Tevis varbūt izdotos izveidot cilvēku

+2
-2
Atbildēt

0

Andris 08.02.2013. 03.13

Stāsta, ka kādreiz, tālajos cara laikos, Krievijas armijā, lai jaunkareivjus iedresētu iet kopsolī (kad kura kāja jāsper), ofiņi komandējuši: “Seno, soloma”. Taču, tā kā Latvijas Bruņotajos spēkos pavēles skan latviešu valodā, “siens, salmi” neder – jaunkareivjiem šie vārdi ir ķīniešu ābece. Ko Pabriks izgudros vietā?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu