2013.gada putns būs kākaulis • IR.lv

2013.gada putns būs kākaulis

27
Kākaulis. Foto no Vikipēdijas

Pērn Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība (IUCN) atzinusi kākauli par globāli apdraudētu sugu

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) par 2013.gada putnu izvēlējusies kākauli (Clangula hyemalis), aģentūru LETA informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Kākaulis ir pīle, kas ligzdo tundrā, bet laikā no novembra līdz maijam uzturas Baltijas jūrā. Ja jūra nav aizsalusi, Latvijas teritoriālajos ūdeņos uzturas ap 7% visas Baltijas jūras ziemotāju. Ceļošanas laikā arī liela daļa Vācijas, Polijas, Zviedrijas un Lietuvas ūdeņos ziemojušo kākauļu apstājas Irbes šaurumā.

Pērn Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība (IUCN) atzinusi kākauli par globāli apdraudētu sugu. Tam par pamatu ir kākauļu skaita sarukums par 65% pēdējo 16 gadu laikā Baltijas jūrā. Kākauļu skaita sarukums novērojams arī Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Ligzdošanas vietās kākauļus apdraud biotopa pārmaiņas un zudums gan dabisku iemeslu, gan cilvēka darbības, proti, naftas un gāzes ieguve dēļ, bet ziemošanas vietās – piesārņojums, barības konkurenti un zvejnieku tīkli.

“Mēs pārāk bieži dzīvojam pēc principa – “no acīm prom, no sirds ārā”, bet ir svarīgi atcerēties, ka arī jūra un tās iemītnieki ir viena no Latvijas bagātībām, kas pelnījusi mūsu rūpes un uzmanību. Kākaulis ir tik cieši saistīts ar jūras vidi, ka tā populācijas stāvokli var uzskatīt par vienu no rādītājiem Baltijas jūras kopējam stāvoklim, un šobrīd šis rādītājs neliecina neko labu,” akcentēja Ķerus.

Gada putna akcijas laikā LOB iecerējusi panākt, lai pēc iespējas vairāk iedzīvotāju atpazīst pagaidām vēl Latvijas piekrastē bieži sastopamo sugu. Tāpat biedrība iestāsies pa to, ka sugai nepieciešams aizsardzības plāns, kas izvērtētu, kurus draudus var ietekmēt, un kas darāms, lai stāvokli uzlabotu.

Pirmais gada putnam veltītais pasākums ir fotokonkurss, kas noslēgsies jau 15.janvārī.

Gada putna akciju LOB rīko jau astoņpadsmito reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti grieze, vakarlēpis, zaļā vārna, mazais ērglis, ķīvīte, ūpis, lielais ķīris, rubenis, baltais stārķis, ziemeļu gulbis, lauka piekūns, melnā dzilna, melnais stārķis, jūraskrauklis, mednis, meža pūce un jūras ērglis.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu