Tiesa noraida AKKA/LAA prasību liegt "Radio SWH" atskaņot mūziku • IR.lv

Tiesa noraida AKKA/LAA prasību liegt “Radio SWH” atskaņot mūziku

10
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Ja nevarēs atskaņot mūziku, radio darbība faktiski tiks apturēta, uzskata tiesa

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien noraidīja Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasību par pagaidu līdzekļa – aizlieguma “Radio SWH” grupai atskaņot autoru mūziku, līdz netiks noslēgts licences līgums, – piemērošanu, ziņo LETA.

Tiesa uzskatīja, ka ar pagaidu noregulējuma iestāšanos “Radio SWH” tiks nodarīts būtisks finansiālais kaitējums, jo bez darbu atskaņošanas raidstacijas darbība tiks faktiski apturēta. Aizsardzības līdzeklis nav samērīgs, secināja tiesa.

Tāpat tiesa uzskatīja, ka apvienība nav savlaicīgi vērsusies tiesā ar pieteikumu par pagaidu līdzekļa piemērošanu, kā arī nespēja objektīvi paskaidrot, kāpēc tas ir nepieciešams tagad, jo pats pārkāpums ilgst jau piecus gadus. Tādējādi tiesa secināja, ka apvienībai nodarītais kaitējums nav tik ļoti būtisks.

Tiesas lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot blakus sūdzību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā. AKKA/LAA advokāte pēc sprieduma teica, ka lēmums par blakus sūdzības iesniegšanu vēl tiks apspriests.

AKKA/LAA tiesvedība ar “Radio SWH” ilgst jau kopš 2003.gada. Apvienība tiesā ir iesniegusi divas prasības pret “Radio SWH” par autoratlīdzību nemaksāšanu kopumā 60 474 latu apmērā.

Pirmā prasība ir par autoratlīdzību nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada 1.janvāra līdz 2009.gada beigām. AKKA/LAA advokāte Inese Kukaine norādīja, ka kopš 2007.gada “Radio SWH” sāka autoru darbu izmantošanu bez rakstiskas licences esamības. Otrā prasība ir par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šā gada 1.jūlijam.

AKKA/LAA prasību par “Radio SWH” autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada līdz 2009.gada beigām plānots skatīt 4.decembrī, savukārt aģentūras prasības par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šī gada 1.jūlijam izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

2003.gadā Augstākā tiesa noteica, ka “Radio SWH” būs jāmaksā AKKA/LAA atlīdzība autoriem 2% apmērā no radio ieņēmumiem, taču AKKA/LAA nepiekrita šādam lēmumam un pieprasīja maksāt vismaz 3,35% no kopējā apgrozījuma. Tādējādi faktiski AKKA/LAA vēlas teju dubultot maksājumu apjomu, biznesa portālam “Nozare.lv” teica “Radio SWH” mārketinga un pašreklāmas daļas vadītāja Inita Pelse.

Patlaban “Radio SWH” ir nomaksājusi AKKA/LAA autoru atlīdzību atbilstoši 2003.gadā Augstākās tiesas apstiprinātajiem licences līguma noteikumiem par laika periodu līdz 2011.gadam ieskaitot. Tāpat Radio SWH” advokāte tiesā apliecināja un arī prezentēja bankas izdrukas, ka raidorganizācija ir veikusi autoratlīdzības apmaksu arī par šā gada pirmo pusgadu.

 

Komentāri (10)

archoftriumph 30.08.2012. 21.04

varbuut beidzot kaada radiostacija vareetu saakt atskanjot CC muziku, taadu kuru autori ljauj arii komerciaali izmantot bez maksas.

protams ka peec pasreizeejaas skjiibaas nolobeetaas latvijas likumdosanas arii CC muziku AKKA neljaus atskanjot bet tad vismaz buus iespeeja tiesaaties un panaakt CC muzikai oficiaalu briivo statusu.

+2
0
Atbildēt

2

    brako > archoftriumph 30.08.2012. 21.33

    Privātiem FM Radio ir jāspēlē mūziku, ko kāds grib klausīties ! Reklāmas devēji izvieto reklāmas tikai tajos radio, ko kāds klausās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > archoftriumph 30.08.2012. 22.59

    pameklee youtube peec creative commons vai cc un paklausies – nemaz nav tik slikti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 30.08.2012. 19.22

rajonu tiesu lemumus uzreiz var izmest miskastee.. tikai augstas tiesas senats vispar sak kaut ko nopietni skatit..kad un ja lidz tam nonak..

+1
0
Atbildēt

0

Signija Aizpuriete 30.08.2012. 11.38

—–
Tiesa noraida AKKA/LAA prasību liegt “Radio SWH” atskaņot mūziku.
=============================================================================
SWH – tas nav kāds vietējais ‘vaiņagu pīšanas kantoris’, kuru vietējie darboņi var ‘noslaukt’ bez lielām pūlēm un raizēm. Šitajam kantorim ir spēcīgs ‘jumts’, tam AKKA netiek klāt – ‘rokas par īsām’:

‘ AS Radio SWH kopš šī gada 21. jūnija pieder Īrijas radio un telekomunikāciju kompānijai Communicorp Group Ltd. ‘

http://www.db.lv/laikraksta-arhivs/citas/radio-swh-maina-ipasniekus-280375

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu