Saeima atbalsta par Lembergam neizdevīgiem dēvētos likuma grozījumus • IR.lv

Saeima atbalsta par Lembergam neizdevīgiem dēvētos likuma grozījumus

11
Aivars Lembergs. Foto: Jānis Saliņš, F64

Judins: Varēja vēlēties, lai doma būtu izteikta nepārprotami

Saeimas deputāti ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja par neizdevīgiem Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam (“Latvijai un Ventspilij”) dēvētos likuma grozījumus, ziņo LETA.

No Kriminālprocesa likuma grozījumu sākotnējā varianta pēc Saeimas deputātu Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) un Andreja Elksniņa (SC) ierosinājumiem ir svītrots ierosinājums precizēt, ka prokurors, cietušais, apsūdzētais un viņa aizstāvis var pieteikt tiesai lūgumus arī par papildu pierādījumu pievienošanu lietai. Proti, Saeima neatbalstīja ierosinājumu par papildu pierādījumu pievienošanu lietai vēl tiesas gaitā.

Tomēr piedāvātās un ceturtdien atbalstītās Kriminālprocesa likuma 455.panta izmaiņas joprojām paredz papildināt likuma pantu par procesuālajām tiesībām iztiesāšanā, ļaujot aizstāvim un prokuroram tiesības rakstveidā pieprasīt no fiziskajām un juridiskajām personām kriminālprocesam nozīmīgus dokumentus un ziņas par faktiem.

Izmaiņas 496.pantā ir vērtējamas kā juridiskās tehnikas jautājums, kas neapdraud lietas būtību, sacīja viens no grozījumu iniciatoriem Saeimas deputāts Andrejs Judins (Vienotība). Viņš skaidroja, ka arī Saeimas Juridiskais birojs norādījis – 496.pantā būtu vai nu jāuzskaita visi iespējamie lūgumi, vai nav jāmin neviens. Judins skaidroja, ka vēlējies savu domu izteikt skaidrāk, bet, ņemot vērā citu juristu viedokli, “nevar stūrgalvīgi” palikt pie sava. Tomēr deputāts domā, ka “principā nebūtu slikti”, lai doma būtu izteikta nepārprotami.

Pēc Judina domām, Reiznieces-Ozolas un Elksniņa motivācija, iesniedzot priekšlikumu izslēgt minētos grozījumus, ir “cits stāsts”. Deputāts piebilda, ka, izskatot likumprojektu trešajā lasījumā, izmaiņas 455.pantā par tiesībām rakstveidā pieprasīt kriminālprocesam nozīmīgus dokumentus varētu attiecināt arī uz cietušajiem.

“Vienotības”, Reformu partijas un neatkarīgo deputātu jūnijā iesniegto grozījumu anotācijā teikts – “lai novērstu Kriminālprocesa likuma 496.panta pirmās daļas atšķirīgo interpretāciju, tas jāprecizē, paredzot, ka prokurors, cietušais, apsūdzētais un viņa aizstāvis var pieteikt tiesai lūgumus par papildu pierādījumu pievienošanu lietai”.

Kā ziņots, Lembergs iepriekš medijiem sacījis, ka plānotos grozījumus saista ar iztiesāšanā esošo lietu, kurā viņš ir apsūdzēts. Lembergs uzskata, ka tā ir politiska vēršanās pret viņu pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Savukārt Saeimas deputāte Inese Lībiņa-Egnere (RP), komentējot Ventspils mēra izteikumus, iepriekš pauda gandarījumu, ka ir pagājis tas laiks, kad Lembergs ar savu publiski pausto viedokli varēja ietekmēt likumdošanas procesu.

Argumentējot likuma grozījumu nepieciešamību, Judins sacīja, ka procesa dalībnieki nedrīkst ignorēt faktus, kas atklājas tiesas procesa laikā. Savukārt komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) uzsvēra, ka jaunatklātu pierādījumu pieņemšana nevar būt atkarīga tikai no tiesnešu labās gribas.

 

Komentāri (11)

Janka, Janic 20.09.2012. 13.30

jautaajums , vai lembem ieejot pa Matiisa vaartiem atņems triiszvaigžņu medaali ???

+7
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 20.09.2012. 13.31

Jo vairāk zaglis nozog un jo vairāk kukuļos spēj sagrābt, jo neiespējamāk ir to notiesāt un zaglim ir lielākas cerības uz lietas noilgumu. Te izskatās ka viss iet tieši šajā virzienā, tāpat kā ar Latvenergo trīs milijonu lietu. Ne velti saka ka ne jau par zagšanu soda, bet par to ka nemāk zagt. Šie to lieliski māk un tāpēc nav arī notiesājami un sodāmi.

+6
0
Atbildēt

0

kkristaps 20.09.2012. 12.54

Apriebies lasīt, ka valsts nevar tikt galā ar vienu prastu blēdi un ākstu.

+5
0
Atbildēt

2

    kkristaps > kkristaps 20.09.2012. 14.13

    To, ka aiz āksta maskas slēpjas tautas pasakās aprakstītais vilkatis, acīm redzot, daļa “tautas masu” nesaprot, viņiem pietiek ar ņirdzīgi “labsirdīgu” viepli un idiota cienīgu bļeberēšanu. Tā saucamajiem “žurnālistiem” pietiek saņemt samaksu, lai viņi slavinātu kaut pašu velna vectēvu, bet negribas ticēt, ka Latvijā nav pietiekami daudz normālu cilvēku, kas spētu tādā vai citādā veidā nosēdināt šo derdzīgo radījumu viņa īstajā vietā – kamerā pie klozetpoda.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > kkristaps 20.09.2012. 13.48

    Nu, nav jau tik prasts, acīmredzot. Kādreiz tegeri lika uz sienām grafiti ar Mottes sejiņām (atcerieties, bija tāds valsts nekustamo īpašumu pārvaldnieks) un uzrakstu “Zagt, vecīt, ir jāprot!”
    Tas tiek darīts tik eleganti, ka apzagtie vēl ilgus gadus sajūsmā spiedz un sit plaukstiņas sajūsmā par “labo saimnieku”, kas viņiem atmet atpakaļ drusciņas no sazagtā. Un liela daļa valsts pārvaldes un politikas tā “sakruķīta”, ka nav pat īsti skaidrs, no kura gala to visu var sākt labot.
    Runājot par ākstiem – vērts paskatīties to ākstu, kas pēdējās Betmena filmās. Aiz ārējas ākstības slēpjas auksta nežēlība.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu