Lietuva atjauno komisiju nacistu un padomju režīmu noziegumu izmeklēšanai • IR.lv

Lietuva atjauno komisiju nacistu un padomju režīmu noziegumu izmeklēšanai

30
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto: Ieva Čīka, LETA

Pēc vairāku gadu pārtraukuma starptautiska komisija atkal sanāks, lai darbotos

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite parakstījusi dekrētu, kas paredz atjaunot starptautisko komisiju, kurai jāizvērtē nacistu un padomju okupācijas režīmu noziegumi Lietuvā.

Pirmo reizi šāda komisija tika izveidota jau 1998.gadā un pulcējās uz sēdēm ik gadus līdz pat 2007.gadam, kad Lietuvas Ģenerālprokuratūra vienam no tās locekļiem, pazīstamajam Izraēlas holokausta vēsturniekam Ichākam Aradam izvirzīja apsūdzības līdzdalībā Lietuvas civiliedzīvotāju nogalināšanā Otrā pasaules kara laikā. Arads šīs apsūdzības noraidīja un pameta komisiju. Kopš tā laika komisija vairs nav tikusies, ziņo LETA/AFP.

Gadu vēlāk lieta pret Aradu tika izbeigta, jo prokurori atzina, ka pirmstiesas izmeklēšanā nav izdevies savākt tik daudz datu, lai tā tiktu nodota tiesai.

Jaunajā komisijā, ko vadīs Lietuvas Seima Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Emanuels Ziņģeris, būs divas apakškomisijas – viena izvērtēs nacistu noziegumus un holokaustu, otra – padomju režīma noziegumus un to sekas.

Komisijā darbosies divdesmit Lietuvas un ārvalstu vēsturnieki, tai skaitā ASV Ebreju komitejas Starptautiskā ebreju lietu departamenta vadītājs Endrū Beikers, Viļņas universitātes pasniedzējs Ķēstutis Girņus un Millersvilas universitātes pasniedzējs Sauļus Sužiedelis, Krievijas biedrības “Memoriāls” loceklis, disidents un vēsturnieks Aleksandrs Daniels, Izraēlas holokausta upuru memoriālā muzeja “Yad Vashem” pārstāvji Dina Porata un Arkādijs Zelcers, Jeila universitātes vēsturnieks Timotijs Snaiders un citi.

Kā ziņu aģentūrai AFP sacījis Ziņģeris, komisija varētu sanākt uz pirmo sēdi jau tuvāko triju mēnešu laikā.

 

Komentāri (30)

Kaspars Špūle 30.08.2012. 10.12

Man, savukārt, ir interesanti, vērot, kā no Lietuvas uz Latviju nāk (laikam kājām?) un nekādi nevar atnākt ziņa par Kazimiras Prunskienes dēla Vaidoša Prunska pievienošanos turienes poļu un krievu kopējai “interfrontei”.

+10
-1
Atbildēt

0

kristaps_drone 30.08.2012. 11.16

Lietuvieši malači! Mūsu gļēvlatvieši ar savu mūžīgo politkorektumu līdz kaut kam tādam nenonāks. Tikai leišiem tās komisijas divas daļas būs ļoti atšķirīgas pēc dalībnieku skaita, jo nacistu noziegumi jau sen krustām šķērsām ir izmeklēti un vainīgie sodīti, bet pie komunistu noziegumiem pa īstam vēl nav pat neviens pieķēries. Zīmīgi, ka lielais holokausta vēsturnieks izrādījies komunistu noziedznieks!

+9
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > kristaps_drone 30.08.2012. 11.25

    ——-
    Nestreb karstu! Vajag tak’ apjēgt Lietuvas šodienas varnešu – dižkungaišu pēcteču situāciju, apjēgt lietuviešu melno humoru par evakuāciju.
    Varbūt Lietuvai atkal jākaro ar apvienotajiem nacistu-komunistu spēkiem – jebšu tas ir jauns ienaidnieks – globalizācijas/amerikanizācijas ‘sērga’?

    ‘ Lietuvā emigrācija vai… evakuācija ‘

    (..)
    Pēdējos gados emigrē aizvien jaunāki un izglītotāki cilvēki.

    “Emigranti izved aizvien vairāk valsts izaugsmes potenciāla,” secina A. Sipāvičiene. Aizbrauc tie cilvēki, kas prastu un spētu mainīt situāciju Lietuvā. Ja jaunatne brauc uz laiku mācīties un strādāt, tad ir cerība, ka viņi atgriezīsies, vismaz daļa. Bet ja aizbrauc jaunas ģimenes? Tad varbūt, ka jaunieši, jau kļuvuši par pensionāriem, ilgās pēc dzimtenes atgriezīsies Lietuvā. Varbūt.’

    http://www.bizness.lv/zinas-pasaule/id/13772/lietuva-emigracija-vai-evakuacija

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu