Latvijas kopražojuma filma „Miglā” iekļauta Toronto festivālā • IR.lv

Latvijas kopražojuma filma „Miglā” iekļauta Toronto festivālā

10
Kadrs no filmas "Miglā". Publicitātes foto

Filmas pirmizrāde Latvijā plānota nākamā gada sākumā

Latvijas filmu studijas „Rija” kopražojuma filmu „Miglā” (In The Fog) izrādīs Toronto 37. starptautiskajā filmu festivālā (TIFF), kas Kanādas pilsētā norisināsies no 6. līdz 16. septembrim, informē studijas pārstāvji.

Filma iekļauta Mūsdienu pasaules kino (Contemporary World Cinema) kategorijā, kurā ir pārstāvētas labākās filmas no visas pasaules, kas uzņemtas citā, nevis angļu valodā.

„Iemesls, kāpēc festivāls ir tādā cieņā pasaulē, – tas uzdrošinās riskēt,” savā uzrunā sacīja grupas „U2″ dziedātājs Bono. Grupas albuma „Achtung Baby” (1991) dokumentālā lenta atklāja pērnā gada festivālu.

Toronto filmu festivāls kļuvis par vienu no pasaules vērienīgākajiem kino notikumiem, kurš pamatoti, pēc „IndieWIRE” redaktoru veiktās aptaujas, ierindots pirmajā trijniekā pasaules TOP 50 filmu festivāla tabulā uzreiz aiz Kannu festivāla.

Kino nozares pārstāvji uzsver TIFF nozīmību – tā ir starta platforma Eiropas filmām uz Amerikas tirgu. TIFF tiek raksturots kā „skatītājiem visdraudzīgākais festivāls”, jo tajā nav žūrijas – galveno balvu „People’s Choice Award” piešķirt pēc skatītāju balsojuma.

Šā gada festivālā vienpadsmit dienu laikā būs skatāmas 289 mākslas filmas un 83 īsfilmas kopumā no 72 valstīm, pasaules pirmizrādi piedzīvos 146 filmas. Pēc provizoriskām aplēsēm, TIFF programmu noskatīsies aptuveni 260 000 kino fanu un vairāk nekā 1000 preses pārstāvju.

Festivālā jaunus darbus piedāvās arī Bens Afleks, Toms Tikvers, Endijs Vačovskis, Havjērs Dolans, Pols Tomass Andersons, Spaiks Lī, Nīls Džordans, Mira Naira, Roberts Redfords, Fransuā Ozons, Terenss Maliks un citi.

Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Krievijas un Baltkrievijas kopražojuma aktierfilma „Miglā” (režisors – Sergejs Lozņics) pasaules pirmizrādi piedzīvoja 65. Kannu kinofestivālā, iegūstot prestižo Starptautiskās kinokritiķu federācijas FIPRESCI balvu.

Filma veidota pēc Vasilija Bikova stāsta motīviem par partizānu cīņām Otrā pasaules kara laikā, par nodevību un amorāliem apstākļiem, kuros cilvēks spiests pieņemt morālus lēmumus. „Miglā” uzņemta pagājušā gada rudenī Daugavpils apkārtnē ar Rīgas filmu fonda, Nacionālā Kino centra, kopproducentu un starptautisku fondu finansiālu atbalstu.

Festivālā filma „Miglā” būs skatāma trīs seansos – 12., 14. un 16. septembrī. Tās pirmizrāde Latvijā plānota nākamā gada sākumā.

 

Komentāri (10)

juhans 28.08.2012. 18.11

Jā, tas ir labi, ka Toronto uzzinās beidzot kaut ko par latviešiem. Citādi kāds vēl iedomāsies, ka tiem ir pašiem sava valoda. Nu, to, ka tie latvieši staigā pufaikās, krustās, dzer šnabi un karo ar fašistiem,to jau droši vien torontieši tāpat zina. Paldies “Rijai”. Laikam jau tur caur Kultūras ministriju ieguldīta mūsu visu nodokļu nauda.

+4
-1
Atbildēt

0

Sanšains 28.08.2012. 14.53

Cik jauki, ka Latvijas vārds pasaulē tiek gan nests, gan stumts, gan vilkts! Priekam līdzīgas sajūtas īpaši saasinās, ja tas tiek darīts apspiestas minoritātes valodā.

+4
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Sanšains 28.08.2012. 15.29

    —–
    Vai tad Bono un pārējie īri iz U2 kādu dziesmu arī savā (ne)dzimtajā īru valodā izpilda? Neesmu dzirdējis….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Sanšains 28.08.2012. 17.28

    Priekam līdzīgas sajūtas īpaši saasinās…
    ________________________
    un rodas tieksme mesties derviša dancī!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 28.08.2012. 19.53

Kino-svarīgākā no mākslām. V.I. Ļeņins.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu