Raidījums: Uzņēmums fotoradarus atslēdz „Jaunā viļņa” laikā • IR.lv

Raidījums: Uzņēmums fotoradarus atslēdz „Jaunā viļņa” laikā

6
Fotoradars. Foto: Ieva Čīka, LETA

„Vitronic” firmas īpašnieks Teilāns dod padomus Rīgas mēram Ušakovam

Uzņēmums „Vitronic Baltica” ar fotoradariem šovasar rīkojies kā ar savu īpašumu, uzskata Jūrmalas taksometru vadītāji. Tā šovasar Krievijas rīkotā starptautiskā jauno izpildītāju konkursa „Jaunais vilnis” laikā Dubultu prospektā vienmēr esošais fotoradars pazuda. Noņemti tikuši arī pārējie fotoradari, svētdien ziņoja TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Jau ziņots, ka valdība nolēma pielikt punktu neveiksmīgajam „Vitronic Baltica” fotoradaru stāstam, iespējams, septembra beigās līgums tiks lauzts. No 160 līgumā ar Iekšlietu ministriju paredzētajiem stacionārajiem fotoradariem uzstādīta vien piektā daļa – 27.

Tikmēr Jūrmalā „Vitronic” izrīkojies, kā iepaticies. Tā Jūrmalas taksists Sergejs „Nekā personīga” teicis, ka fotoradari pazuduši uz veselu nedēļu. „To jums jebkurš taksists pateiks,” par konkursa „Jaunais vilnis” laikā „pazudušajiem” radariem saka Sergejs. Arī Jūrmalas policijas priekšnieks Andrejs Civjans to apstiprina, lai gan viņam ir grūti komentēt, kāpēc tie tika noņemti. „Cilvēki jautāja, kāpēc esot noņemti, teicām, ka neesam kompetenti.”

Strīdīgais līgums par fotoradaru uzstādīšanu tika parakstīts tikai dažas dienas pirms tam, kad amatu pameta iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Un tā parakstītājs bija Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs, kurš arī vairs nav amatā. Vienīgā amatpersona, kas bija klāt pie līguma parakstīšanas un kas vēl aizvien strādā Iekšlietu ministrijā, ir valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Raidījumam analizējot līgumu, šķiet, ka tas sastādīts par labu „Vitronic”. Soda nauda par neizdarīto tiek noteikta tikai 0,001 procents. Līdz ar to soda naudās „Vitronic Baltica” pie vairāk nekā 11 miljonu latu projekta samaksājusi 28 tūkstošus. Līgums nosaka, ka tikai viena gada laikā no tā parakstīšanas dienas, ja stacionārie fotoradari nedarbojas, pasūtītājs ir tiesīgs pārtraukt līgumu.

Visa fotoradaru projekta ieviešanas laikā medijiem tā arī nav izdevies sagaidīt komentāru no firmas īpašnieka Ērika Teilāna. Vairākkārt aizbildinoties ar to, ka atrodas Krievijā un vēlāk solot paust savu viedokli par fotoradariem, Teilāns allaž pamanījies izvairīties no atbildes. Kā zināms, Teilāns ir arī Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) padomnieks.

Latvijas Automoto biedrības prezidents Juris Zvirbulis uzskata, ka valsts jau sākotnēji fotoradaru projektu bija nolēmusi neveiksmei, fotoradaru konkursā par uzvarētājiem atzīstot tos, kas ņem vismazākos procentus no soda naudām. Tāpēc, lai nopelnītu, uzņēmējam fotoradari jāslēpj krūmos. Vēl viens absurds, viņaprāt, ir tas, ka valdība budžeta ieņēmumos ieplānoja ieņēmumus no soda naudām.

Patlaban ir divi fotoradaru attīstības scenāriji, informē raidījums. Pirmais, projektu turpina vācu firma „Vitronic”, kurai juridiski pieder „Vitronic Baltija” rīcībā esošie fotoradari. Otrā, fotoradarus pārņem valsts. Pašreizējais līgums nosaka, ka valsts var iekārtas pārņemt par vienu desmito daļu no preces vērtības. Tas gan ir spēkā, ja pēc pieciem gadiem beidzas līguma darbība.

Šogad pēc fotoradaru fiksētajiem pārkāpumiem izsūtīti vairāk nekā 230 tūkstoši protokoli. Kopš „Vitronic Baltica” fotoradari izvietoti uz ceļiem, valsts soda naudās saņēmusi vienu miljonu 200 tūkstošus latu. Vairāk nekā 400 tūkstošus latu saņēmusi Teilāna kompānija. Tas gan ir daudz mazāk nekā viņi bija cerējuši.

 

Komentāri (6)

Māris Sprūds 03.09.2012. 12.08

“SaSodītā Latvānijas valsts” cerēja taču saņemt 7 miljōnus! Tas taču budžetā bija paredzēts.

Nez kapēc nepieminēja, ka ceļā uz “Positivus” esot bijuši papildus radari izlikti? (tā teikt, urlas nevar jaunajā vilnī sodīt, bet pārējos var)

+4
0
Atbildēt

0

kristaps_drone 03.09.2012. 09.12

Tas, ka atslēdza radarus, bija taču zināms jau paša viļņa laikā, tas nu galīgi nekas nav. Tā ka šoreiz viņi tikai atgremoja vecu infromāciju. Lielākā sensācija, ko izdevies izrakts, bija ielu nosaukumi divās valodās Višķos. Laikam šoreiz KNABS nebija Jaunalksnei piespēlējis nekādu informāciju, jo raidījums iznāca stipri pašķidrs, kaut gan varēja likties, ka pēc vasaras brīvdienām un Jaunalksnes ilgāka pārtraukuma būs kaut ko sagarbinājuši.

+4
-1
Atbildēt

0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 03.09.2012. 08.45

nulle. Vai tad Ušakovs noslēdza līgumu ar šo firmu? Lai gan Mūrnieces paraksts nav uz līguma, sagatavošana notika viņas paspārnē. Kur skatās Tieslietu un Kultūras ministri, vai ne?:)i

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu