Pats dārgākais deputāts • IR.lv

Pats dārgākais deputāts

60
Miljons latu iepakojumā. Foto: Jānis Saliņš, F64
Juris Viļums

Visiem spēkiem cenšos mainīt iepriekšējos stereotipus par Saeimas deputātu saikni ar vēlētājiem

Raksti par Saeimas deputātu saņemtajām algām un izlietotajām kompensācijām jau sen ir kļuvuši par Latvijas medijos piedāvātās informācijas neatņemamu sastāvdaļu. Svētdien (02.09.2012.) šīs rubrikas saturu papildināja arī TV3 raidījums „Nekā personīga” un tajā atspoguļoto joprojām aktīvi pārpublicē vai ikviens sevi cienošs Latvijas plašsaziņas līdzeklis.

Pilnībā atzīstot sabiedrības pastiprinātās intereses pamatotību par to, kādā veidā un kam tieši tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda, kā arī to nenoliedzamo faktu, ka starp lielākajiem kompensāciju saņēmējiem parādās Reformu partijas Latgales deputātu Jura Viļuma un Gunāra Igauņa vārds, nolēmu sniegt arī savu artavu skaidrības ieviešanā (tā teikt – no pirmavotiem) par to, kādēļ tieši šādas kompensācijas un kāds ir to izlietojuma pamatojums.

Par darbu vai atpūtu?

Sākt gribētu ar iepriekšminētā TV3 raidījuma sižetu par Saeimas deputātu darbošanos vai atpūtu šīs vasaras laikā. Lai gan raidījuma vajadzībām tā veidotāji efektīvi “piemeklēja” tikai tās intervijas daļas, kurās tiek runāts par “Latgales apceļošanu” un “atvaļinājumu”, vēlos norādīt, ka faktiski mans “atvaļinājums” sastāvēja no aktīva darba reģionā, kuru esmu ievēlēts pārstāvēt Saeimā.

Vasara tika pavadīta, tiekoties ar Latgales novada iedzīvotājiem, vietējo pašvaldību darbiniekiem, uzņēmējiem un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, piedaloties dažāda līmeņa reģionālās diskusijās, ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru dodoties vizītēs uz Latgales pašvaldībām un pārstāvot Saeimu vai Reformu partijas frakciju vairāku Latgales novadu svētkos un citos publiskos pasākumos. Vasaras laikā esmu paguvis apmeklēt teju vai visas Latgales pašvaldības (neapmeklēta palika tikai Zilupes, Rugāju, Riebiņu un Ilūkstes puse). Informāciju par lielāko daļu no savām aktivitātēm esmu padarījis brīvi pieejamu ikvienam interesentam ar šim nolūkam izveidotas interneta mājas lapas (jureits.lv) un Twitter konta (LG_deputati) starpniecību.

Galu galā tāds taču ir viens no Saeimas deputāta galvenajiem uzdevumiem – nodrošināt tiešu Latvijas valsts parlamenta saikni ar iedzīvotājiem! Arī tiem, kas dzīvo attālāk no Rīgas un paši nevar tik vienkārši nokļūt līdz Saeimas namam Rīgā, lai tiktos ar savu novadu pārstāvošo deputātu arī ārpus vēlēšanu kampaņas laika.

Par deputātu mūžīgo iedzīvošanās kāri

Tā ir gluži vai obligāti sagaidāma prasība ikvienam, kas kļuvis par mūsu Saeimas deputātu. Tā vai tuvu tam ir spiests nodomāt gandrīz ikkatrs, kurš izlasījis kārtējo trīs rindkopu rakstu par deputātiem izmaksātajām algām un kompensācijām. Šādus priekšstatus cenšos grozīt praksē un to darīju jau labu laiku pirms iepriekšminēto TV sižetu un rakstu publikācijas.

Uz vasaras laiku (jūliju un augustu) atteicos no dzīvokļa Rīgā. Vasarā faktiski neizmantoju Saeimas autoparku un visām darba vajadzībām lietoju savu privāto, 1994.gadā ražoto “Audi” markas automašīnu – tās vizuālo un tehnisko stāvokli interesenti var novērtēt paši, ielūkojoties pie Saeimas esošajā stāvvietā. Katrā gadījumā tikai atbalstu valsts līdzekļu taupīgu lietošanu visās jomās (te atsevišķa analīze būs nepieciešama arī par Saeimas nama budžetu kopumā).

Atalgojums un tā apjoms man nekad nav bijis svarīgākais faktors darba izvēlei un kandidēt Saeimas vēlēšanās piekritu, atalgojuma aspektu pat nevērtējot. Varu tikai atkārtot savus iepriekš daudzreiz teiktos vārdus – ja kāds vēlas nākt manā vietā Saeimā strādāt, lūdzu, nekautrējieties, iesaistieties politikā, iegūstiet iedzīvotāju atbalstu un strādājiet, saņemot to (milzīgo) algas skaitli. Personīgi tikai priecāšos, ja pēc manis Saeimā Latgali pārstāvēs vēl aktīvāki, zinošāki, gudrāki un visādi citādi labāki deputāti. Diemžēl līdz šim arī attiecīgās algas esamība neko daudz nevilina manus novadniekus aktīvi iesaistīties politikā.

Lētākais Latgales vai Kurzemes pārstāvis – bagāts Rīgas uzņēmējs (-a)?

Dažkārt publikācijās blakus lielāko kompensāciju saņēmējiem (arī man) tiek norādīti vairāki mani Saeimas kolēģi, kuri saņem niecīgas kompensācijas vai tās nesaņem nemaz. Iemesli un situācijas ir dažādas – piemēram, deklarēta dzīvesvieta Rīgā (kas izslēdz nepieciešamību mērot 300 km ceļu un, loģiski, īrēt vēl vienu dzīvesvietu galvaspilsētā) vai iepriekšējā uzņēmējdarbībā uzkrāts kapitāls, kas (visnotaļ apsveicamā kārtā) dotu iespēju atļauties visus ar Saeimas darbu saistītos izdevumus uzņemties pašam, tādējādi ietaupot valsts budžeta līdzekļus.

Iespējams, kādam deputātam kompensācija nav nepieciešama (vai nav nepieciešama pilnā apmērā), jo viņš neuzskata par vajadzīgu pavadīt pilnu darba nedēļu Saeimā vai pēc tās katru nedēļu tikties ar sava reģiona vēlētājiem, kas nu atkal ir aktuāls jautājums, sākoties rudens darba sesijai.

Saeimā, protams, vienmēr būs un ir vajadzīgi deputāti, kas ievēlēti no Rīgas un tai tuvumā esošajiem novadiem. Saeimā diemžēl vienmēr var arī iekļūt kāds, kuram ir savdabīga izpratne par tās darbu vai komunikāciju ar vēlētājiem. Bet vai tas būtu godīgi, ja tikai viņi varētu pārstāvēt Latvijas iedzīvotājus, visus Latvijas reģionus? Jautājums taču nav par to, kurš ir labāks (vai “lētāks”). Jautājums ir par to, ka sava novada problēmjautājumus labāk pārzina tieši tā vēlēšanu apgabala deputāts – uzņēmējs, ārsts, pašvaldības vai izglītības darbinieks – un starp šiem novadiem pastāv lielas atšķirības (kaut vai attālums līdz galvaspilsētai), kuras jāizlīdzina, lai dotu maksimāli vienādas iespējas visiem Saeimas deputātiem pārstāvēt savu vēlēšanu apgabalu un galvenais – saglabāt ikdienas saikni ar saviem vēlētājiem.

Nobeigumam

Nu jau pārāk labi esam iepazinuši sabiedrībā valdošos priekšstatus par Saeimas deputātu – savtīga labuma meklētāju, kas „pazūd Rīgā” uzreiz pēc ievēlēšanas un neatgriežas savā reģionā ātrāk kā pirms nākamās pirmsvēlēšanu kampaņas sākuma. Visiem spēkiem un visu likumā paredzēto valsts piešķirto līdzekļu ietvaros cenšos to mainīt – par ikdienas un iknedēļas darba jaunumiem, panākumiem un arī neveiksmēm ir iespējams iegūt informāciju gandrīz nekavējoties (katra nedēļas nogale Latgalē tiekoties ar iedzīvotajiem, Twitter konti, publikācijas mājaslapā un iespēju robežās preses izdevumos un interneta portālos).

Pati mūsu (mana un G.Igauņa) iekļūšana Saeimā ir labs pierādījums tam, ka Latgales reģiona pārstāvim nav jābūt tikai televīzijas ekrānos bieži redzētam rīdziniekam. Ceram, ka mūsu paraugam sekos un demokrātijas principu ieviešanas darbā iesaistīsies arvien plašāks Latgales iedzīvotāju loks.

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (60)

Vita Vasiļjeva 05.09.2012. 21.34

Arī mana vasara tika pavadīta tiekoties ar Latgales novada iedzīvotājiem, vietējo pašvaldību darbiniekiem, uzņēmējiem un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, piedaloties dažāda līmeņa reģionālās diskusijās.

Šajā, atsķirībā no Jureiša, gan nepiedalījos – ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru nedevos vizītēs uz Latgales pašvaldībām un nepārstāvēju ne Saeimu, ne Reformu partijas frakciju.

Līdzīgi kā Jureits piedalījos vairāku Latgales novadu…hm, it kā ir viens etnogrāfiskais novads, bet, nu labi…piedalījos vairāku miestu un pagastu svētkos, un citos publiskos pasākumos.

Vasaras laikā paguvu apmeklēt visas – uzsveru, visas(!) – Latgales pašvaldības, bet Jureits apmeklēja tikai dažas. 5:0 manā labā!

Noslēgumā – es par to nesaņēmu algu, kā arī visus izdevumus sedzu no savas kabatas. Un lielāko daļu no ceļa – kā zaļi domājošs cilvēks – veicu ar velosipēdu.

+9
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 05.09.2012. 11.58

Vasarā faktiski neizmantoju Saeimas autoparku un visām darba vajadzībām lietoju savu privāto, 1994.gadā ražoto “Audi” markas automašīnu – tās vizuālo un tehnisko stāvokli interesenti var novērtēt paši, ielūkojoties pie Saeimas esošajā stāvvietā.

Ļoti daudzi iedzīvotāji arī izmanto privāto auto, lai nokļūtu uz/no darba, ar vēl vecākām mašīnām un bez algas 1400Ls uz rokas. Neuzskatu, ka alga ir ļoti liela, bet, lai teiktu, ka ar to nevar iztikt, ir vairāk nekā iedomīgi un attāli no iedzīvotāju ikdienas. Un fakts, ka deputāti nenopelna pilnu algu, jo saņem sodu par kavēšanu sesijas sasaukuma laikā, ir vērā ņemams fakts!

+8
-1
Atbildēt

13

    ilva > Una Grinberga 05.09.2012. 12.39

    1400 pirms nodokļu nomaksas. mašīnu izmantoju darba vajadzībām (ne tikai nokļūšanai uz darbu, jo tam biežāk izmantoju sabiedrisko transportu) – privātajā sektorā parasti tam nodrošina darba transportu. Kompensācija sedz tikai degvielas izmaksas.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ilva > Una Grinberga 05.09.2012. 20.16

    Aicinu kādreiz pievienoties kādam braucienam uz tikšanos ar cilvēkiem (neteikšu “vēlētājiem”) un tad varēsiet novērtēt, cik daudz tas ir “slavas saulītē grozīšanās” vai “visu pārmetumu uzklausīšanas” pasākums.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Una Grinberga 06.09.2012. 17.58

    zanE …
    jureits.lv….vai sava reģiona iedzīvotājus informējāt par Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas priekšrocībām

    Vai Jūs jureitu informējāt par Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas priekšrocībām, ka tagad prasiet no viņa?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Una Grinberga 05.09.2012. 13.32

    ——-
    Vajag objektīvi novērtēt 11. Saeimas deputātu ‘armijas’ sasniegumus (salīdzinot ar 10. Saeimas), tad deputāta kunga raksta pēdējais teikums būs skaidrāks izprotams:

    ‘Ceram, ka mūsu paraugam sekos un demokrātijas principu ieviešanas darbā iesaistīsies arvien plašāks Latgales iedzīvotāju loks’

    – Kā var necerēt?!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ilva > Una Grinberga 06.09.2012. 18.22

    Iesaku apskatītities šo, te ir diezgan pilnīga informācija par RSEZ:
    http://www.youtube.com/watch?v=lVCOI1Y4luI&feature=player_embedded

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Una Grinberga 06.09.2012. 10.53

    Zane, ko Tu, jo Jureits aģitē tikai par latgaliešu alfabetu un valodu nevis dialektu. Tur daudz zināšanu nevajag.Tur tiek spiests uz emocijām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Una Grinberga 06.09.2012. 00.05

    …jureits.lv….vai sava reģiona iedzīvotājus informējāt par Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas priekšrocībām un iepazīstinājāt viņus ar tās attīstību un sasniegumiem?….par mazo un vidējo uzņēmumu iesaistīšanos tajā?….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mārtiņš meiers_ > Una Grinberga 05.09.2012. 20.41

    …un vēl Ls1000 tikai degvielai…
    Nav viegli ar F1 pa Latgales ceļiem braukt… :(

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > Una Grinberga 05.09.2012. 13.47

    Taisnība, sūkstīties nav nekāda pamata. Darbs ar nav nekāds hipergrūtais. Ja labi grib var tos četrus gadus nosēdēt bez liekām raizēm, atkaujoties vien no snaudas sēžu laikā. Protams, aktivitātes un darbošanās, īpaši savā pamatfunkcijā – likumdošana – ir vajadzīga un slavējama. Taču tā braukāšana un tikšanās ar vēlētājiem vairāk tomēr ir popularitātes vairošanai, lai tiktu ievēlēts vēlreiz. Lai gan tā ievēlēšana arī vairāk atkarīga no partijas un vietas listē.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 05.09.2012. 21.40

    @jureits
    cik daudz tas ir “slavas saulītē grozīšanās” vai “visu pārmetumu uzklausīšanas” pasākums.

    Runa ir par to, vai no tā sabiedrība ko iegūst vai iegūst pats deputāts. Lai zinātu, kas notiek Latvijā vai kādā lauku apriņķī pietiek ieiet kādā portālā un izlasīt kādu vietējo apkārtrakstu. Bet jautājums ir, vai no to sūdzību uzklausīšanas ir kāds labums? Ja Jureits par katru šādu tikšanos var pateikt “es uzzināju…., secinu… un izdarīšu…, lai to atrisinātu”, un no tā labumu gūst plašāka sabiedrība, tad nauda patiešām tiek lietderīgi izmantota. Ja tā nav, tad vajag vēlreiz pārdomāt tēriņu lietderību vai pat atbilstību amatam. Sirdsapziņā nevienam nevaru ielīst un to arī nevēlos darīt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Una Grinberga 05.09.2012. 14.28

    …velns zina, kāda Dūlem bija tā kļička
    ______________________

    Lai dzīvo Zuarguss Klororus-Zarmass!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Una Grinberga 05.09.2012. 14.24

    Gan jau Jureits zinās kurā partijā atkal jāpārreģistrējas , jo ar RP diezin vai vairs varēs pieticīgo deputāta algu saņemt.
    Labi, ka vismaz viņš vairs nebūs Vienotībā. Varbūt viņam jādodas uz Sudrabas partiju- tā drīz vien būs topā vai vēl labāk uz Laimīgo nākotni pie Dūles,, vai velns zina, kāda Dūlem bija tā kļička

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 05.09.2012. 13.00

    Ok, pirms nodokļu nomaksas. + darbs komisijās 155Ls = 1060Ls uz rokas + 470 Ls kompensācija par transportu un dzīvokli. Tā ir dzīves kvalitāte par 1530 Ls uz rokas. Ja man kāds tagad mēģinās ieskaidrot, ka deputāti ir apdalīti, sorry – nav komentāru! Ja es neierodos uz darbu, tad pirmo reizi mani pabrīdinās, otrajā – atlaidīs. Ja es vēlos nestrādāt – ņemu atvaļinājumu vai bezalgas atvaļinājumu. Piedalīšanās pasākumos ir vairāk personisks labums kā darba pienākums, jo sabiedrība (darba devējs) no tā neiegūst neko, bet deputāts – atpazīstamību (personīgu labumu).

    P.S. Tas nav pārmetums konkrētam cilvēkam vai Saeimas diskreditācija, bet sabiedrību un mani, kā tās locekli, tracina deputātu vaimanas par “nepamatotu aizrādīšanu”. Vajag atzīt – Saeimas deputātiem ir īpašas privilēģijas un darba alga ne tuvu neatbilst darba tirgus nosacījumiem.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

dro 05.09.2012. 11.27

Jā, Jureits ir liels īpatnis:)

+8
-2
Atbildēt

3

    ilmisimo > dro 05.09.2012. 12.30

    … Jureits var būt laimīgs..
    ________________—- škiet, ka Zatlera maizes kules svars arī iet secen..

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 05.09.2012. 11.51

    lama . Jureits var būt laimīgs, ka viņam nav jāvergo uz galērām kā Putinam:)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > dro 05.09.2012. 11.50

    … kas pazemīgi nes savu tautas kalpa krustu un trūcīgo maizes kuli?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu