Par iespējamo kukuļošanu Rīgas domē KNAB aizturējis septiņas personas • IR.lv

Par iespējamo kukuļošanu Rīgas domē KNAB aizturējis septiņas personas

20
Rīgas domes Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa tiek konvojēta no tiesas zāles. Foto: Evija Trifanova, LETA

KNAB: Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu kopumā veicis 14 kratīšanas un aizturējis septiņas personas.

Kriminālprocess par Rīgas domes amatpersonas un darbinieku iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar pašvaldības dzīvokļu īres tiesību piešķiršanu Rīgā birojā sākts pirmdien, 17.septembrī, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Lai izmeklēšanas interesēs nodrošinātu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā 17.septembrī veiktas daudzas neatliekamās procesuālās darbības. KNAB darbinieki veica 14 kratīšanas vienlaikus vairākās vietās, arī Rīgas domes amatpersonas un darbinieku darbavietās. Kratīšanas veiktas pašvaldības pārstāvju klātbūtnē, kā to nosaka likums. Tāpat aizturētas septiņas personas, no tām viena Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona un divi darbinieki, par ko ir paziņots pašvaldības vadībai.

Aģentūrai LETA zināms, ka starp aizturētajiem ir Dzīvokļu pārvaldes vadītāja Ārija Stabiņa, kurai tiesa kā drošības līdzekli jau piemērojusi apcietinājumu, Dzīvokļu pārvaldes Protokolu nodaļas vadītāja Ļena Paščenkova un privātpersona Tatjana Fjodorova.

Patlaban KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersona, izmantojot starpniekus, iespējams, ilgstoši pieņēmusi kukuļus saistībā ar tās kompetencē esošu darbību izdarīšanu un labvēlīgu lēmumu pieņemšanu vairāku personu interesēs, informē Vitenburgs. Saskaņā ar amata pienākumiem pašvaldības amatpersona organizē iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu par pašvaldības dzīvokļu beztermiņa īres tiesību piešķiršanu.

Kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, lai KNAB izmeklētājs atzītu Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes amatpersonu par aizdomās turēto kukuļņemšanā, kas izdarīta atkārtoti, un vienu domes darbinieku – tās atbalstīšanā. Otrs domes darbinieks ir atzīts par personu, pret kuru ir sākts kriminālprocess par kukuļošanas starpniecību. Vēl divas personas ir atzītas par aizdomās turētām kukuļdošanā un divas – kukuļošanas starpniecībā.

Patlaban kriminālprocesa gaitā KNAB izmeklētājs turpina apzināt vēl citas iespējamo noziedzīgu nodarījumu epizodes un kukuļošanā iesaistītās personas. Pēdējās dienās KNAB Ziņojumu centrā ir saņemti jau 15 iesniegumi un zvani uz KNAB bezmaksas uzticības tālruni 8000 20 70.

KNAB aicina iedzīvotājus, kuru rīcībā ir ziņas par kukuļošanas faktiem, sniegt šo informāciju Ziņojumu centrā. KNAB atgādina, ka par kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā, tāpat kā par kukuļņemšanu, ir paredzēta kriminālatbildība. KNAB informē, ka gadījumos, kad personai kukulis izspiests vai pieprasīts, vai tā pēc kukuļa došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo, tā saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu tiek atbrīvota no kriminālatbildības.

Rīgas domes amatpersonai ar tiesas lēmumu 19.septembrī piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Pārējām piecām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, bet pašvaldības darbiniekam – arī aizliegums pildīt savus amata pienākumus.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 

Komentāri (20)

Ilona Auziņa 21.09.2012. 15.16

Es no ļoti daudziem cilvēkiem esmu dzirdējis ka tukšo dzīvokļu skaits Rīgā ir ļoti liels. Ja elektroniski tiek dalīti dzīvokļi tad tam tā nevajadzētu būt. Tātad bez tās elektroniskās dzīvokļu rindas ir arī vēl citas rindas, kuras regulē RD Dzīvokļu departaments un tas nozīmē ka Ušakovs ir absolūti nekompetents RD vadītājs un Rīgas mērs, jo pat nezin kas viņa kantorī patiesībā notiek. Viņam vismaz vajadzēja klusēt, bet ne nodemonstrēt nekompetenci LTV1 visai valstij. Bet Maskavai tas neko neizsaka un to gan Ušakovs labi apzinās, tāpēc var dalīt tās brīvbiļetes transportam pa labi un pa kreisi, jo viņam ir kurp atkāpties.

+15
0
Atbildēt

0

reksa 22.09.2012. 10.54

Ja visi kukuļņēmēji uzliktu uz galvas baltas cepurītes, tad Rīgas dome izskatītos kā apsnigusi…

+13
0
Atbildēt

2

    valdis > reksa 22.09.2012. 12.19

    Aldis. Ļoti labs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > reksa 22.09.2012. 12.15

    aldis. Labs, bet viņi pēc IR redakcijas domām nav radikāļi:) Man prieks, ka Ušakovs sācis nervozēt un aizrunājies jau tiktāl, ka sācis KNAB salīdzināt ar čeku. Jācer,ka KNAB neizšaus tūlīt visu pulveri. Publikai atmiņa īsa, RP jau gatavojas kļūt par SC sabiedroto, bet RD ir daudz vēl ko rakt .

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 21.09.2012. 15.35

Par iespējamo kukuļošanu Rīgas domē KNAB aizturējis septiņas personas
______________________________
Kur Sniegbaltīte?

Amerikā?

+12
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu