ZZS būs jāatmaksā no Lemberga saņemtie priekšvēlēšanu tūkstoši • IR.lv

ZZS būs jāatmaksā no Lemberga saņemtie priekšvēlēšanu tūkstoši

9
ZZS un "Latvijai un Ventspilij" spices vīri - Raimonds Vējonis un Aivars Lembergs. Foto: Nora Krevneva, F64

Tiesa atzīst, ka ZZS valstij jāatmaksā priekšvēlēšanu izdevumos pārtērētie 11 626 lati

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) būs jāpilda Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmums un valsts budžetā jāieskaita pretlikumīgi saņemtie un priekšvēlēšanu izdevumos iztērētie finanšu līdzekļi – 11 626 lati.

Augstākās tiesas (AT) Senāts piektdien noraidīja ZZS kasācijas sūdzību un atstāja spēkā iepriekš Administratīvās rajona tiesas un Administratīvās apgabaltiesas pieņemtos politiskajam spēkam nelabvēlīgos lēmumus, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Rasma Zvejniece.

AT Senātam bija jāizšķir, vai Ventspils mēra Aivara Lemberga 2006.gada reklāmas “Paldies par atbalstu!” izdevumi bijuši saistīti ar ZZS 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu un vai tādējādi tie būtu pieskaitāmi ZZS priekšvēlēšanu izdevumiem. Tāpat lietā bija strīds, vai izdevumi par minēto reklāmu ir uzskatāmi par dāvinājumu ZZS un vai tas atbilst politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktajai maksimālajai ziedojuma summai – 10 000 latu.

2008.gadā, veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp ZZS un politiskās organizācijas “Latvijai un Ventspilij” valdes priekšsēdētāja Lemberga organizēto priekšvēlēšanu aģitāciju, kuras izvietošanu medijos bija apmaksājuši viņš un viņa dzīvesbiedre. Turklāt KNAB konstatēja, ka priekšvēlēšanu periodā “Latvijai un Ventspilij” vadītājs politiskās organizācijas vārdā parakstījis vienošanos ar ZZS par kopīgas vēlēšanu kampaņas organizēšanu.

Vienlaikus Lembergs no ZZS tika izvirzīts par Ministru prezidenta amata kandidātu un tika plaši reklamēts ZZS apmaksātajos priekšvēlēšanu aģitācijas materiālos, konstatēja KNAB.

Līdz ar to šo divu fizisko personu izdevumi – 2374 un 18 276 lati -, apmaksājot aģitācijas izvietošanu, uzskatāmi par dāvinājumiem ZZS un pieskaitāmi ZZS priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumiem, uzskatīja KNAB. Turklāt pēdējā no minētajām summām esot saņemta pretlikumīgi, proti, tā par 8276 latiem pārsniegusi pieļaujamo fiziskas personas dāvinājuma apmēru, kas ir 10 000 latu.

Aprēķinot kopējo ZZS priekšvēlēšanu izdevumiem izlietoto summu, KNAB toreiz konstatēja, ka tā ir 282 981 lats jeb par 3350 latiem lielāka, nekā pieļauj likums.

Ar Administratīvās apgabaltiesas 2011.gada 20.decembra spriedumu, tāpat kā ar Administratīvās rajona tiesas 2010.gada 2.augusta spriedumu, tika noraidīts ZZS pieteikums par KNAB 2008.gada 1.aprīļa lēmuma atcelšanu. KNAB bija uzdevis ZZS pārsniegto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru 3350 latu apmērā un pretlikumīgi saņemtā dāvinājuma daļu 8276 latu apmērā pārskaitīt valsts budžetā, savukārt ZZS šo lēmumu apstrīdēja tiesā.

ZZS patlaban nav naudas, ko samaksāt par pretlikumīgi saņemtajiem un priekšvēlēšanu izdevumos pārtērētajiem finanšu līdzekļiem, taču politiskais spēks ir pārliecināts, ka nepieciešamo summu biedri ziedos tuvākajā laikā, LETA skaidroja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

“ZZS kasē šādas naudas summas nav. Esam pārliecināti, ka tuvākajā laikā apvienības biedri ziedos nepieciešamos finanšu līdzekļus, kas likumā noteiktajā kārtībā tiks samaksāti saskaņā ar Augstākās tiesas (AT) Senāta lēmumu,” pauda Jurševska.

Viņa norādīja, ka politiskais spēks pieļauj, ka saistībā ar priekšvēlēšanu kampaņām izdevumi var tikt interpretēti neviennozīmīgi, kur vienā gadījumā tie būtu saistāmi ar kampaņu, bet citā – ne. “Ja galīgā instance tā ir lēmusi, tad tiesas lēmums ir jāpilda,” piebilda ZZS biroja vadītāja.

 

 

Komentāri (9)

Kinskis 31.08.2012. 12.44

Interesanti, kādas sekas būtu gadījumā, ja nāktos atmaksāt arī stipendijas.

+8
0
Atbildēt

2

    Māris Bārzdainis > Kinskis 31.08.2012. 20.04

    to edge_indran
    Ja visi Lemberga stipendiāti pamestu Latviju, tad NA TB/LNNK rindas stipri paretinātos.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Kinskis 31.08.2012. 12.49

    ——
    ‘Stipendiāti’ tad ar smagiem koferiem pamestu Latviju – kā tai Finka pareģojumā un K.Ulmaņa 1939.g. novēlējumā :’…uz neatgiešanos!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 31.08.2012. 14.33

lembes kabatas partija , kas lembem desmit taukšķi? viņam taa kampaņa izmaksaajusi par tiem 11 taukšķiem vairaam , nu brigmanim buus jāatstraadaa , liela skaade smagajos noziegumos apsuudzeetajam taa katraa gadiijumaa nebuus.

+4
-2
Atbildēt

0

Signija Aizpuriete 31.08.2012. 12.46

———
Izlasi uzmanīgāk, kas rakstīts zem foto: ‘ZZS un “Latvijai un Ventspilij” spices vīri – Raimonds Vējonis un Aivars Lembergs’.

‘Dubults neplīst’ -, bet tas ir tādā gadījumā, ja pašlaik uzrādītajai soda naudas summai nav pierakstītas vēl vismaz trīs ‘000. Pašreizējā nav nopietni uztverama, tā jau kāda Hūtes kabatasnauda pusdienām Parīzē….

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu