Cirst eglīti vai tomēr Bērziņu? • IR.lv

Cirst eglīti vai tomēr Bērziņu?

101
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Kaspars Krafts, F64
Juris Viļums

Kāpēc šogad prezidenta svētku uzrunu televīzijā neskatīšos un aicinu arī citus nebojāt savus nervus

„Latvijas ekonomikas krituma dēļ Latvijai nepieciešams papildus aizņēmums” un „Latvijas ekonomiskā lejupslīde – dziļākā ES – turpinās”. Šādi bija preses izdevumu dominējošie virsraksti tikai pirms dažiem gadiem. Attiecīgajā brīdī no politiskās un sabiedriskās dzīves skatuves dažādos ātrumos sāka nozust vai vismaz pieklust mūsu daudzie politbiznesmeņi un viņus apkalpojošās partijas. Visi, kuru precīzam aprakstam (ja vēlamies palikt vismaz politkorekti) nav labākas frāzes par viņu pašu spārnoto “nasing spešal” (sliktā angļ. val. – nekas īpašs).

Pa vidu bija tas, kas bija. Tikai tādi sīkumi kā atjaunotās Latvijas Republikas vēsturē veiksmīgākā valdība un profesionālākie ministri – sevišķi jomās, kur tas krīzes un sākotnējā pēckrīzes periodā izteikti būtiski (piemēram, finanšu un ekonomikas). Zemākā Latvijas t.s. minioligarhu ietekme uz valdības pieņemtajiem lēmumiem, augstākā līdz šim novērotā valdības interese un praktiska rīkošanās reģionālās attīstības veicināšanai, investīciju klimata pievilcības rādītāju celšana vai Latvijas pozīciju uzlabošana attiecībā uz korupcijas apkarošanu (lai gan diemžēl daži KNAB darbinieki nupat saņēmuši negaidītas pirssvētku „dāvanas”). Tomēr viss tika darīts vēl pastāvīgā cīņā ar tās pašas “nasing spešal” paaudzes atstāto mantojumu – piemēram, kāda Repšes kunga parakstītiem valsts galvojumiem „Liepājas metalurga” draudzīgajiem akcionāriem vai kāda Šlesera kunga ministrēšanas laikā tapušām Flika shēmošanām iekš „airBaltic”.

Nupat preses izdevumu virsrakstos arvien vairāk sāk dominēt citas tēmas. Kaut kas par Latviju kā straujāk augošo ES ekonomiku, par mūsu eksportētāju panākumiem, par Latvijas kredītreitingu uzlabošanos, par eiro ieviešanu un attiecīgu valsts parāda apkalpošanas izmaksu samazināšanos. Tāpat garām nav palaižama ziņa par nākamā plānošanas perioda ES miljardu ieplūšanu Latvijas ekonomikā. Ļoti iespējams, ka šo sasniegumu rezultāts vienlīdzīgā pakāpē vēl nav sasniedzis visus valsts iedzīvotājus, taču tas noteikti notiks. Pamati ir ielikti. Kā tas politikā bieži gadās, pie gatava objekta atklāšanas un “lentītes pārgriešanas” noteikti grib pagozēties kāds cits.

Viens pēc otra sāk mosties Latvijas “glābēji”. Dažādiem politbiznesmeņiem būtiskās intereses (kaut vai ostu maksājumu, ierobežoto atjaunojamās eneģijas valsts subsīdīju vai nupat dalāmo ES miljardu formā) sāk spiest kurpi vai hūti tik stipri, ka ar valsts “glābšanu” nevar nogaidīt pat to nepilno, līdz vēlēšanām atlikušo gadu.

Nekavējoties tiek iesaistīts vērtīgākais “nasing spešal” gvardes materiāls – prezidents Bērziņš, kurš tikai viņam pašam un Dombrovskim zināmā veidā piedabū premjeru paziņot par atkāpšanos (tomēr joprojām grūti noticēt, ka tas ir bijis iepriekš pārdomāts un izsvērts lēmums).

Sekojošais prezidenta Bērziņa teātris ar jaunas valdības veidošanu un jaunā premjera meklēšanu būtu smieklīgs, ja nebūtu tik bēdīgs. Deklarējam nepieciešamību pēc stabilitātes un lemtspējas, kamēr praksē lēmumu pieņemšana tiek novilcināta. Deklarējam nepieciešamību pēc labākajiem kandidātiem, kamēr praksē visi labākie pat netiek apsvērti – vienīgais no šīs valdības, kas derot nākamajai, ir iekšlietu ministrs Kozlovskis un tam, protams, nav nekāda sakara ar to, ka šīs ministrijas vadīšana ir viens no politiski nepateicīgākajiem amatiem un šajā ministrijā tiek apgrozītas salīdzinoši nelielas ES piešķirtā finansējuma summas. Ekonomikas vai Finanšu ministrija jau ir pavisam cita lieta, un kur nu kādam Pavļutam vai Vilkam līdzināties ar tādiem, prezidenta Bērziņa vārdiem runājot – labi norūgušiem, grandiem kā Kalvītis vai Slakteris (pirmais ir bijis ekonomikas, otrs – finanšu ministrs).

Sadusmoti par Bērziņa kunga rīcību daudzi politiķi un politiskās dzīves komentētāji gan iesaka viņam papētīt atšķirību starp parlamentāru un prezidentālu republiku, gan lūko tautai atgādināt par viņa paša piederību vecajai, labi norūgušajai gvardei ar visiem tai piedienīgiem atribūtiem (piemēram, apšaubāmu nekustamo īpašumu/ES fondu darījumu vēsturi vai interesantu valsts bagātākā pensionāra statusu).

Velti. Tas viņu interesē vai uztrauc tieši tikpat, cik Janukoviču vai Lukašenko interesētu protestētaju viedoklis kādā no Kijevas vai Minskas laukumiem.

Bērziņš turpina meklēt valdības vadītāju: „Nenorūgušus kandidātus lūdzam nepieteikties!” Varbūt par kritērijiem tiks izvirzīts tikai „pareizais” vārds uzvārds? Piemēram, Andris Bērziņš. Savulaik jau bija tāds premjers – vēl pirms Kalvīša treknajiem gadiem. Un, kad tas tiks izdarīts, nevajag apstāties – arī Saeimas priekšsēdētāja amatā varētu iecelt kādu citu Andri Bērziņu, piemēram, no ZZS pašreizējo deputātu rindām. Savulaik Latvijas politbiznesā veiksmīgos un uz atgriešanos kāros AŠ kvadrātā, Aivaru un nu jau arī Eināru perfektā harmonijā papildinātu jauna formula – 3AB. Riktīgs „AB dambis” visai Latvijai.

Paldies radio un televīzijas žurnālistiem par (vismaz no vienas puses) saturīgajām intervijām ar mūsu prezidentu. Ne velti Nelsons Mandela (myužeigu mīru jam) ir teicis, ka „kritiska, neatkarīga un izmeklējoša žurnālistika ir ikvienas demokrātijas asinsrite”. Un, ja nebūs saprātīga lēmuma no Melngalvju nama (pašreizējās prezidenta rezidences) puses, tad būs jājautā, vai mūsu parlamentārā republika ir gatava pirmo reizi ieslēgt arī Satversmes 51.pantu: „Uz ne mazāk kā puses visu Saeimas locekļu priekšlikumu, Saeima slēgtā sēdē ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu, var nolemt atlaist Valsts prezidentu. Pēc šāda lēmuma Saeima nekavējoši ievēlē jaunu Valsts prezidentu”.

Šogad prezidenta svētku uzrunu televīzijā neskatīšos un jūs aicinu nebojāt savus nervus!

Lai veselais saprāts pavada mūs visus 2014.gadā!

Autors ir 11. Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (101)

ievuliitis 21.12.2013. 16.20

Man ir prieks, ka reiz varu ar Viļuma kungu būt vienisprātis. Es izslēgšu TV, kad sāksies prezidenta uzruna. Un es ļoti ceru, ka kautkur TV tīklos (atvainojos, esmu tehniski stulba) tas rezultāts tiks piefiksēts un nākošā dienā tiks nolikts Bērziņam uz galda – cik mājsaimniecībās tika izslēgti vai pārslēgti uz citu kanālu TV aparāti.
P.S. Vai nebija kādi ierobežojumi tam 51. pantam? Protams, ka kvalificēto vairākumu nesavāks, bet pusi, kas parakstās, gan var savākt. Tā arī ir simboliska pļauka.
P.P.S. Tikai jāpasmadzeņo pirms tam – kādus pretsoļus var spert Bērziņš.

+43
-3
Atbildēt

11

    Inese > ievuliitis 21.12.2013. 16.33

    betijacelmale Es izslēgšu TV, kad sāksies prezidenta uzruna
    =======================

    Vēl jums, Berta, ieteiktu iebāzt galvu smiltīs.

    http://www.kidskat.com/images/ostrich-bury-head-sand-coloring-pages-598×641.gif

    +1
    -24
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ievuliitis 21.12.2013. 21.57

    betija jus jau esiet berta..nakosa pakape ir minna..gatavojieties tai..neatlaidigi..

    +2
    -17
    Atbildēt

    0

    Vineta > ievuliitis 21.12.2013. 19.07

    betijacelmale
    Man ir prieks, ka reiz varu ar Viļuma kungu būt vienisprātis.

    Kremļjaģa Viļums, atbalstot koalīciju ar SC, pārkāpa to līniju, aiz kuras jāseko minimums deklasēšanai, bet es uzskatu, ka par noziegumiem pret valsti jābūt visaugstākam iedomājamam soda mēram. Ne vankšķējis būtu, bet klusu maliņā sēdējis, cerībā, ka aizmirsīs un taisnīga atmaksa ies secen.
    Nav Bērziņš pat piedalījies fašistisko izdzimteņu, kara noziedznieku šabašā, 9. maijā, lai Zatļera bandas poc tam ko drīkstētu pārmest.

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    Inese > ievuliitis 21.12.2013. 17.48

    Vai tad jums jau pietiekami “neiegriezu”, citējot biatlona leģendas Jura Vingra sacīto? ;)

    Juris Vingris
    ‏@jugris
    Latvijas armijas nonicināšanu aizsāka dāmas vēl cīnoties pret iesaukumiem okupācijas armijā. Un tā tas turpinās. Pilnīgs murgs. https://twitter.com/jugris/status/222785466469056512

    +1
    -12
    Atbildēt

    0

    kristrun > ievuliitis 21.12.2013. 18.28

    Nu Jūs tā laižat, it kā vienīgā te būtu dienējusi ņepobeģīmajā.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > ievuliitis 22.12.2013. 06.07

    Ja pareizi saprotu no latviešu folkloras, tad Minna ir tā pati Emma. Latviski runājot – palaistuve, kas dažreiz dod arī par velti.

    PS Gribēju citam atbildēt, bet domāju, ka zūd jebkāda jēga, kad jau ir sasniegts šāds līmenis.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 22.12.2013. 09.19

    whateva, man grūti saprast, kura konkrēti līmenis jūs ir satraucis?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.12.2013. 23.17

    Krusttēv, vai varat man paskaidrot atšķirību starp Berta un Minna? Man pašai trūkst versiju. Pēc manas saprašanas tie ir divi sieviešu vārdi, nekas vairāk. Par Bertu saprotu. Tā jums asociējas ar milicijas transportu. Kas jums ir ar Minnu?

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.12.2013. 17.33

    Es būtu neko neredzoša, “ar galvu smiltīs”, kā jūs to saucat, ja aiz nezināšanas, tikai tāpēc, ka ir prezidents, ar cieņu izturētos pret Andri Bērziņu.
    Domājiet vēl, kā man var “iegriezt”. :D

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.12.2013. 19.24

    Ģenerāli. Nu nav dzīve melnbalta. Ir reizes, kur es Viļuma kungam absolūti nepiekrītu un ir (par nožēlu – retas), kad piekrītu. Es neiešu ar viņu “izlūkos ienaidnieka aizmugurē”, kā bija pieņemts kādreiz teikt, bet, ja tas pateiks sakarīgu domu, nedomāju, ka man viņš jāsit, jo viņš, lūk, ir no partijas, kas 11.Saeimas sākumā sastrādāja mēslus un diskreditēja sevi, vēloties ievilkt valdības koalīcijā SC.

    +17
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 21.12.2013. 18.13

    Nepazīstu šo biatlona leģendu un man viņa spriedums izklausās varen stulbs. Vai nu viņš ir pietiekami jauns, lai nezinātu patieso situāciju Padomju Armijā vai arī mazinformēts – pazina to tikai no sportbata puses.
    Protams, ka dāmām vajadzēja pacietīgi turpināt saņemt “груз 200”, izvarotus un piekautus dēlus no internacionālisma kalves un, galvenais turēt muti. Leģendas un, acīmredzot – jūsuprāt, dāmām ir jādzemdē, jāaudzina un jāskolo dēlus, bet viņu turpmāko dzīvi un likteni noteiks šaurpierains, mazizglītots, smirdīgs krievu prapors.:D
    Domāju šo tēmu mēs varētu uzskatīt par izsmeltu un atgriezties pie raksta tēmas.

    +30
    -2
    Atbildēt

    0

garausiitis 21.12.2013. 16.35

Labs raksts :) :) :) Es ar godīgi sakot to onku ,kas vizuāli un verbāli izskatās ( izklausās ) kā kādu tableti aizmirsis ieņemt , nespēju ilgstoši ( vairāk par 1 min. ) uztvert . Dzeršu šampanieti bez uzrunas :) :) :)

+43
-3
Atbildēt

1

alexander 21.12.2013. 17.19

Spēcīgs raksts, precīzi vērojumi un labs priekšlikums par Satversmes 51. panta izmantošanu. Protams, tai jābūt pietiekami argumentētai. Tomēr tas, ka Satversmes tēvi to ir paredzējuši, nozīmē, ka nekas neiedomājams tas nav, un paldies viņiem par šo iespēju. Teiksim, Saeimas atlaišana arī kādam šķita gluži formāla norma, bet, pārfrāzējot Staņislavski, ja Satversmē kāda norma ir paredzēta, tad kādu dienu tā tiks izmantota.

+32
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu