Saeimas komisija vienojas atlikt gāzes tirgus liberalizāciju • IR.lv

Saeimas komisija vienojas atlikt gāzes tirgus liberalizāciju

16
Foto: Andrejs Strokins, F64

Balsojumā atturējusies Reformu partija, vēl jābalso Saeimai

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu vairākums trešdien vienojās virzīt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, pēc komisijas slēgtās sēdes sacīja tās priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Tiks atlikta gāzes tirgus liberalizācija jeb tā sauktās trešās paketes ieviešana, skaidroja Dombrovskis. Komisijas vairākums nolēmis a/s “Latvijas gāze” piedāvātos likuma grozījumus virzīt uz balsojumu Saeimā. Balsojumā atturējās tikai Reformu partijas deputāti, piebilda komisijas priekšsēdētājs.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija neatbalsta komisijas lēmumu atlikt gāzes tirgus liberalizāciju un norāda, ka šāda rīcība rada aizdomas par viena tirgus dalībnieka priviliģēta stāvokļa interešu aizstāvību.

Deputāti ir pauduši politisko gribu panākt kompromisu Latvijas gāzes tirgus liberalizācijas jautājumā, pēc komisijas sēdes sacīja deputāts Ivars Zariņš (SC), sīkāk pārrunāto neatklājot. Zariņš uzsvēra, ka nepieciešams panākt, lai gāzes tirgus liberalizācijas ceļā Latvijas tautsaimniecība būtu vislielākā ieguvēja.

A/s “Latvijas gāze” (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis atsacījās sniegt komentārus, norādot, ka viņam nepieciešama Saeimas Prezidija atļauja, lai izteiktu viedokli par komisijas slēgto sēdi.

LG rosina veikt grozījumus Enerģētikas likumā, atsakoties no patlaban noteiktā tirgus liberalizācijas termiņa no 2014.gada 4.aprīļa, tā vietā nosakot, ka kompānijas sadalīšana jāizdara brīdī, kad Latvija tieši pievienosies jebkuras Eiropas Savienības dalībvalsts, izņemot Igaunijas, Lietuvas un Somijas, savstarpēji savienotai gāzes pārvades sistēmai.

Lai arī Eiropas Komisija prasa jau tuvākajos gados liberalizēt gāzes tirgu, Latvijā problēmas rada 1997.gadā noslēgtais LG privatizācijas līgums. “Saskaņā ar starptautisko likumdošanu lēmumu par komerckompānijas struktūras izmainīšanu pieņem akcionāri. Jebkura cita veida darbība var kalpot par priekšmetu tiesvedībai. Līdz 2017.gadam spēkā esošā starptautiska līmeņa vienošanās neparedz LG sadalīšanu. Kā man ir zināms, starp LG un Latvijas valsti ir vienošanās par to, ka tiks veidota darba grupa, kas rīkos konsultācijas, lai šo jautājumu risinātu. Tas ir atlikts uz ilgāku laiku, tāpēc runāt, kā tas varētu notikt, vēl ir pāragri,” iepriekš izteicies “Gazprom” biroja vadītājs Latvijā Jevgēņijs Roldugins.

Cita LG akcionāra “Itera Latvija” vadītājs Juris Savickis savulaik ir uzsvēris, – ja Latvija nolems tiesāties ar “Gazprom”, tad pretī saņems augstākas gāzes cenas.

 

Komentāri (16)

jmaklakovs 27.02.2013. 13.54

…vienojās virzīt grozījumus Enerģētikas likumā, atliekot gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm…

Savukārt efektīvu starpsavienojumu izveide tiks atlikta līdz brīdim, kamēr nebeigs darboties efektīvais starpsavienojums starp gazprom un atbildīgo politiķu kabatām!

+16
-1
Atbildēt

0

Evita 27.02.2013. 15.50

Istermina par gazes cenam tas varbut ir neliels ieguvums, tacu ilgtermina ta ir totala mulkiba, jo atrak Latvija ieviesis ta saucamo treso paketi jo labak. Vienigi izskatas ka Gazpromam, LG persona ir milzigs lobijs Latvias politiku vidu.

+15
0
Atbildēt

0

SIA SANOMA Latvia 27.02.2013. 16.14

Īsi par to, kāpēc Saeimai manuprāt nav taisnības šodienas lēmumā saistībā ar gāzes tirgus nākotni http://www.rln.lv/lat/valstij-janodrosina-juridiski-korekta-tresas-gazes-direktivas-parnemsana/

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu