Par 2013.gada dzīvnieku izraudzīts Eiropas purva bruņurupucis • IR.lv

Par 2013.gada dzīvnieku izraudzīts Eiropas purva bruņurupucis

25
Purva bruņurupucis. Foto: Baiba Aprāne, LETA

 

Latvijas Dabas muzejs par 2013.gada dzīvnieku izraudzījies Eiropas purva bruņurupuci (Emys orbicularis), kas ir vienīgais bruņurupuču kārtas pārstāvis Latvijā, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Baiba Krustiņa.

Latvija ir Eiropas purva bruņurupuča izplatības areāla ziemeļu robeža. Šis dzīvnieks Latvijā ir ļoti rets, vēl nesen tā klātbūtne pat tika apšaubīta, tomēr Latgales Ekoloģiskās biedrības zinātnieki Aija un Mihails Pupiņi, pētot šo dzīvnieku, ir pierādījuši, ka bruņurupucis sastopams atsevišķās vietās Latgalē, Zemgalē un arī Kurzemē.

Par Eiropas purva bruņurupuču pētīšanu un aizsardzību rūpējas Latgales Ekoloģiskā biedrība un Latgales zoodārzs, uz kura bāzes paredzēts attīstīt Purva bruņurupuču saglabāšanas centru Latvijā un izveidot kontrolējamu vietējo populāciju tīklu no centrā savairotajiem indivīdiem. Šo darbu vada Mihails Pupiņš.

Dabas muzejā oficiālā gada dzīvnieka pasludināšana un tam veltītās izstādes atklāšana notiks ceturtdien, 24.janvārī.

Dabas muzejā būs skatāma Eiropas purva bruņurupucim veltīta izstāde un arī tam par godu veidots stends Zooloģijas ekspozīcijā. Īpašs pārsteigums pasākuma viesiem būs dzīvnieku audzētājas Jeļenas Kustovas sagādātie dzīvie bruņurupuči – 2013.gada dzīvnieka radinieki. Tāpat izstādē būs aplūkojama daļa no Dabas muzeja plašās bruņurupuču kolekcijas. Tā iepazīstinās ar Eiropas purva bruņurupuci, tā dzīves veidu un paradumiem.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu