Saeimas deputāts: Latvijā informācijas krieviski ir pat vairāk nekā latviski • IR.lv

Saeimas deputāts: Latvijā informācijas krieviski ir pat vairāk nekā latviski

18
Saeimas deputāts Ojārs Kalniņš. Foto: Kaspars Krafts, F64

Krievijas pārmetumi Latvijai par cilvēktiesībām ir uzmanības novēršanai no būtiskākā

Krievijas pārmetumi par krievvalodīgo iedzīvotāju diskrimināciju Latvijā nav pamatoti un situācija drīzāk ir pretēja, pirmdien tikšanās laikā ar Dānijas ārlietu ministru Villi Sevndālu sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība).

Deputāts uzsvēra, ka, iespējams, radio un televīzijas kanāli ir pat vairāk pieejami krievu valodā nekā latviešu valodā, raksta LETA. Tāpat arī grāmatu veikalos ir manāms, ka grāmatas vairāk ir krievu valodā. Mūsu valstī problēmu starp latviešiem un krieviem nav, un sarežģījumi ir tikai politiķiem, norādīja deputāts.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs atgādināja, ka 18.februārī notika referendums par krievu valodas noteikšanu kā otro valsts valodu. Viņš uzsvēra, ka Maskava ļoti gribētu, ka Latvijā krievu valodai būtu valsts valodas statuss, jo tādā veidā krievu valoda varētu kļūt par Eiropas Savienības oficiālo valodu. Politiķis uzvēra, ka Latvija nebūs tā valsts, caur kuru to būs iespējams panākt.

Deputāts arī piebilda, ka nepilsoņiem Latvijā ir tādas pašas tiesības kā pilsoņiem, vienīgi viņiem nav tiesību balsot vēlēšanās. Līdz ar to Krievijas pārmetumi Latvijai par cilvēktiesībām ir vērtējami kā “red herring” jeb “sarkanās siļķes” tipa argumenti, kuru mērķis ir novērst uzmanību no citiem jautājumiem.

Ar “red herring” jeb “sarkanās siļķes” argumentiem parasti izprot tādus apgalvojumus, kuru mērķis ir novērst uzmanību no būtiskākajiem un svarīgākajiem jautājumiem.

Puses bija vienisprātis, ka Austrumu partnerība ir būtisks instruments attiecību veidošanā ar bijušajām Padomju Savienības bloka valstīm. Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs apliecināja ieinteresētību dalīties mūsu valsts pieredzē attiecībās ar Moldovu, Ukrainu, Gruziju un Baltkrieviju, informēja Saeimas Preses dienestā.

“Šīs valstis ir Latvijas prioritāte. Ņemot vērā līdzīgo vēsturisko pieredzi, Gruzijā, Moldovā, Ukrainā un Baltkrievijā dzīvojošie mums uzticas. Tāpat nepastāv valodas barjera. Austrumu partnerības ietvaros Latvija sekmīgi dalās savā parlamentārajā pieredzē ar šīm valstīm. Latvijas parlamentā ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar šo valstu parlamentiem, arī sadarbība biznesa līmenī ir vērā ņemama,” uzsvēra Kalniņš.

Amatpersonām pārrunājot divpusējās attiecības, deputāts uzsvēra, ka Latvija cer gūt Dānijas atbalstu ceļā uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Puses bija vienisprātis, ka ES valstīm kā uz partneriem jāraugās ne vien uz Tuvo Austrumu valstīm, bet arī, piemēram, uz Ķīnu. “Latvija un Ķīna pēdējos gados apliecinājušas sadarbības interesi, apmainoties ar augsta līmeņa parlamentārām diplomātiskajām vizītēm. Raugoties ilgtermiņā, tā mums visiem ir iespēja stiprināt attiecības ar Tālo Austrumu valstīm,” uzsvēra Kalniņš.

 

 

Komentāri (18)

ievuliitis 27.08.2012. 15.46

Te pat nav ko piebilst. Tas viss, kā Kalniņš saka, tā arī ir. Un tas ir patiesi dīvaini, ka valsts – Dānijas – ārlietu ministram, kam Latvijā ir vēstniecība un kādreiz bija arī Kultūras institūts, šīs lietas nav zināmas. Pārsteidzoši.

+10
-3
Atbildēt

5

    Egitazz > ievuliitis 28.08.2012. 00.06

    Kalniņa kungs, acīmredzot, nelieto sabiedrisko transportu. Savādāk arī viņš būtu pamanījis tos kliedzošos mīnusus.
    =======
    un kas ir ar sabiedrisko? naids pret krievu valodu ir tik milzīgs, ka no divu cilvēku sarunas krievu valodā zobi sāp?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 28.08.2012. 03.31

    Kolpant, būsi noskumis – man nesāp zobi, bet vēmiens nāk dzirdot “великий и могучий” матерный, kas skan visapkārt sabiedriskā transportā, ielās un veikalos. Tādā valodā šodien runā lielākā krievu sabiedrības daļa (par nelaimi arī neliela latviešu daļa), pat tavs un visu jūsu favorīts NIls Ušakovs. Par spīti tam, politiskās diskusijās jūs pirmkārt pieminat Puškinu, kaut gan ar to valodu lielākai krievvalodīgo daļai sakars stipri attāls.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > ievuliitis 28.08.2012. 01.54

    Zini,var sākt gan zobi sāpēt. Sab transportu gan nelietoju, bet kādreiz, kad dzīvoju pilsētā dzīvoklī, naktīs pie tuvējām garāžām regulāri pļēguroja …nu tās pašas valodu grupas cilvēki, ik pa brīdim labi skaļi izkliegdami savu viedokli par kādas Mašas vai Dašas seksuālās dzīves niansēm vai Fedjas/Vaņas/Vitjas prāta spējām… Vakaram turpinoties, artikulācija pasliktinās, un ar laiku pāriet skaņās, kas vairāk piederētos Malaizijas džungļiem…
    Lūk, tad arī var sākt sāpēt zobi.
    Kaut kā latviski šādi pasākumi gadījās ļoti reti – nu ne tā, ka nemaz, taču gauži reti…
    Tas tikai viens piemērs. Čupām var salasīt negatīvos. Nav ja tā, ka nav pozitīvu. Ir, bet tie noslīkst tajā gopņiku un kareivīgu, ar savu vienīgo taisnību bruņotu pensionāru pūlī, kas te joprojām jūtas kā “roģinā”.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.08.2012. 16.51

    Kā tas ļoti bieži “IR” portālā gadās, rakstam ir parādījies turpinājums, kas nobīda raksta akcentus no fakta konstatācijas par krievu valodas klātbūtnes Latvijā, pārvēršot to par bezmaz pozitīvu iezīmi Latvijas ārpolitikā. Mans komentārs bija domāts sakotnējam tekstam līdz “Ar “red herring” jeb “sarkanās siļķes” argumentiem parasti izprot tādus apgalvojumus, kuru mērķis ir novērst uzmanību no būtiskākajiem un svarīgākajiem jautājumiem.”
    Kas attiecās uz milzīgiem ieguvumiem no krievu valodas dominances Latvijā, ļaujiet man apšaubīt to [pozitīvu nozīmi. Kalniņa kungs, acīmredzot, nelieto sabiedrisko transportu. Savādāk arī viņš būtu pamanījis tos kliedzošos mīnusus.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Rudīte Krūmiņa 27.08.2012. 15.46

Dīvains pavērsiens Dānijas ārpolitikā. Vai tas nozīmē, ka Dānija stājas ārā no ES un pievienojas Krievijas un Baltkrievijas savienībai? Vai nākamie Dānijas pārmetumi sekos Zviedrijai par plīša lācīšiem un Lielbritānijai?

+7
-1
Atbildēt

0

TanteSidra 27.08.2012. 15.16

Dīvains sarunas temats – latvim un dānim.

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu