"Maxima Latvija" vadītājs Jasinsks atlaists no amata (papild.) • IR.lv

“Maxima Latvija” vadītājs Jasinsks atlaists no amata (papild.)

73
"Maxima Latvija" vadītājs Gintars Jasinsks preses konferencē. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

“Maxima” vadītājs Jasinsks: Atkāpjas tie, kas jūtas vainīgi; Latvijas iedzīvotāji raksta vēstuli Lietuvas prezidentei

“Maxima Latvija” vadītājs Gintars Jasinsks ceturtdienas vakarā atbrīvots no amata, pateicoties saviem izteikumiem preses konferencē, kurā viņš paziņoja, ka Zolitūdes traģēdijas sakarā jūtoties “atbildīgs, bet ne vainīgs”, vēsta portāls “Lrytas.lt”.

“Ar akcionāru lēmumu no amata tiek atbrīvots “Maxima Latvija” valdes priekšsēdētājs Gintars Jasinsks par nepieņemami paustu viedokli šajā Latvijas tautai sāpīgajā un sarežģītajā laikā,” paziņojumā presei norāda “Maxima Group” direktors Mindaugs Bagdonavičs.

Viens no “Maxima Group” Lietuvas uzņēmuma „Vilniaus prekyba” akcionāriem Igns Staškevičus Lietuvas izdevumam “Verslo Žinios” teicis, ka notikušo traģēdiju Zolitūdē uzskata par izdevību uzņēmumam parādīt, ka “esam normāls uzņēmums”, un izteikt savu līdzjūtību cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem.

26.novembrī Staškevičus izdevumam teica: “Šo situāciju es vērtēju kā izdevību, kad “Maxima” var parādīt savu līdzjūtību cietušajiem, bojāgājušo tuviniekiem un vispār sabiedrībai. Parādīt, ka esam normāls uzņēmums, kurš varbūt kļūdījās komunikācijā, bet tomēr var atklāt savas spējas saprast un parūpēties. Es ticu, ka laboties nekad nav par vēlu.”

“Vilniaus prekyba” akcionārs uzsvēis, ka kritizēt un dot padomus vienmēr ir vieglāk, kad pats neesi nonācis tādā situācijā, kā tagad ar lielveikala sabrukšanu nonākusi “Maxima”.

Taču ceturtdien Rīgā uzņēmuma pārstāvja uzstāšanās atklāja pavisam citu “Maximu”. 

“Atkāpjas tie, kas jūtas vainīgi,” atbildot uz jautājumu, vai Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) paraugam, uzņemoties atbildību par Zolitūdes traģēdiju, nebūtu jāseko arī kādam no veikala vadības, preses konferencē pavēstīja “Maxima Latvija” vadītājs Gintars Jasinsks.

Jasinsks jūtoties atbildīgs, bet ne vainīgs – viņš varot cilvēkiem skatīties acīs. Pēc “Maxima Latvija” vadītāja sacītā, veikala darbinieki rīkojušies tā, kā viņiem šajā situācijā bija jārīkojas, ziņo “Nozare.lv”. Jautāts, vai pēc šīs traģēdijas “Maxima Latvija” nav domājusi pamest Latvijas tirgu, Jasinsks teica, ka uzņēmums nav plānojis un neplāno pamest Latvijas tirgu.

Savukārt uz jautājumu, vai “Maxima” ir izjutusi sociālajos tīklos pieteiktā “boikota” iedarbību, Jasinsks paskaidroja, ka tam patlaban nav tikusi pievērsta uzmanība.Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) ir šokēts par “Maxima Latvija” vadītāja Gintara Jasinska izteikumiem un pārrunās tos ar savu lietuviešu kolēģi Linu Linkeviču.

Jasinska izteikumi, atsakoties uzņemties jebkādu atbildību par traģēdiju Zolitūdē, ir šokējoši un augstprātīgi, teica Rinkēvičs. “Tas ir nepieņemami. Kungi laikam ir aizmirsuši, ka šāda rīcība nāk par sliktu paša uzņēmumam un tā darbībai,” pauda Rinkēvičs.

Rinkēvičs, kurš šobrīd ir ceļā uz Austrumu partnerības samitu Viļņā, jau ir brīdinājis Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču, ka pārrunās ar viņu Jasinska izteikumus. “Ja nav ko teikt, labāk paklusēt,” noteica Rinkēvičs.

Tikmēr ceturtdien sociālajā tīklā Twitter sabiedriski aktīvi cilvēki un žurnālisti uzrakstījuši vēstuli Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, aicinot viņu izmantot visus līdekļus, lai pārrunātu ar Lietuvas lieltirgotājiem, kam pieder “Maxima” veikalu ķēde, viņu uzvedību un attieksmi šajā traģēdijā. “Mēs nedrīkstam pieļaut, ka dažu bezatbildīgu Lietuvas pilsoņu rīcība var kaitēt attiecību pasliktināšanai starp mūsu valstīm,” teikts vēstulē.

Tajā arī stāstīts par “Maxima” veikala pārdevēju “vergu stāvokli” darbavietā, par uzņēmuma peļņas vērtēšanu augstāk nekā cilvēku drošība, ko apliecina putra ar trauksmes signalizācijas instruktāžu, norādot, ka šādi fakti un “Maxima” vadības reakcija uz sabiedrības jautājumiem apdraud arī Latvijas un Lietuvas ekonomiskos sakarus.

Jasinsks preses konferencē, atbildot uz jautājumu, vai “Maxima” veikalu apsardzes darbinieki ir sertificēti un pieredzējuši, neiedziļinoties detaļās, atbildēja apstiprinoši, norādot, ka veikalu apsardze ir apmācīta un sertificēta, kā arī to, ka apsardzes darbinieki tiekot sūtīti apmācībās, lai atjaunotu zināšanas un iemaņas, kas nepieciešamas dažādās ar drošības nodrošināšanu saistītās situācijās.

Savukārt, taujāts par to, vai viņš var apstiprināt informāciju, ka negadījuma dienā sagruvušā veikala ēkas rezerves izejas bija aizkrautas ar precēm, Jasinsks teica, ka nevar to ne apstiprināt, ne noliegt. Tam jābūt fiksētam videonovērošanā, norādīja Jasinsks, piebilstot, ka viņam patlaban tās materiāli nav pieejami.

Savukārt ugunsdzēsības eksperts Aigars Melnalksnis Latvijas Radio teica, ka “Maxima” savu veikalu ugunsdrošības instrukcijās nav vadījusies pēc Eiropas standartiem.

Kopumā Jasinsks preses konferencē nesniedza atbildes uz vairākiem jautājumiem, kas attiecas uz traģēdiju, norādot, ka plašākas atbildes tiks sniegtas rakstiski. Piemēram, viņš nevarēja atbildēt uz jautājumu par to, kura iestāde ir devusi jebkāda veida atļauju darboties veikalam laikā, kad uz veikala ēkas jumta un pagrabā notiek celtniecības darbi, kā arī uz citiem mediju jau iepriekš uzdotiem jautājumiem.

Pirmo reizi signalizācija veikalā “Maxima” Rīgā, Priedaines ielā, iedarbojusies plkst.16.20, taču, pārbaudot signalizācijas cēloni, draudi cilvēku dzīvībai netika konstatēti, tādēļ cilvēku evakuācija netika veikta, iepriekš skaidroja Jasinsks.

Latvijas valdības vadītājs Valdis Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kur, iebrūkot lielveikala jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

(papildināta ar “Maxima” akcionāra viedokli)

Komentāri (73)

Vineta Ungailo 28.11.2013. 15.18

ne jau Lietuvas prezidentei tur jāraksta. jāraksta ir Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm, valdībai, prasot ierosināt krimināllietu pret Maxima amatpersonām. KL pilns ar pantiem, pēc kuriem šīs personas ir saucamas pie krimināllatbildības!
un joprojām nav saprotams, kāpēc vēl joprojām nav apturēta uzņēmuma darbība, kurš neievēro jebkādus drošības principus un ar savu rīcību jau ir nogalinājis cilvēkus.

+33
-2
Atbildēt

2

    austrisv > Vineta Ungailo 29.11.2013. 09.56

    Pārtraukt citas valsts biznesu? Vai gribi sanaidot abas kaimiņvalstis? Lietuvai ir kāda atbildība par privātbiznesu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vineta Ungailo > Vineta Ungailo 29.11.2013. 10.09

    un es ta ko saku?! Lietuvai nav nekādas atbildības par privātu biznesu Latvijā, tāpēc ja Latvijā strādājošs uzņēmums neievēro drošības normas (īpaši gadījumā, ja tas jau ir radījis smagas sekas) tā darbība jāaptur atbilstoši Latvijas likumdošanai, nevis jāvēršas pie citām valstīm.
    kad mazs veikaliņš neievēro drošības un sanitārās normas, to vienkārši aizklapē ciet, kāpēc gan lai šis princips neattiektos uz lielākiem veikaliem, kas apdraud lielāku skaitu cilvēku?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Life Quality Managem 28.11.2013. 14.42

Tas jau nu ir par traku. Šitā muldēt. Cilvēks, kurš vistiešakā veidā atbildīgs par traģēdiju, neizjūt ne mazako vainas apziņu.

+31
0
Atbildēt

0

Kristīne 28.11.2013. 15.23

Neredzēts cinisms! Katram Latvijas pilsonim, kuram ir iespēja iepirkties citur šim veikalu tīklam jāiet apkārt ar lielu līkumu.

+28
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu