KNAB aizturētais Strazds drīkst pildīt tiesneša pienākumus • IR.lv

KNAB aizturētais Strazds drīkst pildīt tiesneša pienākumus

28
Foto: Lauris Nagliņš, F64

Par līdzekļu piesavināšanos aizdomās turētajam liedz tikai tiesas priekšsēdētāja darbu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais, bet vakar no izolatora atbrīvotais Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds saskaņā ar viņam piemēroto drošības līdzekli drīkst pildīt tiesneša pienākumus, aģentūrai LETA atzinis viņa aizstāvis Pāvels Rebenoks.

Rebenoks skaidroja, ka Strazds nedrīkst pildīt tikai tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, taču var strādāt par tiesnesi, tostarp iztiesāt lietas. Tas izriet no likuma par tiesu varu. Par tiesnesi viņš varot strādāt līdz brīdim, kad pret viņu tiek sākta kriminālvajāšana.

Strazdam tiek pārmesta fiktīvu darbinieku reģistrēšana tiesā, piesavinoties viņiem aprēķināto algu. Viņš ir atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas – dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā. Viņam noteikts nodarbošanās aizliegums, proti, aizliegums pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegums tuvoties noteiktām personām, kā arī uzlikts par pienākumu noteiktā laikā pieteikties policijas iestādē.

Tomēr nav zināms, vai Strazds tuvākajā laikā atsāks pildīt tiesneša pienākumus, jo šodien viņš devies pie ārstiem. Pēc Rebenoka teiktā, jau pirms aizturēšanas Strazdam bija pasliktinājusies veselība, bet aizturēšanas fakts un stress radījis ietekmi uz veselību. Iespējams, ārsti izlems, ka Strazdam jāizsniedz darba nespējas lapa.

Strazds līdz šim nav sniedzis liecības, jo viņam neesot izprotama aizdomu būtība. Pēc Rebenoka teiktā, KNAB ir “sacēlis lielu troksni no nekā”. Viņam stāsta fabula par Strazda nodarījumiem šķietot neloģiska. Strazdam neesot saprotamas aizdomas, jo tās esot vispārējas, neesot saprotams, par kādu laika posmu KNAB mēģinājis viņam inkriminēt likumpārkāpumu izdarīšanu.

Kā ziņots, KNAB darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Strazdu.

Kriminālprocess kopumā sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Buividei ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Buivide pēc liecību sniegšanas KNAB ir saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa.

Buivide varēs turpināt tiesneses pienākumu pildīšanu, kad atgriezīsies darbā pēc darba nespējas laika, aģentūru LETA informēja tiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts. Patlaban Buivides pienākumus izpilda tiesnese Ligita Gavare. Visas tiesneses Buivides lietas tiks noņemtas no izskatīšanas.

Komentāri (28)

kkristaps 10.08.2012. 12.46

Tiesnesis – valsts apkrāpējs! Un tagad vēl arī darba nespējas pabalsta izkrāpējs. Latvijas fenomens, reģistrējams Ginesa grāmatā.

+11
0
Atbildēt

0

alexander 10.08.2012. 17.58

Tātad aizdomās par piesavināšanos turētais tiesnesis un arī otra šajā pašā kriminālprocesā iesaistītā tiesnese varēs turpināt veikt tiesneša pienākumus ar nosacījumu, ja un kad to atļaus viņu veselības stāvoklis. Varētu vēlēties, ka, atsākot tiesneša darbu, aizdomās turētais tiesnesis arī spētu izprast aizdomu būtību, jo spriestspēja laikam ir viens no tiesneša darba instrumentiem. Bet varbūt pietiek ar to, ka amata statuss ir uz mūžu, jo darba slodze tiesu sistēmā ir liela un katras darba rokas ir no svara?

+10
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 10.08.2012. 12.36

… viņš arii cietumaa varees iztiesaat tiesas, vot neaizvietojams specs , vajag ņemt viņu prezidenta padomniekos.

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu