Vilks: Grieķijai jāpamet eirozona - jo ātrāk, jo labāk • IR.lv

Vilks: Grieķijai jāpamet eirozona – jo ātrāk, jo labāk

60
Finanšu ministrs Andris Vilks. Foto: Nora Krevneva, F64

Finanšu ministrs neparedz smagas krīzes atkārtošanos Latvijā

Jābeidz lolot ilūzijas, ka Grieķija spēs atrisināt savas problēmas, šādu savu personīgo viedokli šorīt intervijā Latvijas Radio pauda finanšu ministrs Andris Vilks (‘’Vienotība”). Ir jāatrod veids, kā pēc iespējas ātrāk “izlikt” Grieķiju ārpus eirozonas, un “jo ātrāk – jo labāk,” uzskata amaptersona.

Grieķijas ekonomika ir ļoti vāja, bet cilvēku mentalitāte neļauj īstenot tādus pasākumus kā Ziemeļeiropā, Vilka skaidroto atreferē aģentūra LETA. “Grieķijas situācija ir ļoti, ļoti smaga,” sacīja finanšu ministrs, norādot, ka šīs valsts ekonomika ir stagnējusi piecus gadus, ir ļoti vāja, bet kardinālas reformas traucē veikt cilvēku mentalitāte. Līdz ar to situāciju nevar labot savādāk, kā vien Grieķijai pametot eirozonu.

Vilks akcentēja, ka šajā procesā Latvija varētu palīdzēt, jo mūsu valstij ir pieredze pārejā no PSRS rubļa uz Latvijas rubli un latu. Grieķija nevar tālāk vilkt uz leju kopējo Eiropas ekonomisko situāciju, norādīja Latvijas finanšu ministrs.

Komentējot situāciju Spānijā, Vilks atzina, ka būtu jāpalīdz ne tikai šīs valsts banku sektoram, bet nepieciešama vispārēja ekonomikas stabilizācijas programma – tāda pati kā Portugālē, Īrijā un Latvijā. Par to liecina vairāku Spānijas reģionālo pašvaldību atrašanās bankrota priekšā. Spānijas ekonomika ir stiprāka nekā Grieķijā, un šis valsts atgūšanās ļoti pozitīvi ietekmētu kopējo Eiropas ekonomisko situāciju un uzticības krīzes pārvarēšanu.

Būtiskas problēmas ir vērojamas arī Itālijā, kur atšķirības starp ziemeļiem un dienvidiem esot pat lielākas nekā reģionālās atšķirības Latvijā. Vilks norādīja, ka šajās dienvidu valstīs ir ļoti spēcīgas arodbiedrības un sociālajā dialogā jāņem piemērs no Portugāles, kuras paveiktais ir iespaidīgs. Šī valsts pirms pusgada bija aptuveni vienādā situācijā ar Grieķiju, bet izdevies īstenot nepieciešamos ekonomikas restrukturizācijas pasākumus.

Komentējot, kas notiks, ja eirozonas problēmas neizdosies atrisināt, Vilks norādīja, ka jādomā par Ziemeļu dimensiju – kaut ko līdzīgu vairākus gadsimtus eksistējošai Hanzas savienībai. Kā valstis un reģionos, kas varētu iesaistīties šādā savienībā, neskaitot Baltiju, Vilks minēja Beniluksa, Skandināvijas valstis, Vāciju un Austriju.

Latviju Vilks dēvē par Eiropas Savienības paraugvalsti. “Mēs būsim paraugvalsts pēc visiem parametriem, mūs rādīs kā piemēru,” sacīja Vilks, komentējot Latvijas ekonomikas attīstību 2012.gadā.

Viņš norādīja, ka notikumi ES ekonomikā ir ietekmējuši arī Latviju un otrajā pusgadā izaugsme ir palēninājusies. Tomēr ir visas iespējas šogad kopumā sasniegt vismaz 4% iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpumu, jo Latvijas ekonomikai ir stingri pamati un mēs atrodamies ekonomiskajā reģionā, kuru problēmas nav skārušas tik smagi kā Dienvideiropu.

Par nākamo gadu Vilks ir skeptisks, norādot, ka daudz kas būs atkarīgs no Eiropas atbildīgo institūciju izlēmības. Ja nepieciešamie lēmumi tiks pieņemti rudenī, nākamais gads varētu būt salīdzinoši sekmīgs. Ja tas nenotiks, gaidāms nervozs gads. Tomēr jebkurā gadījumā arī nākamgad Latviju gaida ekonomiskā izaugsme – ja ne patlaban prognozētie 3,7%, tad vismaz 2% IKP pieaugums.

Kā akcentēja Vilks, Latvija noteikti nepiedzīvos tādu krīzi kā iepriekš, jo ir mainīta ekonomikas struktūra.

Vilks atzina, ka mūsu valsts starptautiskais prestižs pēdējā laikā ir būtiski pieaudzis. Pats Vilks, kā arī premjers Valdis Dombrovskis (V) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs to izmanto, runājot ar stiprajām eirozonas valstīm – Beniluksa, Skandināvijas valstīm, Vāciju. Eirozonas vadošās valstis redz Igaunijas pienesumu un saprot, ka Latvija pēc rādītājiem ir tāda pati un arī var kļūt par eirozonas paraugvalsti.

Komentāri (60)

Andis 27.07.2012. 13.47

Cik starptautiskos forumos esmu diskutējis ar grieķiem, viņi nespēj savā pusē saskatīt ne mazāko vainu, vainīgi ir visi citi un visvairāk – Eiropas Ziemeļi, kuri ir slikti ar to, ka ir turīgi, ka dod (nedod) naudu, ka kādreiz arī ir kļūdījušies, ka nespēj baudīt dzīvi, ka bij mežoņi kamēr Atēnās bija demokrātija un tāpēc arī tagad nav spriestspējīgi utml.
Paši sevi viņi pašlaik uzskata par varoņiem, kas kaut kādā man neizprotamā veidā rāda pasaulei gaismu. Jādomā, ka es nespēju pacelties līdz viņu domas lidojuma līmenim.
Man šķiet interesanti, ka tieši Vilks šādus skaļus paziņojumus pēdējās dienās izmet, nevis kādas citas Eiropas valsts amatpersona. Varbūt tas ir paša ego, varbūt vēlme pēc iespējas “izvētrot” eiro pirms tam oficiāli pievienojas Latvija, bet tikpat labi – kāda puslīdz ES līmenī koordinēta rīcība, lai sagatavotu lēmumu par Grieķijas izslēgšanu no EUR.

+17
-1
Atbildēt

16

    māsa > Andis 28.07.2012. 14.22

    “…tautas ieveleta likumiga valdiba”
    Cilvēciņ, tu gadījumā nezini, ka par valdību tauta vēlēšanās nevēl un valdību tauta neievēl? Nekad neesi gājis uz vēlēšanām, nekad neesi vēlējis?
    Pēc tādām glupībām neērti lasīt turpmāko.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    māsa > Andis 28.07.2012. 16.18

    Pierādījumu bāze – cilvēks, un uz priekšu!
    Es cilvēks, tu cilvēks, viņš cilvēks – sugas brāļi, tātad brāļi! Jā, ASV vai/un Ķīnas prezidenti – brāļi! Kāpēc kādreiz, kad brālis aizņemts, nepasēdēt viņa kēslā? Medicīnā to sauc par personības dubultošanos. Robert, tā reizēm var izrādīties nopietna slimība!
    …………………………………………………..
    Kas attiecas uz valsts uzbūves pamatiem, tos skolā māca. Nezinu vai pamatskolā, bet vidusskolas beidzējiem tas noteikti jāzina! Varbūt arī pamatskolā. Vēl ir tāds jēdziens kā varas dalīšana. Satversme. Vispārējie jautājumi jāzina visiem pilsonības pretendentiem. Viņi kārto eksāmenu, valsts uzbūves pamatprincipus nezinot, pilsonību nevar iegūt!
    Tā ka ne tikai uz vēlēšanām ejot jāzina par ko vēlē un ko ievēlē.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Andis 27.07.2012. 18.02

    –> G.Davidsons, atvainojiet, bet tipisks Rimšēvica komandas patoss :) Ko tad mēs esam panākuši – to, ka izceļojuši krīzes laikā 10% iedzīvotāju, lielākoties darbspējīgie, to ka bankām atkal peļņa un palēnītēm briest vēl viens NĪ burbulis ?! Nenoliedzami, situācija ir stabilizēta un ļoti labi ka tā, bet PAR KĀDU CENU ? Par tādu, ka ko līdzīgu veidot kur citur Eiropā neviens neuzņemsies, jo pārvietot desmitiem miljonu cilvēku nav praktiski iespējams valstīs, kur ir spēcīgas sociālās sistēmas un arodbiedrības ! E.Lūkass jau maigi lika manīt, ka LV krīzes pārvarēšanas ”modelis” citām Eiropas zemēm neder !

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    māsa > Andis 28.07.2012. 17.44

    “…tautas ieveleta likumiga valdiba”

    “Mums ir tik gruuti ar pashkritiku, ari shaja zinjaa esam gara radinieki griekiem.” – Šai tēzei es pilnībā pievienojos. No malas raugoties, acīmredzamu lietu noliegšana reizēm kļūst pat komiska! Atceros, Kalvītim jautāja, vai viņš savas prezidentūras laikā esot kādu reizi kļūdījies? Rauca degunu un bolīja acis, un beigās izdabūja pār lūpām trīcelīgu – Nē! Skolotājs? Garīgais paraugs?

    Bet Robertiņu jau brīdināju – nopietni simptomi!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > Andis 29.07.2012. 13.39

    Un vēlreiz – grieķu galvenā problēma ir kapitāla plūsmas un, protams, daļēji ES fondu pastiprināti ievazātā korupcija. Nevajag štancēt stereotipus par citām valstīm, citādi citi to turpina darīt par Latviju – vienu no nabadzīgākajām ES un korupcijas problēmām pārpilno Austrumeirpoas valsti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Zaščinskis > Andis 27.07.2012. 16.11

    Gribēju vaicāt – kurš būtu izdevīgāks http://www.atrais.lv . Tur
    pirmais kredīts bez maksas un viss pārskaitījums notiek ļoti
    ātri. Vai http://www.e-finance.lv ar līdzīgiem
    nosacījumiem? Vienkārši steidzami vajag naudiņu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > Andis 29.07.2012. 13.37

    @Gundars Dāvidsons

    Smagi, bet saprotu, ka tagad jāpamato pilnīgi nepareizi monetārās politikas lēmumi, tādēļ tas sanāk tik bezcerīgi vāji. Var jau būt, ka mežu izciršana un emigrācija tiešām nenotiek, bet redzu gan vienu, gan otru, un to, ka abi šie procesi turpinās, un tiem abiem ir sakars ar nepareizo valūtas piesaistes paritāti.

    Vēlreiz iesaku noskatīties šo:
    http://www.youtube.com/watch?v=56BGJ5wtVhk

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Egitazz > Andis 27.07.2012. 16.38

    ValdisGaisais
    ņem parex.lv

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Andis 28.07.2012. 13.41

    Drūmi vispārināts cinisms:(

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > Andis 28.07.2012. 18.10

    ”Tapat kaa kolaboracionisms PSRS sastavaa bija masveidigs, bet tagad daliba PSKP pat tiek nokluseta CV.”
    _____________________________________________________________________________
    Tā masveidība acīm redzami bija pārāk maza tad un tagad. PSRS laikā nestājoties partijā Latvieši labprātīgi nodeva varu Maskavas rokās, ko nevar teikt par Lietuviešiem, bet šodien Tautas politiskā aktivitāte izšķīst anonīmos interneta komentāros. Jāsecina, ka Latviešiem politika arvien ir kaut kāds savdabīgs izklaides veids. Rezultātā saujiņa esošo politiķu netraucēti dara ar šo valsti ko ienāk prātā(tad un tagad).Laikam vēl esam par jaunu, lai meklētu gēnos valstisko apziņu.
    Pašreizējai Grieķu lamāšanas kampaņai jau sāk piezagties rasisma smaka un tur tiešām vajadzētu tiesu darbus, kuri uzrādītu valdības korupcijas apjomu pirms nosaukt visus grieķus par nejēgām un sliņķiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > Andis 28.07.2012. 15.13

    @indulisri
    ____________________________

    No kā tad atkarīga valdība, ja ne no cilvēku ievēlētā vairākuma parlamentā? Būtu citām partijām teikšana, būtu citi cilvēki valdībā. Saikne ir vistiešākā. Pie tam praksē, valdībā gandrīz vienmēr nonāk cilvēki no partiju sarakstu augšgala, par kuriem tieši arī cilvēki vēl.

    Tam, ka procedurāli (juridiski) vēlam parlamentu, nevis valdību, nav nekādas nozīmes. Faktiski tiek vēlēta valdība, jo arī lielāko daļu normatīvo aktu, ko apstiprina parlaments, sagatavo valdība un tās aparāts.

    Vai esat kārtējais demagogs?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    loptik > Andis 28.07.2012. 16.47

    Te jau roberts_j labi paskaidrojis acimredzamas lietas. Tas ir jautajums, par kuru musu sabiedriba nemiil runat. Mums ir tik gruuti ar pashkritiku, ari shaja zinjaa esam gara radinieki griekiem. Kalvisha valdibai bija parliecinoss sabiedribas vairakuma atbalsts, tad kursh isti ir atbildigs par “sastradato”? Tapat kaa kolaboracionisms PSRS sastavaa bija masveidigs, bet tagad daliba PSKP pat tiek nokluseta CV.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > Andis 28.07.2012. 16.35

    @ indulisri
    __________________

    Par valsts uzbūvi man var nestāstīt, es to pat augstskolā esmu studējis un ļoti labi to pārzinu. Ja mēs sāksim katru komentāru te juridiski izķidāt, tad visos atradīsim neprecizitātes. Bet šādās diskusijās nozīme ir būtībai, un visi ļoti labi var saprast, ko cilvēks domāja ar “ievēlētu valdību” – valdība bija leģitīma. Un pēc būtības vēlētājs ir atbildīgs par izveidoto valdību, jo vēlētājs vēlēšanās pilnvaro personas (ievēlot parlamentu), kas izveidos valdību.

    Tā kā palieku pie sava – JŪS ESAT KĀRTĒJAIS DEMAGOGS, jo vienīgais arguments jums bija juridiska neprecizitāte cilvēka teiktajā, bet neviens arguments pēc būtības.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    loptik > Andis 27.07.2012. 22.35

    Mes esam parliecinoshi parvarejushi smagu krizi, kuraa mus ieveda tautas ieveleta likumiga valdiba (TP balsotaajiem sevishki buutu jaaklusee). Tas ari viss. Tas ir sadauzits auto izvilkts no gravja. Izskatas, ka dazhs bija gaidijis, ka vecais apdauzitais Opelis pec izvilksanas no gravja bus parverties par Mercedes. Diez vai taa bus. Emocionala klaigashana ar izdomatiem skaitliem nelidzes.
    1) 10% izcelojoshie attiecas uz pedejiem 10 gadiem, nevis uz krizes gadiem. Un jaa, briva darbaspeka kustiba taisni to ari nozime – kriizees cilveki izcelo, uzplaukumaa ir jaamaak piesaistit. Ja tas nepatik – rosiniet staties ara no ES un veidot Suunu Ciemu. Man gan liekas, ka drizak ir jadomaa, kaa padariit valsti pievilciigaaku jauniem cilvekiem;
    2) Banku pelna ir kas slikts? Vai vajag zaudejumus? Kaa Irijaa, Slovenija, un Islandee?
    3) Tad par kadu iisti “cenu”? Visa shii varishanas, kad nonaak lidz realiem skaitliem, parasti izpleen (skat. 1 un 2)…
    4) Nu ja neizdosies citur izdarit to pashu, – tad var turpinat tada pasha garaa. Baltkrievija, Ukraina, Ungarija, Griekija, tagad ari Rumanija, izvelejas citu modeli. Lai veicas!

    Apbrinojami, ka dazhi, tapat kaa treknajos gados, turpina uzskatit, ka “es te panemshu kreditinu, bet valsts lai rupejas par to, lai es razhotu Mercedes un Volvo un attiecigi ari pelnitu”. Ta nee, cilveki esam tie pashi, kas 2007aja -tadi, kas neko sapratigu isti sarazhot neprot un kuru realas spejas ir zemakas kaa kinieshiem. Attiecigi ari alga…

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    loptik > Andis 27.07.2012. 16.15

    Pagalam precizi. Ar skumjam jaatzist, ka man ir lidziga pieredze, kas nozime, ka tas ir visparejs uzskats. Ministra vardi gan var izraisit pamatigu starptautisku skandalu, nekas tads no citiem vel nav dzirdets. No otras puses, nemot vera, ko esam paveikushi, varam atlauties runat.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Andis > Andis 27.07.2012. 18.16

    Pie šīm gaudām par aizbraukšanu ir jautājums – ko TAD vajadzēja darīt? Robežas aiztaisīt? Aizņemties naudu no SVF un izdalīt visiem? Pateikt starpt. bankām, ka naudiņu mūsu pilsoņi aizņēmās, bet valsts viņiem atļauj neatdot? Neaizņemties un pieslēgties kosmiskajām strāvām lai sūknētu naudu no turienes? Pēdējais variants izklausās salīdzinoši jēdzīgi, vai ne?

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 27.07.2012. 10.20

Žēl grieķus. Viņi pasaulē kļūs par vēl vienu pārliecinošu piemēru tam, kur, pie kāda gala rezultāta no ved murgainu, kreisu ideoloģiju īstenošana dzīvē.

+22
-10
Atbildēt

4

    Egitazz > buchamona 27.07.2012. 11.15

    viņiem bija tādas pašas problēmas un cēloni kā mums: nekustamais, nepārdomātie tēriņi, vāja rūpniecība, ES nauda lielos apjomos un nezināmajos virzienos. Ar kreiso ideoloģiju tur maz sakara.

    Jautājums ir tikai apjomā- mums pietika ar dažiem miljardiem, viņiem ekonomika daudz lielāka, arī naudas daudz vairāk vajag. Un simtiem tūkstošu (proporcionāli valsts izmēram) grieķu nav izbraukuši, ievērojami atslogojot budžetu un mazinot sociālo spriedzi.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > buchamona 27.07.2012. 11.55

    ——-
    ”Saprātīga” sociālā politika – ‘veiksmes stāsts’ un valsts ilgtermiņa attīstības garantija:

    ‘Cilvēki no Latvijas emigrēs vēl trīs četrus gadus, kuru laikā valsti pametīs vēl aptuveni 100 000 iedzīvotāju, prognozē šā gada Spīdolas balvas ekonomikā ieguvējs, Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans.’

    http://bnn.lv/eksperts-tuvako-gadu-laika-latviju-pametis-vel-100-000-cilveku-46702

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 27.07.2012. 16.34

    rinķī apkārt
    frančiem arī ir dāsna sociālā politika.Arī norvēģiem. Arī britiem. Jautājums ir nevis par pašu sociālo politiku, bet par naudas avotu tai.
    Kreisie/sociālisti tikai tagad pie varas tiek, uz kritikas viļņa “par mežonīga kapitālisma nedarbiem”, skat. Francijas piemēru.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 27.07.2012. 11.34

    Cik esmu dzirdējis – grieķu klupšanas akmens ir nesaprātīga ” sociālā politika”. Algas, pabalsti utt. Tas ir noticis tādos apmēros, ka pat dati bija jāvilto, lai ES ” apvestu ap stūri”.

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

Tane-Dane 27.07.2012. 19.32

Éric Toussaint Grieķu kredītvēsturei velk paralēles ar trešo valstu kredītvēsturēm un uzskata, ka Grieķu gadījums arī ir jāskata tiesā un jāsaprot cik no kopējās summas ir uzskatāma par leģitīmu, jo varas augstākais ešalons ticis korumpēts vismaz 10 gadu garumā.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu