Par nācijas veidošanu • IR.lv

Par nācijas veidošanu

149
Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Krišjānis Kariņš

Muižnieka kunga piedāvātais variants par pilsonību visiem bērniem nav ceļš uz vienotas nācijas veidošanu

Nesen Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks savā blogā ierosināja, lai visi Latvijā dzimušie nepilsoņu bērni automātiski iegūtu Latvijas pilsonību. Patlaban šiem bērniem jau pienākas pilsonība, taču viņu vecākiem ir aktīvi jāpiesaka savu bērnu šim statusam. Muižnieka piedāvātajā variantā pilsonība būtu piešķirama automātiski.

Iespējams, dažiem priekšlikums var šķist loģisks – bērni ir dzimuši Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem (nepilsoņiem) un domājams, ka šeit arī uzaugs, mācīsies un ar laiku stāsies darba tirgū. Viņi nav vainīgi, ka vecāki paši nav vēlējušies kļūt par valsts pilsoņiem, neskatoties uz to, ka pilsonības durvis Latvijā ir atvērtas.

Latvija ir dibināta kā latviešu nacionālā valsts, taču mēs nebūt neesam “vienas tautas” valsts. No seniem laikiem mūsu valsts teritorijā ir ieceļojuši dažādu tautību cilvēki, atstājot savas pēdas mūsu ģimeņu radu rakstos un raibi raibos uzvārdos. Nemaz nerunājot par to, ka latviešu tauta veidojusies, vēsturiski saplūstot kuršiem, sēļiem, zemgaļiem, latgaļiem un lībiešiem.

Taču mūsu valstī, līdzīgi kā jebkurā nacionālā valstī (Zviedrija, Dānija, Vācija, Francija utt.) pamatā ir vienas tautas valoda un kultūra, kurā visas pārējās tautības iekļaujas. Šo procesu mēdz saukt par integrāciju, kas diemžēl mūsu valstī ļoti pieklibo. Fakts, ka joprojām valstī ir pastāvīgie iedzīvotāji, kuri nevēlas valsts pilsonību, par to skaidri liecina.

Otrā pasaules kara rezultātā mūsu valsts uz 50 gadiem zaudēja savu neatkarību un bija svešu spēku okupēta. Kara rezultātā mēs zaudējām apmēram trešo daļu savu iedzīvotāju, kurus okupācijas vara aizvietoja ar iebraucējiem (imigrantiem) no plašās Padomju savienības. Šiem imigrantiem kopīga bija krievu valoda, kuru tie turpināja mācīties savās (krievu) skolās.

Latvieši izvairījās no rusifikācijas šajos gados ne tikai caur savām stiprajām ģimenēm, bet arī caur savu atsevišķo skolas sistēmu, kurai bija paralēla “latviešu plūsma” par spīti tam, ka no padomju okupācijas sākuma līdz atmodas laikam 80.gadu beigās vienīgā oficiālā valoda bija krievu.

Atgūstot neatkarību, mēs krasi neizmainījām izglītības sistēmu, bet paturējām no okupācijas laika “krievu” plūsmu skolas sistēmā, nomainot tikai “latviešu” skolas statusu – tās kļuva par valsts valodas skolām. Pēdējos 20 gados daudzas “krievu” skolas tālāk no lielāku pilsētu centriem ir slēgtas naudas trūkuma dēļ, taču Rīgā, Daugavpilī un citās lielās pilsētās šīs atdalītās skolas cittautiešu bērniem joprojām pastāv. Kur to nav – visi bērni mācās kopā latviešu (valsts valodas) skolās un ļoti vienkārši iekļaujas kopējā sabiedrībā. Integrācija notiek dabiski, jo vienkārši nav citas alternatīvas.

Eiropas Savienības (ES) kontekstā fakts, ka Latvijas valdība joprojām pieļauj imigrantu segregāciju (atšķiršanu) atsevišķās skolās, kur pastāvīgo iedzīvotāju bērni pilnībā neapgūst vietējās valsts valodu, kultūru un vēstures izpratni, ir skandalozs!

ES mērķis ir “integrācija” jeb visu iedzīvotāju iekļaušana kopējā vidē. Vācijā, Francijā, Zviedrijā un citur reizēm parādās grūtības ar viņu iebraucēju iekļaušanu sabiedrībā, taču neviens nevarētu iedomāties speciāli radīt atsevišķas skolas, teiksim, Alžīrijas imigrantiem, mākslīgi atdalot viņus no franču bērniem. Taču Latvijā notiek tieši tas – “krieviski runājošie” bērni jau no bērnudārza tiek atdalīti no tautas vairākuma un audzināti faktiski svešā vidē, tā liedzot šiem bērniem “ieaugt” Latvijas sabiedrībā. Kā var būt “lojāls” tam, ko faktiski nepazīst?

Protams, vienmēr ir izņēmumi, bet kopumā situācija ir jāmaina. Kā Francijas piemērs mums labi parāda, jebkuru “nāciju” ir aktīvi jāveido. Latvijas gadījumā mūsu nācijas pamatsastāvs ir latvieši un lībieši – seno iedzīvotāju pēcteči. Līdz šim gadsimtu gaitā mūsu nāciju ir papildinājuši daudzu tautību pārstāvji, kuri pilnībā iekļāvušies kopējā sabiedrībā. Taču kopš neatkarības atgūšanas mēs esam izvairījušies no domas, ka mums būtu jāturpina pilnveidot sava nācija. Drīzāk mēs uztraucamies par latviešu valodas un kultūras pastāvēšanu – kur nu vēl par pilnveidošanu?

Lai mainītu šo situācija ir jāmaina viens no pamata nosacījumiem: ir (pakāpeniski) jāpārveido mūsu skolu sistēma, lai visi valsts pastāvīgo iedzīvotāju bērni jau no pirmsskolas līmeņa mācītos vienās un tajās pašās (valsts) skolās, kur mācības notiek valsts valodā – latviešu.

Ir jāpāriet no “latviešu” un “krievu” skolām uz vienotu “valsts” skolu sistēmu, kur vairs nepastāv mākslīgā segregācija.

Ja vispirms mēs mainītu savu skolas sistēmu tā, lai ikviens bērns varētu iekļauties kopējā (latviešu) sabiedrībā – neskatoties uz savu vecāku tautību vai pārliecību -, tad gan varētu runāt par Muižnieka kunga ierosināto pilsonības piešķiršanas modeli. Taču šodienas apstākļos, automātiski piešķirot pilsonību bērniem, kuru vecāki, acīmredzot, nevēlas Latvijas pilsonību, nozīmē nākotnē sarūpēt mūsu valstij un tautai vēl lielākas grūtības.

Šodien mums ir daudz nepilsoņu, kuri, šķiet, nevēlas Latviju redzēt kā neatkarīgu, latviešu nacionālu valsti. Muižnieka kunga piedāvātajā variantā nākotnē būtu aizvien vairāk krieviski runājošu un šajā valodā izglītību ieguvušo pilsoņu. Tas nav ceļš uz vienotas nācijas veidošanu, bet veids kā paplašināt, nevis samazināt tautas sašķelšanu.

Autors ir Eiropas Parlamenta deputāts (Vienotība)

 

Komentāri (149)

buchamona 28.01.2013. 09.39

…Latvieši izvairījās no rusifikācijas šajos gados ne tikai caur savām stiprajām ģimenēm, bet arī caur savu atsevišķo skolas sistēmu, kurai bija paralēla “latviešu plūsma” par spīti tam, ka no padomju okupācijas sākuma līdz atmodas laikam 80.gadu beigās vienīgā oficiālā valoda bija krievu…++++ Palabošu nedaudz Kariņa kungu – formāli krievu valoda okupētajā Latvijā nebija obligāta, manā vidusskolas diplomā krievu valodā ir mīnuss tādēļ, ka uz šīm stundām tikai šad tad aizgāju, bet skolu tādēļ pabeidzu :)Cita lieta, jūrskolā es biju spiests mācīties krievu valodā, jo latviski mācīties – šādu iespēju vnk nebija.
Kas attiecas uz ” nācijas veidošanu” – tad valodas referendums skaidri parādīja, ka lielos vilcienos – Latvijā nekāda ” integrēta” sabiedrība nav iedomājama vismaz vēl pāris paaudzes, un arī to referendums parādīja, ka galvenā robeža, kura Latvijas sabiedrību sadala divās nometnēs, ir nevis valoda, bet gan ideoloģija. Bija krievu mazākums, kurš publiski iestājās ” pret” krievu valodu, kā otro valsts valodu un bija krievvalodīgo vairākums,kurš nobalsoja ” par” krievu valodu, kā otro valsts valodu, lai arī liela daļa no tiem, kuri balsoja ” par”, pārvalda latviešu valodu labi. Patiesībā šis balsojums no putinistu puses bija nevis ” par” krievu valodu, bet gan ” pret” Latviju, kā nacionālu valsti, kādu mēs to esam atjaunojuši 1991.gadā.

Un visu šo iemeslu dēļ mēs nedrīkstam dot pilsonību visiem putinistu ģimenēs dzimušiem bērniem automātiski. Es ne mirkli nešaubos, ka Lindermanis, Ušakovs vai Cilēvičs, piemēram, savā bērnībā bija jauki puisīši, bet izauga par atjaunotās Latvijas Republikas ienaidniekiem :)

+33
-4
Atbildēt

52

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 09.57

    Nu tu gan stipri pārspīlē, pieskaitīdams visus, kas referendumā nobalsoja par krievu valodu, kādiem Latvijas ienaidniekiem un putinistiem.
    Ļoti daudziem nekas tāds pat prātā nebija, cilvēki vienkārši nobalsoja par savas valodas lietošanas paplašināšanu, kā to darītu jebkurš cits pie līdzīga referenduma, pats padomā, referendums likumīgs, nu tad kāpēc gan viņiem būtu jābalso pret savas valodas liet. paplašināšanu?
    Vairākumam pat prātā nenāca, ka ar to viņi nodara kādu kaitējumu latviešu valodai vai Latvijas valstij, cita lieta politiķi, kas to organizēja, tie gan visu saprata ļoti labi.
    Nu un par to pilsonību – kādā veidā tad tu atdalīsi tās “putinistu” ģimenes no “lojālām” ģimenēm, praktiski tas ir neiespējami.

    +4
    -28
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 11.11

    Pilsonība nav tikai atbildība, bet, arī tiesības.
    Un tiem pilsoņiem, kas piedalījās referendumā, un balsoja par savas valodas lietošanas paplašināšanu, bija pilnas tiesības to darīt, ja reiz tāds referendums bija likumīgs un konstitucionāls.
    Pieskaitīt viņus visus pie valsts ienaidniekiem tāpēc, ka viņi izmantoja savas Satversmē garantētas tiesības tikai tāpēc, ka kādam tas šķiet nepareizi, ir absurds.
    Vairākums pilsoņu, ar tādām pašām tiesībām, nobalsoja pret to, un viss tas process ir pilnīgi normāli demokrātiskai valstij.

    Ja reiz visus tos uzskatīja par ienaidniekiem, nevajadzēja piešķirt tiem pilsonību, un, vispār, ienaidniekiem jāsēž aiz restēm, ja reiz viņi ir šīs valsts pilsoņi ar visām pilsoņu tiesībām, neviens nedrīkst pasludināt viņus par ienaidniekiem tikai tāpēc, ka viņi citādās domās par jebko, tā tas notiek tikai Krievijā un citās autoritārās valstīs.

    +3
    -17
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 10.26

    Cik tad mums vispār tādi, kas balso, iepriekš kārtīgi izanalizējot, kāpēc balso taisni par to vai citu partiju, un kādas sekas var būt viņu balsojumam, manuprāt, tādi ir mazākums, nepieskaitīsi taču tos visus pie ienaidniekiem, apmuļķoti cilvēki, citādi domājoši, jā, bet, ne jau uzreiz ienaidnieki.
    Nu nedrīkst pasludināt par ienaidniekiem 30% savas valsts pilsoņu tikai tāpēc, ka tiem ir citi politiski uzskati, vai tie nobalso par savas valodas lietošanas paplašināšanu.
    Un kārtība, kāda ir tagad ar to pilsonību bērniem, manuprāt, pilnīgi normāla – uzraksti iesniegumu, ja gribi, ja negribi, tad neraksti, bērni, pirmkārt, ir vecāku, nevis valsts atbildība.

    +3
    -16
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 11.50

    Tad mums pie varas tikai tādi?
    Nu un, hopotētiski pieņemot, ka pie varas būtu tikai īstenie patrioti, kas tad viņiem būtu jādara ar šiem “ienaidniekiem” – jāatņem tiem politiskās tiesības, jādeportē, pēc kādiem kritērijiem vērtēs, kuri ir, kuri nav ienaidnieki, kas to darīs?

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 28.01.2013. 15.17

    rinķī apkārt . Tāda nu ir Latvijā izveidojusies situācija -pilsonim – putinistam ir visas iespējas ar savām vēlētāja tiesībām mēģināt likvidēt mūsu valsti.
    =====
    Un zini, kas ir smieklīgākais? Ka paši latvieši darīja visu iespējamo, lai pēc iespējas vairāk būtu šo “putinistu”!

    Redzi, pat tagad tu apzināti spekulē ar šo jēdzienu, kaut gan lielākai daļai par Putinu ir vienalga. Bet Krievijas TV viņi skatās tā vienkārša iemesla dēļ, ka viss ir dzimtā valodā un seriāli ir interesantāki, nekā vietējie ražojumi.

    Un tā kā tu katru dienu man stāsti, ka esmu putinists, tad reiz man apniks stāstīt pretējo un es tev pateikšu – labi, pierunāji, būsu putinists un nākamreiz tad tomēr iešu parakstīties par kādu Lindermaņa iniciatīvu!
    Jo tad vismaz nebūšu par velti lamāts, ka esmu putinists. Jo redz, kādreiz jau arī apnīk visu laiku taisnoties.

    P.S. vismaz tagad es jau nožēloju, ka atdevu bērnus latviešu skolā. Tāds secinājums, palasot IR, kas ir latviešu inteliģences spogulis.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > buchamona 28.01.2013. 10.19

    > rinķī apkārt
    Par kādiem tad atvieglojumiem ir runa?
    Atšķirība jau ir tikai tāda, ka tagad vecākiem (nepilsoņiem) jāuzraksta iesniegums par pilsonības piešķiršanu bērnam, bet paredzēts, ka nākotnē pilsonību piešķirs bez šāda iesnieguma.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 19.04

    O.T. par kādu likumu nezināšanu un pārkāpumu tu te runā?
    Referendums bija pilnīgi legāls un likumīgs, neko te neviens nav pārkāpis, tas, ka nobalsoja par savu valodu – un tu viņu vietā būtu balsojis savādāk?
    Par “gļēvlatviešiem” izglītībai pakāpeniski jābūt tikai latviešu valodā, bet, kas tad vēl tik nepareizi te izdarīts, un ko tad vajadzēja darīt savādāk?
    Domā, ja būtu “mugurkaulinieki” no NA, viņi daudz ko varētu izdarīt savādāk, ja nu, vienīgi, novest visu līdz pilnīgākam konfliktam, Krievijai par prieku, cilvēku mentalitāti ar kavalēriskiem uzbraucieniem izmainīt nevar.
    Un ko nozīmē “Rīgu uzdāvināja” – bija konstatēti kādi pārkāpumi vēlēšanu procesā, un ko tu ieteiktu, atcelt demokrātiju, un nodibināt “pamatnācijas” diktatūru?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 28.01.2013. 16.32

    r.a.
    Vai tiešām sava lingvistiskā komforta dēļ Latvijas krievi nevairītos pakļaut iznīcībai latviešu valodu?
    ===
    bet tas ir tiešam smieklīgi. Vai pati autore nesaprot, ka viņa tā pazemo latviešus? tātad, latvieši atteiksies no latviešu valodas tikai tāpēc, ka krievs valsts iestādē uzrakstīs iesniegumu krieviski un dabūs atbildi krieviski? Tu paskat, PSRS laikos latvieši varēja saglabāt latviešu valodu, bet tagad latvieši masveidā sāks runāt pat savā starpā krieviski, ja krievu valoda būtu otrā valsts valoda.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 16.15

    Tevi nomoka tikai šī problēma, manuprāt, atkal, inteliģencei jāspēj domāt nedaudz plašākās kategorijās.
    Un es jau teicu – vairākums krievu nedomāja ne iznīcināt latviešu valodu, neko tādu, un nekas nav ne tuvu iznīcībai, ja neiznīcināja pa visiem okupācijas gadiem, tad tagad ne tik, reizēm šķiet, ka daudziem latviešiem vienkārši patīk justies apdraudētiem un nemitīgi vaimanāt un sūdzēties, izskatās, tikai tad tie jūtas komfortabli.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 15.36

    Palasu te komentārus un varu secināt tikai vienu – var jau lamāt to Kremli, bet, pašiem domāšana jau daudz neatšķiras no tās Kremļa domāšanas, tāpat dzīvojam “ienaidnieku ielenkumā”.

    kolpants – ko tad uzskati par to “latviešu inteliģenci” – tos NA atbalstītājus, kas, pārsvarā, te visaktīvāk komentē, un sauc par “čekas aģentiem” pat savas NA biedrus, kas spējīgi domāt sakarīgi un kuru viedoklis atšķiras no vairākuma šeit esošo viedokļa?
    Dzintars, Iesalnieks, Parādnieks mums ir tā “inteligence”?
    Daudzi sakarīgi komentētāji jau sen projām.
    Tai pat laikā, arī krievu vietnēs nav nekas labāks, tikai, zīme pretēja, tad jāpras, kur ir visa krievu inteligence, izskatās, tikai Eho Moskvi, Svobodas, un līdz’īgos krievu portālos, tur var izlasīt pietiekami sakarīgus komentus..

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 28.01.2013. 16.34

    dzeris49
    nu tad sanāk, ka tādas mūsu inteliģences arī ir, no abām pusēm. Bet es dzīvoju Latvijā un šeit toni nosaka latviešu inteliģence. ar Krievijas inteliģenci lai tiek paši krievi.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    maracecina > buchamona 29.01.2013. 11.03

    Es te lasu lasu… un domāju… vai tiešām šeit cilvēki vēlas pilsoņu karu? Tas būtu tieši tas, ko Krievijai vajag, lai nākamā brīdī iebrauktu te ar tanku un “ieviestu mieru”. Vispār uzprasās NA retorika – aizvest tos galējos nacistus kā no vienas tā no otras puses uz mežu un nošaut kā trakus suņus, lai liek cilvēkus mierā.

    Bērnu dārzu 100% latviskošana reāli bija pirmā lieta ko vajadzējas sistemātiski darīt jau no paša sākuma. Man vispār šķiet, ka mūsu “elite” vienmēr ir berzējusi rokas pat to, ka šis nacionālais naids šeit ir un neko nedara, lai to reāli mazinātu.

    Kur ir provalstiskas/prolatviksas avīzes krievu valodā? Ko jūs brīnās, ka krievi neko nesaprot un tic visam, ko tiem saka 1 baltijas kanāls. Tas ir tik grūti un dārgi? NA negrib samesties un uztaisīt tādu avīzi un darīt kaut ko reālu nevis vnk kūdīt un biedēt latviešus, naidot šīs valsts pilsoņus, biedēt bērnudārza kontingentu? Ja jau tā rūp Latvijas valsts! Ja pret valsti ir izvērsta melīgas propogandas kampaņa, ja pusei iedzīvotāju mākslīgi tiek iepotēta “ierakumu” domāšana, tad ir jācīnās pretī ar attiecīgiem līdzekļiem nevis jāieraujas stūrī. Propoganda pret propogandu. Tas jau nav tik grūti. Atliek tikai šad tad parādīt reālo situāciju, situāciju Krievijā un būs viss ok. Bet nekas nenotiek. Kāpēc, piemēram, LV līmenī nevar translēt to pašu EchoMoskvi? Lai tie vietējie krievi paklausās, kas tur reāli notiek tajā valstī, kura putro viņiem galvu šeit ar meliem par lielpatriotu Putinu. Kāpēc transēl tikai prokremļa kanālus?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 12.52

    isti nesapratu, tas nozīmē politisko tiesību atņemšanu, vai vienkārši to pārstāvošo politisko spēku politiskā izolācija, ja tā, tad tas jau notiek.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    maracecina > buchamona 29.01.2013. 12.20

    kāpēc viņi nevar? tāpēc, ka patērē tikai vienu un to pašu informāciju. Tātad gaidīsite, kāmēr paši nomirst vai taisaties deportēt? es neko nesaku, varbūt, ja 1950. gadā būtu EU un mēs līdzīgā situācijā, varbūt arī deportētu, jo tad cilvēktiesībām piegāja savādāk, maigi izsakoties. Kad jūs petrioti, sāksiet ņemt vērā realitāti????? Un beigsiet cīnīties ar pašreizējo situāciju antīkām metodēm. Un brīnās ka NEKAS nesanāk. Ja jūs dzīvojat ar radinieku, kurš ir sūdabrālis, varat jau visu mūžu bez&^%ēt viņam zem deguna, cerot, ka tas pārvākeis, bet par ko paliek tava dzīve? Par mūžīgo karu. Es, piemēram, vnk gribu dzīvot nevis karot.
    Kāpēc iet ielās ar referedumiem, kas ir radikāli? Tāpēc, ka ties, kas to rīko, vnk piārojās un viss. Un pamazām neviens neko nedara. “Rīt visus ārā! Rīt visiem LV valdodu mācēt”. Jā brēks, ka 20gadi jau nemāk utt. Nu jā, nu a es par ko? Propoganda ir stipra. Un cīnās ar to kā viduslaikos – draud, lamā utt. Ieslēdzies smadzenes, ja ir ko ieslēgt. Jādara viltīgāk.
    Un ja kas, viss tas nacionāli radikālais murgs jūsu galvās ir banāls egoisms un atriebība. Jūs, dēļ savām neatrisinātajām problēmām un perosnīgajām ambīcijām, liedzat šai valstij būt apvienotai. Jums nepielec, ka tās Krievijas sponsorētā propoganda uz jums darbojas, kā sarkana lupata uz vērsi? Ko jūs padodaties tai porvokācijai un nedomājat racionāli.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 17.20

    R.A. – taisni tevi, kopā ar Latkovski un Apsīti, kas arī atbalsta NA, jau varētu pie tās nacionalās inteliģences pieskaitīt, neskatoties uz to, ka daudzos jautājumos mūsu viedokļi atšķiras, manuprāt, galvenā inteliģenta cilvēka pazīme ir spēja uzklausīt un mēģināt izprast arī citu viedokli, kaut arī, tam nepiekrist.
    zanE – vai tad tevi ŽJG vēl spēj ar ko pārsteigt, tik “atraktīva” un “savdabīga” KM mums vēl nav bijusi, īsts atradums Latvijas politikā.
    Interesanti, pēc tādām “pērlēm” NA arī nebūs, ko teikt, kā tas saskan ar to partijas līniju?

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 13.21

    zanE. septiņdesmito gadu sākumā, precīzi – tad man jārēķina :) Tur jau tā lieta, ka kreivu valoda nebija obligāts mācību priekšmets – formāli, tā pat, kā PSRS ” nebija” savas valsts valodas, bet diez vai kāds par to bieži iedomājās, kā labi atceries :)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 28.01.2013. 16.29

    rinķī apkārt
    nu un kas, ja ir tāds līgums? Kurš neko nedod, izņemot tikai šausmas latviešu acīs?

    SC vienkārši apzināti tie paši latvieši izspiež uz “krievu aizstāvju” pozīcijām. Kādas šausmas bija Dzintara acīs, kad bija reāla iespēja dabūt SC koalīcijā! Viņš taču lieliski saprata, ka no šī momenta latviešu baidīšana ar krieviem beigtos. Un tāpat ir skaidrs, ka katrs SC solis koalīcijā būt uzmanīgi vērots un pie jebkurām šaubām koalīcija tiktu mainīta! NA taču pat būtu izdevīgi, ja SC pieķertu kādās “ne tādās darbībās” Būtu tāda lieliska iespēja pēc tam teikt “nu bet jūs redzējāt, viņiem noticēja, bet kādi viņi īstenībā ir”! Bet nē, NA no tā traki baidījās, jo bija skaidrs, ka SC būs sasiets ar koalīcijas līgumu. un arī būtu izbeigtas 20gadu runas par apspiešanu, nelaišanu pie varas utt. Tāpēc i bija NA tik priecīga, ka nesanāca koalīcija, jo var turpināt mierīgi baidīt ar putinistiem, pārdošanu Krievijai utt.

    Bet tieši tāpēc i vairāki krievi aizgāja nobalsot referendumā par krievu valodu, jo saprata, ka viss ir tikai runas un vienmēr atrādīs kādu iespēju turpināt to stāstu par sliktiem krieviem (tikai nevajag, ka neviens no NA nesaka “slikti krievi”. skaidrs, ka publiski nesaka, nepiemin nacionalitāti, jo tomēr vieta koalīcijā sasaista rokas. būtību tas nemaina).

    Tā kā no kā tai lojalitātei rasties? tikai no tā, ka neizveda 1991.gadā? Izvestu, ja nebūtu bail no sekām.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 28.01.2013. 17.16

    …Riņķī apkārt…nu-ū, pat Žanete Jaunzeme-Grende ir norādījusi pareizo virzienu:

    Jaunzeme-Grende: lai ieviestu pārmaiņas, jauno koalīciju vajadzētu veidot “Vienotībai” un “Saskaņas centram”

    – “Raugoties no pārmaiņu vadības viedokļa, jauno koalīciju Ministru prezidenta Valda Dombrovska (“Vienotība”) vadībā vajadzētu veidot “Vienotībai” un “Saskaņas centram” (SC), aģentūrai BNS teica Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme-Grende.
    “Cilvēkiem šķiet, ka vēlēšanās ir uzvarējusi iepriekšējā koalīcija, taču es ieteiktu ļoti uzmanīties no šādiem izteikumiem, jo iedzīvotāji nebalsoja par koalīciju, bet gan konkrētām partijām,” sacīja Jaunzeme-Grende. Viņa pauda viedokli, ka liela daļa “Vienotības” vēlētāju patiesībā balsoja par Dombrovski kā valsts glābēju no maksātnespējas, daudzi “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) atbalstītāji vēlējās, lai Saeimā ir pārstāvēta radikāla latvietība, bet Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rezultātu pamatā ir atbalsts zemniecībai kā Latvijas pamatam.

    Taču līdzšinējā koalīcija nebūt nebija ideālākā, jo tā neizpildīja vairākus būtiskus uzdevumus, proti, strukturālās reformas – tādas pārmaiņas, kas novestu pie fiskāla rezultāta, klāstīja LTRK vadītāja. “Ir samazināta valsts pārvalde, bet nav izveidota sistēma, kas efektīvi darbotos,” viņa atzina.

    Jaunzeme-Grende uzsvēra, ka koalīcijas, kuru veidoja “Vienotība”, VL-TB/LNNK un ZZS, pārstāvji ir iesūnojuši ministrijās, tāpēc nespēj tās apcirpt, vienojoties par drosmīgiem lēmumiem. “Tāpēc ļoti interesanta būtu koalīcija, ko veidotu tikai “Vienotība” un SC,” viņa apliecināja un piebilda, ka, ņemot vērā “Vienotības” uzvaru vēlēšanās, šāda valdība būtu jāvada Dombrovskim.

    SC ir jauns spēks, kuram nav sakņu, turklāt arī šai partijai no uzņēmēju viedokļa ir vairāki ļoti interesanti piedāvājumi, paskaidroja Jaunzeme-Grende. “Vienotība” un SC ir ļoti dažādi politiskie spēki, viņa piekrita, taču minēja, ka tieši dažādībā bieži veidojas labākie risinājumi, turklāt SC ir saņēmis ļoti lielu vēlētāju atbalstu.

    Uzņēmēju pārstāve aicināja norobežoties no dažādiem mītiem, kas saistīti ar SC. Kā piemēru SC veiksmīgam darbam viņa minēja Rīgas domi, kura no uzņēmējdarbības viedokļa SC līdera Nila Ušakova vadībā strādājusi ļoti labi.”

    http://www.zz.lv/news/article.html?xml_id=25179

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 28.01.2013. 14.45

    Te Kariņam zināms misēklis. Te stāsta, ka viss bija pilnīgi pakļauts Maskavai, te izrādās, ka latvieši varēja saglābāt latviešu skolas un augstskolas. un tik tālu, ka nevienam prātā nebija ienācis slēgt latviešu skolas, ja visus vienoti izaudzināt par “padomju cilvēku”.

    Kas attiecās uz arodvidusskolām, tad Lietuvā piemēram, lietuviešu arodvidusskolās speciālus priekšmetus nepasniedza krieviski, kā tas bija Latvijā. Tas vien nozīmē, ka paši latvieši pieņēma tādus noteikumus, nevis Maskava piespieda-ja Maskava prasītu, tad visās republikās būtu vienota pieeja.

    Kas attiecas uz integrāciju, tad kādā intervijā Kariņš atklāti pateica, ka mērķis ir asimilēt, nevis integrēt.

    Labi, viņam un citiem latviešiem ir tiesības tās uzskatīt. Tikai tad kādā velna pēc vajag laist šo demagoģiju, ka “mēs neesam padomija, mēs negribam asimilēt, mēs gribam integrēt”? gribas Eiropas priekšā būt civilizētiem?

    Savādāk smieklīgi sanāk: Ēlerte kādā intervija saka, ka par asimilācijas plāniem ir avīžu Čas un Segodnja izdomājumi un spekulācijas, un ka latviešu mērķis ir integrēt, nevis asimilēt, bet pēc kāda laiciņa cits augsti stāvošs politiķis tā arī paziņo labsirdīgi – jā, mūsu mērķis ir asimilēt.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 28.01.2013. 22.31

    dzeris: Dzintars, Iesalnieks, Parādnieks mums ir tā “inteligence”?
    —————
    Gribi teikt, ka krievu galējo nacionālistu (šovinistu) partiju SC vada “inteliģenti”?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > buchamona 28.01.2013. 23.19

    Aha, tur tāda pati “inteligence”, augstāk jau nosaucu, ko uzskatu par inteligentiem cilvēkiem no NA – Apsīti un Latkovski, par kuriem viņu pašu partijas biedri izsakās, ka viņi “čekas agenti”.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 28.01.2013. 13.11

    …Riņķī apkārt….”formāli krievu valoda okupētajā Latvijā nebija obligāta, manā vidusskolas diplomā krievu valodā ir mīnuss tādēļ, ka uz šīm stundām tikai šad tad aizgāju, bet skolu tādēļ pabeidzu ”

    …kurā gadā vidusskolu beidzi, neapgūstot obligāto mācību priekšmetu?…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 16.21

    dzeris. Raksta virsraksts, zem kura sarunājamies, ir: “Par nācijas veidošanu.” :)
    Taču nepārproti, sevi es nekādā ziņā nemēģinu pieskaitīt pie inteliģences :))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 28.01.2013. 21.58

    dzeris49
    “Dzintars, Iesalnieks, Parādnieks mums ir tā “inteligence”?”

    Mūsu “inteliģence” ir Zatlers, Šlesers, Ūdre un citi “jaunā viļņa” apmeklētāji, kultūras korifeji.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 28.01.2013. 21.51

    kolpants
    “Ka paši latvieši darīja visu iespējamo, lai pēc iespējas vairāk būtu šo “putinistu”!”

    Jo labāk prusakus pabaro, jo vairāk to savairojas. Tīrība un paskābināta vide visās spraugās un tiem kirdik.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 19.03

    zanE. Prieks par Grendi, ka cilvēks pamazām politiski izglītojas un pamazām nostājas uz īstā ceļa :)) Raksts ir datēts 03.10.2010. 13:07

    Vai tas nebija laiks, kad Āboltiņa kopā ar Vienotības ” gaišajiem prātiem”, mediju redaktoriem utt un utt vēlējās ieraudzīt SC koalīcijā? Negribu es meklēt ” rakstos”, bet lieka, ka aptuveni pirms diviem gadiem šāda ” politiskā mode” valdīja mūsu sabiedrības labākajā daļā :))

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 29.01.2013. 11.46

    “Kur ir provalstiskas/prolatviksas avīzes krievu valodā? Ko jūs brīnās, ka krievi neko nesaprot un tic visam, ko tiem saka 1 baltijas kanāls. Tas ir tik grūti un dārgi?”

    Tā kā 99,999999% PSRS kolonistu un to pēcteču principā nav spējīgi nogalināt “vecāko brāli” sevī, tad šādu avīžu izdošana ir tukša laika, naudas un enerģijas šķiešana.
    Uz mežu derēja aizvest tos, kuri demagoģiski aicina turpināt pārkrievot publisko telpu, lai “pretotos Krievijas ietekmei”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 28.01.2013. 11.32

    rinķī apkārt
    “Man, pārliecinātam 18. novembra LR aizstāvim, ir tiesības sargāt valsti no putinistiem :)”

    Dzēris uzskata ka kaku stumdītājiem krievmīļiem un viņu sugas un saprāta brāļiem, nelegāļiem, ir tiesības to graut.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 29.01.2013. 13.55

    “Kur ir provalstiskas/prolatviksas avīzes krievu valodā?” – pašos sākumos, kad Ēlerte vēl nebija prihvatizējusi Dienu un tā piederēja valstij, tā iznāca arī krieviski, taču drīz dabiskā nāvē nomira, jo krievvalodīgajām būtnēm nevajag objektīvu informāciju, viņiem vajag to, ko pasniedz no viņu dzimtenes.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > buchamona 28.01.2013. 20.44

    Jā, apmēram tā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 29.01.2013. 12.36

    Šis koments jau pēc reālas histērijas izklausās, ja kas.

    “Es, piemēram, vnk gribu dzīvot nevis karot.”
    Nu tak dzīvo… Un ja te kas notiks, ņem kājas pār pleciem – kāda tev, “internacionālistam” un kosmopolītam, starpība kur dzīvot.

    Ja krieviem n-tos gadsimtus “vecākā brāļa sindroms” ir mentalitātes visbūtiskākā sastāvdaļa, tad ne jau nu propoganda būs tā, kas to mainīs. Var jau arī censties lapsenei iemācīt, ka dzelt ir slikti…
    Es personīgi gūšu sirdsmieru vien tad, kad dekolonizācija būs noticis fakts un vārds “Krievija” pazudīs no kartes – ne ātrāk.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Anita Gozīte > buchamona 28.01.2013. 16.17

    un nevajadzētu aizmirst,ka balsojot par,,savas valodas lietošanas paplašināšanu”,un ja tas būtu izdevies—latviešu valoda tiktu pakļauta iznīcībai.Varbūt tas notiktu divos gados,varbūt desmit gados.
    Iespējams arī par to nedomāja tie savas ,,komforta zonas paplašinātāji'”
    BET vai to apjēdz tie Amerika,Ušakova atbalstītāji?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 12.56

    dzeris. Tieši tā – politiska izolācija un tieši tādēļ, nekādu atlaižu pilsonības iegūšanas kārtībā. Redz, kā – mēs pie viena kopsaucēja tomēr nonācām :)))

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 28.01.2013. 22.11

    dzeris49
    “Un es jau teicu – vairākums krievu nedomāja ne iznīcināt latviešu valodu”

    Krievi paši kā iznīcība, kā mēris, kā gļotas, kas savākušas visu šmuči, ko jāatkrēpo.

    “Galvenā krievu nacionālā rakstura iezīme ir nežēliba, nevis vienkārša nežēliba, bet sadistiska nežēliba. Es nerunāju par atsevišķām dusmu izpausmēm, es runāju par nācijas psihisko stāvokli, par nācijas cietsirdīgo dvēseli”
    M. Gorkijs
    “Es neesmu lepns, ka esmu krievs, tāds vienkārši ir mans eksistences stāvoklis. Un kad es domāju par mūsu vēstures skaistumu ilgi pirms nolādētajiem mongoļiem un ilgi pirms nolādētās Maskavas, kura ir vēl lielāks kauns par mongoļiem, es bezcerība gribu nokrist zemē, tikai iedomājoties vien, ko mēs krievi esam izdarijuši..”
    A.K.Tolstojs.
    “Nevis nācija, bet mežoņi un izdzimteņi.”Gerstens
    “Nevis nācija, bet elles izdzimums” V. Rozanovs
    “Tā ir nācija, kas ložņā pa visu Eiropu meklējot lietas, ko sabojāt un izpostīt tikai tīras izklaides pēc..” F. Dostojevskis
    “Ubagu un zaglu nācija” S. Rozdestvinskis
    “Sātaniska nācija” Z. Gippus
    “Aitu bars mēs, stulbas cūkas, mežonīga slepkavu orda” M. Bulgakovs
    “Man patīk amerikāņu sievietes. Vinas intīmi dara tādas lietas, par kurām krievu sievietes pat neiedomājas – iet dušā..” J. Smirnofs
    “No patriotiska mīta krievu tauta ir kļuvusi par drausmīgu realitāti” Ļ.Trockis Valsts krievijā vienmēr ir uzvedusies, kā okupācijas armija. Hercens Krievi, kā čigāni, kam vieglāk pārcelties un citu vietu, kā iekārtot to, kur viņi jau ir. Krievijas armija ir deklasētu elementu izsūtīšanas vieta
    Cēla III Romu nonāca III pasaulē.
    Hercens Pirms aptuveni 160 gadiem tuvs Puškina draugs Pēteris Čaadajevs rakstīja: „Mēs (krievi) esam unikāla tauta. Mēs esam tauta, kas it kā nepieder pie cilvēces un pastāv tikai tāpēc, lai pasniegtu cilvēcei šausmīgas mācības.” Laikam jau Čaadajevs pietiekami labi pazina gan Krieviju, gan krievus.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 28.01.2013. 19.43

    …ta, ka kreivu valoda nebija obligāts mācību priekšmets – formāli…
    __________________
    Skrūves pievilka 1979tā- palielināja arī kr. val. stundu skaitu- Igaunijā bij studentu un skolu jauniešu protesti(pret protestētāju vajāšanu iedrīkstējas publiski iebilst arī Igaunijas sabiedrībā pazīstami cilvēki, piem. arheologs Vello Liugas)- Latvijā klusu kā pamestā lauku kapsētā- gandrīz kā šodien.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 12.35

    dzeris… hopotētiski pieņemot, ka pie varas būtu tikai īstenie patrioti, kas tad viņiem būtu jādara ar šiem “ienaidniekiem” …? +++ ” jāiekonservē”, gluži kā Černobiļas atomreaktors :) Un, kopš Vienotība atmeta ideju veidot ” jaunu nāciju”, bet ZRP ” tanki” nobuksēja, tas arī veiksmīgi tiek īstenots, vismaz Saeimā. Par Rīgu – redzēsim

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 28.01.2013. 19.25

    Dzerīt, — iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Vienotiba savā listē ielika degunus, par kuriem vairums saprātīgu vēlētāju nekādi nevarēja balsot. Liekot tik vāju listi, stiprākā no varas partijām SC un Ušakovam Rigas Domi atdeva bez politiskas cīņas/uzdāvināja. Loģiski darīja SC, ieskaitot Ušakovu, ka pacentās gan labiem, gan nelabiem līdzekļiem un izdarīja visu, lai šāgada jūnijā latvjpartijām ceribas apgrūtinātu maksimāli.

    Tā nu nemuldies par vēlēšanu procedūru un nedzen tamlīdzīgu sviestu, — ja izdodas, pamēģini.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 28.01.2013. 17.50

    Optiskais Tēmeklis. +1:)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 15.47

    kolpants.Un zini, kas ir smieklīgākais? Ka paši latvieši darīja visu iespējamo, lai pēc iespējas vairāk būtu šo “putinistu”! ++++
    Ja Tu atbalsti SC, kuram ir politisks līgums ar Kremļa varas partiju, tad – kā lai es Tevi citādi saucu? :) Kā lai es nosaucu citādi ļaudis, kuri jau no mūsu valsts atjaunošanas brīža ir bijuši opozīcijā pret atjaunoto LR? Pret tās ārpolitisko kursu, piemēram – iestāšanos ES, NATO utt Un vēl viena būtiska lieta, ja mēs runājam par latviešiem, krieviem un SC. SC ir pietiekoši daudz latviešu uc tautību pārstāvju, lai es par šo politisko spēku runātu, kā par internacionālu lielumu. Tas ir tikai ir tāds pēdējā laikā Ušakova ” gājiens ar zirdziņu”, SC “pārmest” uz pozīcijām, no kurām tiek aizstāvētas “apspiesto” krievu intereses Latvijā. Līdz tam bija pavisam cita dziesma, “apspiesto krievu tiesības” ir SC pēdējais salmiņš pie kā pieķerties, lai neaizietu pa burbuli – aizmirstībā :).

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > buchamona 28.01.2013. 21.57

    Riņķī apkārt un pa augšupejošu spirāli… aug prasības. Ja deviņdesmitajos raudāja, ka vecenītēm pašvaldībā būs grūti bez tulka, tad tagad jau kategoriski prasa, lai katrs, kam vien hipertrofēta pašapziņa komplektā ar mazvērtības kompleksu to pieprasa, drīkst rakstīt iesniegumus jebkurai valsts institūcijai krievu valodā.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 15.52

    dzeris49 Lasu, Tu te sāc ” klasificēt” kas ir un, kas nav latviešu inteliģence :)

    Māra Zālīte: Būsim pret valsti apdraudošām provokācijām

    “…Man ir izmisīgs jautājums Latvijas krieviem – kur viņu taisnīguma izjūta, kur augstsirdība, kur atbildības sajūta? Vai tiešām sava lingvistiskā komforta dēļ Latvijas krievi nevairītos pakļaut iznīcībai latviešu valodu? (Padomju impērija iznīcināja ap 200 mazo valodu.) Kā Latvijas krievi pieļauj, ka ar viņiem manipulē kāds Vladimirs Iļjičs, kurš sevi dēvē par nacionālboļševiku? Pārtulkojot Eiropai saprotamā terminoloģijā, šo ideoloģiju sauc par neonacismu…”
    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/mara-zalite-busim-pret-valsti-apdraudosam-provokacijam-13928181

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 28.01.2013. 21.37

    riņķī apkārt. Vai tas nebija laiks, kad Āboltiņa kopā ar Vienotības ” gaišajiem prātiem”, mediju redaktoriem utt un utt vēlējās ieraudzīt SC koalīcijā?
    ____________________
    Vai tad ir cerība, ka šo prātos kas mainījies? Pēc notikušā referenduma vairs nedrīkst tik atklāti paust savus nodomus, jāmaina taktiku. Ēlertei tagad atkal vēsturiska izvēle Rīgā, bet es neesmu aizmirsis viņas brīdinājumus par draudošo Latvijas pagriezienu uz austrumiem pirms 10. saeimas vēlēšanām… nākošajā dienā pēc uzvaras viņa aicināja uz koalīciju ar SC – neesot nekāda riska…
    Tātad, ja SC negrib V koalīcijā, kad tas uzvarējis vēlēšanās, tad piedāvāsimies, kad mēs uzvaram! Nu vai tā nav dzimtcilvēku loģika? Tauta dodas uz referendumu, lai, izbiedēto politiķu aicināti, aizstāvētu dzimto valodu, bet nākošajā dienā pēc referenduma steidzīgi tiek sacerēti izlīgšanas manifesti, lai atvainotos par savu uzdrīkstēšanos…atcerieties Nellijas tirādes 100. pantā: ~ mēs nevaram vainot krievus par referendumu…Jā, jā pārējie piebalso…vainīgi mūsu politiķi, nav integrējuši…

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 28.01.2013. 17.42

    Dzeri, Tev tīšam aizmirsies juridiskais princips, ka likuma nezināšana no atbildibas neatbrīvo?

    Ja cilvēks/kriev-vien-valodīgais post-sovoks neapzinās savas rīcības sekas, tad viņu arī turpmāk jāatbalsta, dodot privilēģiju nemācīties un izmantot pašsegregācijas priekšrocibas/paplašināt mītneszemei un pamatnācijai naidīgus anklāvus? Runa, protams, nav par neapzināšanos, bet gan mērķtiecīgu rīcību, eskalējot naidu pret aborigēniem un turpinot cerību uz varas pārņemšanu, — nemaz jau šiem nav grūti, jo gļēvo “latviešpartiju” kopums Rīgu kremliniem pirms 4 gadiem jau uzdāvināja brīvprātīgi. Par dāvināšanu — padosanos bez kaujas? pārdošanu/ēzeļausu piemērošanu sev? — protams, vislielākā atbildība Vienotībai ar tās tagadējo vadoņmatriarhātu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 15.02

    kolpants. Arodskola un jūrskola – tās bija divas dažādas lietas. :) Klaipēdas jūrskolā arī mācības notika krieviski. Jūrskolas bija militarizētas skolas, pēc kuru beigšanas CA vajadzēja “nostāžēties” tikai īsu laiku. Добровольное общество содействия армии, авиации и флоту (ДОСААФ) :)

    Kariņš lielos vilcienos visu raksta pareizi par lietām, kuras skar rusifikāciju Latvijā. Ja jau skolās tādi priekšmeti kā vēsture, literatūra tika mācīti no okupantu skata punkta, kurš pašos pamatos bija vērsts pret Latvijas tautu, Latvijas valsti, tad – diez vai šādas skolas var nosaukt par latviešu skolām :)
    Patieso ieskatu par savas tautas vēsturi un atsevišķu posmu mūsu literatūrā es apguvu “pašmācības ceļā”, sēžot bēniņos un lasot mākslas un literatūras mēnešrakstu “Daugava,” A. Grīna ” Dvēseļu puteni” un grāmatas par Brīvības cīņām.

    Bet tā “raudāšana” par krievu asimilāciju Latvijā – tā vienkārši ir nekaunība, kuras vienai daļai krievvalodīgo netrūkst. Ja jau gribam runāt no paša sākuma un godīgi par to, kas un kā notika – tad sāksim ar 1940.gadu, sarēķināsim bilanci un tad redzēsim, kas notiek šobrīd Latvijā. Krievu asimilācija, jeb vardarbīgo rusifikācijas seku likvidācija Latvijā

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 28.01.2013. 11.41

    “Ja reiz visus tos uzskatīja par ienaidniekiem, nevajadzēja piešķirt tiem pilsonību” – diemžēl, pie varas esošie un bijušie komunisti, čekas aģenti un gļēvlatvieši arī viņus par ienaidniekiem neuzskatīja un neuzskata.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > buchamona 28.01.2013. 20.41

    pats padomā, referendums likumīgs, nu tad kāpēc gan viņiem būtu jābalso pret savas valodas liet. paplašināšanu?
    —-
    Lūk, tā jau ir tā ideoloģija.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 28.01.2013. 13.32

    “jādeportē, pēc kādiem kritērijiem vērtēs, kuri ir, kuri nav ienaidnieki, kas to darīs?” – ir jāsāk ar to, ka jābeidz laist muļķi. Bet deportēt nevajag, neesam jau krievi, kas to savulaik darīja, vienkārši vajag uzsākt ciešu sadarbību ar dažiem no mums tik draudzīgās valsts prezidentu un gubernatoriem, kas mīļi aicina tautiešus mājup, un jāveicina viņu repatriācija. Nodokļu maksātāju miljardu latu, ko Godmanis izgrūda, glābjot divus žīdus, vajadzēja 20 gadu laikā ieguldīt repatriāciju veicināšanā. Par ienaidniekim – te nevajag nekādu gudrību, vajag paņemt Centrālās vēlēšanu komisijas rīcībā esošos sarakstus ar referenduma iniciatoru parakstiem, kur arī visi personu kodi ir atrodami, un būs skaidrs, ar ko sākt. Kas to darīs? Vispār jau to būtu jādara DP.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 16.42

    kolpants. Nu, atmetīsim vienreiz šo bakstīšanos – krievi, latvieši, ja runājam par SC valdošajā koalīcijā. Man ir slinkums meklēt, bet IR var atrast diskusiju starp Ušakovu un Dombrovski īsi pirms vēlēšanām. Sarunas tēma, ekonomika. Šīs sarunas gaitā neatradās neviens punkts, kurā sakristu Ušakova – Dombrovska pozīcijas. Šobrīd svarīgākais Latvijai iestāties eiro zonā, SC un izskatās, ka kopā ar ZZS darīs visu, lai mēs tur neiekļūtu. Kā redzi pilnīga saskaņa starp ZZS latviešiem un SC krieviem. Kur Latvija būtu šobrīd, ja premjers būtu Ušakovs? :) Vai SC ir spējīgi sastādīt valdību? :) Utt

    Ja par valodu un Zālīti, tad Zālītei taisnība – jūs krievi esat iznīcinājuši aptuveni 200 mazo tautu valodu un arī latviešu valoda jums nebūtu nekāds izņēmums, ja rastos pateicīga situācija Latvijā sakārtot šo lingvistisko komfortu sev par labu. Okupācijas laikā gandrīz tas izdevās. Vēl tikai nedaudz pietrūka, un latvieši Latvijā būtu kļuvuši par minoritāti.

    Ok, paldies par sarunu :) Esmu šodien aizsēdējies te, vēl tikai varu piebilst, ka, ja Latvijas krieviem būtu partija, kura nebūtu krasā opozīcijā pret šīs dienas LR ārpolitisko kursu un galvenajiem virzieniem ekonomikā, ja šī partija būtu atzinusi 1940. gada okupācijas faktu, kas ir mūsu atjaunotās LR pamats, tad šāda partija jau sen būtu valdošajā koalīcijā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 11.28

    dzeri. Tāda nu ir Latvijā izveidojusies situācija -pilsonim – putinistam ir visas iespējas ar savām vēlētāja tiesībām mēģināt likvidēt mūsu valsti. Savkārt man, pārliecinātam 18. novembra LR aizstāvim, ir tiesības mēģināt nosargāt valsti no putinistiem :) Ko manī redz pārliecināts putinists un, ko es saredzu viņā – tā ir mūsu – katra personīgā izvēle uz ko mums arī ir tiesības…:))) utt.

    +15
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 10.28

    tvverotajs .Tieši to es arī saku, ka vecākiem ir jāraksta iesniegums. Sevišķi Latvijas situācijā, kad valstī dzīvo tik liels skaits cilvēku, kuri nemaz nevēlas LR pilsonību ne sev, ne saviem bērniem.

    Kad vienreiz tiks pieņemts likums par dubultpilsonību, tad taču arī pretendentiem būs jāraksta iesniegums.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 10.46

    Dzeri. Balsojuma rezultāts ir lielums ar kuru var stiprināt, vai arī sagraut valsti un sekas balsojumam ir vienlīdz nopietnas – balsojis pilsonis ir apzināti, vai arī viņš ir ticis maldināts. Tādēļ vēlreiz uzsveru – pilsonība, tā nav ne rotaļlieta, nedz labdabības žests pret tuvāko, bet gan – pilsonība ir tikai un vienīgi atbildība pret valsti ar kuru cilvēks jūtas saistīts, jeb vēlas saistīties.

    Man Tev taču nav jāpaskaidro – kādēļ LR ienaidnieki tik nikni cīnās par nulles pilsonības likuma ieviešanu Latvijas Republikā?

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 28.01.2013. 10.09

    dzeri. Ja SC elektorāts, nedomājot ko dara – balso līdzi Ušakovam, piemēram – tā ir viņu problēma, nevis manējā. Kamēr viņi atbalstīs Latvijas vietējos putinistus, tikmēr viņi ir ” pelēkā masa” :), kura apdraud mūsu valsts pastāvēšanu.

    Pareizi Tu saki, ka ikdienas dzīves situācijās grūti tikt skaidrībā ar to lojalitāti valstij, un tieši tādēļ pilsonības iegūšanas mehānisms ir jāatstāj vecais. Nekādus atvieglojumus.:)

    Kursītis par Muižnieku teica – otrs Rubiks, un viņam ir taisnība.

    +26
    -2
    Atbildēt

    0

dro 28.01.2013. 12.31

Visos portālos ievērību guvis Guardin komentārs Latvia: Russia’s playground for business, politics – and crime, izņemot IR.

Šeit valda uzskats, ka lielākais drauds Latvijas drošībai ir NA:)

+21
-1
Atbildēt

1

    dace_ampermane > dro 28.01.2013. 14.24

    lno, kamēr Ločmelei un Ozoliņam nav sava milicija Tev nevajadzētu uztraukties :))

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 28.01.2013. 11.34

Muižnieka murgainās idejas, kuras, kā par brīnumu, diezgan precīzi sakrīt ar kremļa un SC vēlmēm, nav vērts pat komentēt. Pat Latvijas valsts atklāti ienaidnieki savas pret valsti vērstās idejas nenoformulēs labāk par muižnieku. Pie varas esošos gļevlatviešiem kaut kādā veidā derētu beidzot piespiest izvilkt galvu no smiltīm un sākt kaut ko darīt, lai veicinātu okupantu, kolonistu un viņu pēcteču repatriāciju vai izbraukšanu uz Rietumiem, uz valstīm, kas tādā vai savādākā veidā pielika roku pie Latvijas okupācijas, piemēram, UK un ASV, kas Teherānas, Potsdamas un Jaltas konferencēs piekrita Staļina pēckara Eiropas redzējumam. Bet, runājot par skolu mācību valodu, protams, jau sen bija jābūt tikai un vienīgi latviešu valodai, taču ne kopīgās skolās, ja kopīgās, tad, zinot latviešu lunkano muguru un pārspīlēto toleranci, būtu ļoti rūpīgi jāpiedomā pie pieļaujamām proporcijām. Šī brīža krievu skolās vienkārši jānomaina vadība no kremliski lielkrievu šovinistiskas uz valstiski domājošu (dažās, droši vien, jau tagad ir normāla vadība) un vēstures un kādus tur vēl skolotājus, jo bijušo padomju oficieru sievas jau neko labu iemācīt nevar.

+17
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > kristaps_drone 28.01.2013. 11.44

    ——Ciniķis Muižnieka murgainās idejas, kuras, kā par brīnumu, diezgan precīzi sakrīt ar kremļa un SC vēlmēm, nav vērts pat komentēt.
    ==============================================================================
    Nav vērts komentēt arī argumentus par labu EURO ieviešanai, jo tik un tā no jaunās valsts Eiropas Savienības apskāvieniem atbrīvoties nevarēs:

    http://www.youtube.com/watch?v=vDoE23uFBbU

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu