FKTK ļauj reorganizēt "Latvijas Hipotēku un zemes banku" • IR.lv

FKTK ļauj reorganizēt “Latvijas Hipotēku un zemes banku”

23
Latvijas Hipotēku un zemes bankas ēka Vecrīgā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Jaunais iestādes nosaukums būs “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum”

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi no 2014.gada 1.janvāra anulēt valsts a/s “Latvijas Hipotēku un zemes banka” (“Hipotēku bankai”) izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļaut reorganizēt to par attīstības finanšu institūciju.

Kredītiestādes licence tiks anulēta no 2014.gada 1.janvāra, informē FKTK.

Saskaņā ar Kredītiestāžu likumu banka var atteikties no licences reorganizācijas gadījumā, izpildot visas saistības pret noguldītājiem. Pārbaudot bankas operatīvo bilanci, FKTK secināja, ka visas saistības pret noguldītājiem ir izpildītas, tāpēc nepastāv šķēršļi bankai brīvprātīgi atteikties no kredītiestādes licences.

Jau ziņots, ka “Hipotēku banka” nākamā gada sākumā mainīs nosaukumu, un jaunais institūcijas nosaukums būs valsts a/s “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum”. Nosaukumu “Altum” kopš 2005.gada nesusi “Hipotēku bankas” struktūrvienība, kas nodalīti no komerciālajiem pakalpojumiem nodarbojās ar valsts atbalsta sniegšanu, ziņo LETA.

“Hipotēku bankas” atteikšanās no kredītiestādes licences izriet no valdības lēmuma par attīstības finanšu institūcijas veidošanu.

Valdība jau 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta “Hipotēku bankas” komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem. Savukārt šogad aprīlī valdība atbalstīja vienotās attīstības finanšu institūcijas izveidi kā holdinga sabiedrību, apvienojot “Hipotēku banku”, SIA “Latvijas Garantiju aģentūra”, valsts a/s “Lauku attīstības fonds” un dibinot jaunu holdinga lielāko sabiedrību.

Vairākām “Hipotēku bankas” komercdaļām iepriekš tika atrasti pircēji.

Pērnvasar tika noslēgti līgumi par četru “Hipotēku bankas” komercdaļas pakešu pārdošanu. “Swedbank” iegādājās “Hipotēku bankas” komercdaļas paketes, kurās ir privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA “Swedbank līzings” iegādājās SIA “Hipolīzings”. Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās “SEB Wealth Management”.

Šogad maijā valdība nolēma “Hipotēku bankas” komercdaļas paketi, kurā ir nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, pārdot a/s “Rietumu banka”. Savukārt “Hipotēku bankas nekustamo īpašumu aģentūras” kapitāldaļas par vienu latu pārdotas Privatizācijas aģentūrai.

17.decembrī valdība nolēma izveidot a/s “Attīstības finanšu institūcija”. Tās izveide notiks divu pakāpju struktūrā – sākotnēji tiks izveidots koncerns ar tajā ietilpstošo mātessabiedrību, bet vēlāk pakāpeniski šajā koncernā iesaistīsies “Hipotēku banka”, kas būs mainījusi nosaukumu uz “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum”, kā arī “Latvijas Garantiju aģentūra” un “Lauku attīstības fonds”.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu